I Форум
17.03.2015 г. София

Призив
Към участниците в обществен форум за единение

Призив

01 Февруари 2016

Призовавам Ви, г-да генерали и офицери, експерти, извън всякакви организации и структури, като достойни хора да загърбим различията, да покажем – в името на добруването на Родината – Единение е възможно.

Уважаеми приятели, колеги,

Господа офицери,

Нека дадем начало на днешния „форум”, с благодарност към всички, които се отзоваха на нашата покана…

Добре дошли!                                                                                                            

Същевременно заявявам, че не успяхме организационно и технологично да поканим много хора, които бихме желали да са тук, а други, може би, пропускаме поради незнание.

Форумът е обявен и отворен за съмишленици, нека не остане впечатлението, че има предпочетени и игнорирани.

Просто, поставяме едно начало и дано в следващите форуми да участват всички желаещи!

Амбициозното предизвикателство, което поставя Дневният ред на Отечеството днес пред нас е огромната необходимост на нацията от пример. Пример от нас, призваните, възпитаните и обучените да бранят Отечеството и да удържат устоите на държавността, което ни задължава не само да бъдем отговорни. Можем категорично да заявим пред тази компетентна аудитория, без никаква нужда от обосноваване, че:

България е страна на конфронтацията и противопоставянията

Българският народ е разединен и разделен по десетки признаци

Ние сме най-бедната държава в ЕС

Българската нация се топи

Политическата конфронтация е нанесла най-тежките рани на Българското общество и подобни форми на омраза и озлобление историята ни не помни.

Станахме свидетели на: ликвидиране на селското стопанство, свидетели на криминалната приватизация, на създаването и процъфтяването на ъндърграунда.

Упорито наблюдаваме срива на здравеопазването, краха на образователната система…

Престъпността заля държавата

Безнаказаност и липса на справедливост доминират в ежедневието ни.

Въоръжени сили и отбранителни способности, мобилизационни възможности и т.н. са теоретични понятия за съвременната Българска армия

Службите за сигурност, като заложници на прехода, обречени на всякакви обръчи от влияние и постоянни реформи са изгубили изцяло предназначението си и принадлежността към Българската национална сигурност.

Няма държава в света с такъв процент лустрирани, уволнени, съкратени и зарязани на произвола на съдбата офицери – практически огромна част от националния експертен и оперативен потенциал е извън Армията и Службите за сигурност. Така статуквото и Комисията по досиетата създадоха предпоставки и наложиха конюнктурни корпоратевни елити, а националната експертиза /рамо до рамо с националната сигурност/ остана низвергната в резерва и запаса, затънала из социалните си неволи.

Според доклад на партньорска служба от 2014 г. за фактор с възможности за влияние в процесите на българското общество е посочена „Офицерската общност от запаса и резерва”. Анализът е безкомпромисно точен. Изводите гласят: Действащите офицери в БА са малко, а целият състав на МО и въоръжените сили, дори като гласоподаватели не са фактор.

Чуждите анализатори характеризират състоянието на „офицерската общност” като дълбоко разединено и фрагментирано на фракции, сдружения и съюзи, които наброяват над 50 армейски и над 80 организации на офицери и бивши служители на службите, МВР и полицейски такива.

Тези и още много други основания и примери, които можем да дадем, ни задължават да си направим оценка…

Естествено, че всеки от нас носи своята отговорност и вина… Ние, днес, няма да търсим виновни, а на базата от натрупания опит и мъдростта на годините да потърсим жалоните за единение. Българското офицерство, разузнавателната общност по презумпция и по конституция са стожерите на държавността.

За 25 години десетките мултиплицирани структури, НПО, съюзи и сдружения не постигнаха убедителни, ефективни и значими резултати за единението на бранша и нацията.

Днес, ние поканихме личности и експерти и независимо от нашите пристрастия, принадлежност и лични интереси да дискутираме и дадем своя морален, професионален и човешки принос за прокарване пример – „Брод” за единение на българската нация.

Призовавам Ви, г-да генерали и офицери, експерти, извън всякакви организации и структури, като достойни хора да загърбим различията  и да покажем на България пример, как в името на добруването на Родината – Единение е възможно. Говорим за единение /не обединение/.

Да се съсредоточим върху възможностите, приоритетите и жалоните на възможността за единение. Да инициираме този форум на българското офицерство, защото ако българските офицери не са в състояние да застанат зад тази кауза и да изградят този „Брод за единение” България е загубена.

Още един път призовавам всички, без пристрастия и емоции и излишно вглеждане в миналото, да възродим в този дискусионен форум за единение традиционния православен дух на заедността, който е спасявал нацията и е възправял националното достойнство.

Лазар Мурджев
17 март 2015 г.

на горе