БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

От раклите на прабаба
Изложба на български народни носии и накити

От раклите на прабаба

06 Юли 2018

Ваня Велкова: „Поводът да се съберем е български – нашето родно изкуство. То ни повежда към нашите предци, към уменията им да разхубавяват живота с труд и душа."

На 5 юли в гр. Карлово, в емблематичната възрожденска къща „Бухалов хан“ се състоя изложбата „От раклите на прабаба“, представяща автентични български носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова.

БРОД за България е сред организаторите на събитието, подкрепяйки каузата на д-р Велкова за съхранението и разпространението на българските традиции и история, както в България, така и в чужбина.

На събитието присъстваха зам.-кмета на община Карлово Антон Минев, народният представител Веска Ненчева, представители от Асоциацията на българските училища в чужбина, алинисти, журналисти, изпълнители от самодейни певчески и танцови състави.

В своето приведствено слово д-р Ваня Велкова ни разказа: „Поводът да се съберем е български – нашето родно изкуство, сътворено от обикновените хора. То ни повежда към нашите предци, към уменията им да разхубавяват живота с труд и душа. Всички ние се гордеем с потеклото си на българи, наследено от покеленията преди нас, желаем да знаем за нашето минало, за нашия род и българското народно изкуство, събрало мъдростта на вековете. Българските народни носии са твърде важна част от духовната и материалната култура на българския народ. Благодарение и на тях, той е оцелял през вековете, казва известният етнограф Анита Комитска. В народните костюми е отразена богатата българска душевност, закодиран е естетическия завет на предците ни. Тези образци на българско изкуство не само ни отвеждат до корена, но ни изпълват с любов към народното творчество, към нашия род, история и Родина.“

Д-р Велкова сподели, че голяма част от носиите е наследила от своя род, а други са й подарени. Тя познава историята на жените, които са носили носиите, легендите за техните родни места и магията на тяхната изработка и затова хората казват, че „нейните носии са живи.“

Събитието огласи сгушеното в Балкана възрожденско Карлово с народни песни, изпълнени от ученици от СОУ Христо Проданов и СУ Васил Левски, а по калдъръмения двор на Бухалов хан се извиха български хора на самодейни състави от Карлово и Хисаря. Сред гостите бяха българи от чужбина, представители на АБУЧ, държавни институции, медии, музеи, учители.

Изложбата ще продължи до 25 юли 2018 г.

 

Поздравителен адрес от БРОД към България

СКЪПА ВАНЯ,

От “Раклите на баба” наднича не само непреходна красота. Тя е носител на българския дух на който ти, алпинистите, ние и много българи разчитаме, за да се чувстваме истински, живи, щастливи от нишката, която ни държи на земята на прадедите ни и другата, която ни държи на хвърчилото към бъднините ни.

“Нежната сила”, запечатана в едноименния филм на Брод към България, е също така величествена както и мъжествената сила на българските мъже и жени преплели дух и природа в най- високите точки на света.

Необятен е простора за свободните хора. А свободен е този, който носи с радост и гордост миналото си, с обич настоящето си и със смело спокойствие посреща бъдещето си.

Не е странно. Логично е да  свържем в едно символите на българската непреходност останали в носиите, символа  “Майка България” с трите гърди Мизия, Тракия и Македония, оставен ни от недостижимия Александър Дяков, символа на най- високите върхове в света, покорени и приютили български алпинисти. Това е един символ. Доказателство за волята, висота, неограничеността от времето, от даденостите, от политиките, от моловете, от изкуствения интелект.

За БРОД към България е чест да бъдем съорганизатори на този своеобразен  български празник,   да сме съпричастни към единението на българите по света и у нас в духа на изкуството и традициите, да сме отговорни пред съвестта си, че в нашите културно информационни центрове и дигитален музей “Майка България” ще живее нежната и неотменимата сила на българското начало и живот.

С пожелания за здраве и успех,

БРОД към България

на горе