Калейдоскоп

Калейдоскоп: В навечерието
Резултатът зависи само от нас – хората на България | Поне докато не се случи новата „Ялта“

Калейдоскоп: В навечерието
Aвтор:  Георги Вацов 

13 Ноември 2020

Отново се сблъскваме с фарс, лъжа, демагогия, лични интереси, търсене на позиции и тъки сметки за участие в бъдеща животинска битка за власт.

В последните часове на астрономическото „горещо“ лято на кошмарната 2020 година политици, анализатори и вълнуващи се от геополитически баталии граждани бяха пред телевизионинте си екрани, за да получат отговор на въпроса, накъде ще върви светът през второто десетилетие на ХХI век, слушайки словата на законодателите на политическата планетарна мода, произнесени на пленарната сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк. И не останаха излъгани!

Генералния секретар на ООН, португалският дипломат Антонио Гутиереш, призова света: „Необходими са ни нов обществен договор на национално ниво и нов глобален курс на международно ниво. Сключването на нов обществен договор е необходим за изграждането на инклузивни и устойчиви общества. Инклузивността предполага гарантиране централната роля на правата на човека във всичко. Учрежденията се нуждаят от модернизация така, че по-справедливо да представляват всички народи по света, вместо сегашната ситуация, при която едни народи непропорционално да притежават по-голяма власт и да ограничават другите народи. Не са ни нужни нови бюрокрации. Нужна ни е многостранна система, която постоянно да модернизираме и да защитава интересите на хората и на планетата като цяло“.

Президентът на РФ Владимир Путин, разкривайки темата на 75-та сесия на ГА на ООН:  „Бъдеще такова, каквото искаме, ООН такава, каквато ни е необходима: потвърждаване на нашата колективна привързаност към многостраността – противодействие на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“,  заяви:

„Нашата страна е готова да предостави своята нова антивирусна ваксина „Спътник-V“ на всички хора по света, за да имат възможност да се възползват от нея. Предлагаме безплатно да доставим нашата ваксина за доброволна ваксинация на сътрудниците на ООН и на нейните структури. Получихме вече такива заявки и се отнасяме към тях с разбиране“. „Аз искам отново да насоча вниманието към руското предложение за изграждане на „зелени коридори“, свободни от търговски войни и санкции, преди всичко за стоки от първа необходимост, храни, лекарства, средства за индивидуална защита, необходими за борбата с пандемията“. „Ние трябва да се научим да използваме новите технологии за благото на човечеството, да намерим правилния баланс между стимулите за развитие на изкуствения интелект и оправданите ограничителни мерки, които биха предотвратили потенциалните опасности, при това, не само от гледна точка на военната, технологична безопасност, но и по отношение на традициите, правото, и морала в общуването между хората“.

„Още от миналата година, искам това да подчертая, Русия обяви мораториум за разполагането на ракети със среден и малък радиус на действие с наземно базиране в Европа и в другите региони на света до момента, докато към тези мерки се придържат и САЩ. За съжаление, засега ние не чуваме за реакция на нашето предложение нито от Съединените щати, нито от техните съюзници“. „Осъзнавайки своята отговорност, Русия предложи да се свика среща на високо равнище на страните от „голямата петица“. Целта на подобна среща е да се потвърдят ключовите принципи на поведение в международните дела, да се изработят ефективни пътища за решаването на най-острите проблеми на съвременността. Радващо е ,че нашите партньори подкрепиха инициативата, именно на очна среща на върха, веднага след като епидемиологичната обстановка позволи тя да бъде проведена“.

Словото на Председателя на КНР Си Цзинпин излъчваше спокойствие, мъдрост и увереност: „Историята е като огледало. Ние помним историята не заради подклаждания в душите тлеещ огън на омразата, а за да запомним нейните уроци“. „Принципът на суверенитета означава не само ,че суверенитетът и териториалната цялост са неприкосновени, но и това, че никой няма право да се намесва във вътрешните работи на другите. Ние трябва да се придържаме към многостранност в отношенията и да отхвърляме едностранните действия“.

„Прекрасното здание на благополучието не може да бъде построено върху неустойчивия фундамент на пазар без нравствени ограничения. Несправедлива и неприемлива е растящата разлика между бедни и богати. Ние трябва да се опираме както на „невидимата ръка на пазара“, но така също и на „видимата ръка“, като формираме органична синегрия между силите на пазара и действията на правителството, стремейки се към равенство и справедливост“.

„Ние трябва да увеличаваме всеобхващия междуцивилизационен обмен. Многообразието на човешките цивилизации правят света по-ярък и многоцветен; многообразието помага на взаимния обмен, който води към интеграция, а интеграцията открива възможности за прогрес. Всяка цивилизация съдържа в себе си интелекта и приноса на различните нации, и нито една от цивилизациите няма предимство  пред другите и не може да бъде по-високо или по-добра от другите“.

„Ние трябва да построим такава екосистема, в която на първо място да бъде майката-природа и екологически чистото развитие. Човечеството може да се ползва от благата на прородата и даже да се опитва да я преобразява, но, в крайна сметка, ние сме част от тази природа“.

„Ние и занапред ще отстояваме международен ред и система, в основата на които лежат основополагащите цели и принципи на Устава на ООН. Искам да се възползвам от предоставената ми възможност да обяви решението на Китай да създаде съвместен Фонд за мир и развитие между Китай и ООН, с капитал от един милиард ам.долара за срок от десет години. КНР реши да оглави усилията по създаването на постоянен контингент от полицейски миротворчески сили, и да сформира мироопазващо подразделение с постоянна готовност и с численост от 8000 човека. Също така искам да обявя, че Китай в предстоящите пет години ще отпусне на Африканския съюз безвъзмездна военна помощ в размер на 100 млн. ам.долара за създаването на афиркански сили за постоянна готовност и африкански сили за бързо реагиране в кризисни ситуации“.

„Китайският народ ,чиято численост е над 1,3 млрд. души, се бори за да реализира китайската мечта за великото възраждане на китайската нация“.

„Добре дошли!“ на „очакващият ви влак“ на китайското развитие и нека се развиваме съвместно!

Ако словата на Гутиереш, Путин и Си Цзинпин за нас, българите, имат значението на ориентир в бъдещето, то речите на Емануел Макрон и Доналд Тръмп имат непосредствено действие върху  нашето, на България , настояще впредвид членството ѝ в  НАТО и ЕС.

Казаното от президента на Франция на 75-та сесия на ГА на ООН до голяма степен бе предназначено за вътрешна употреба, поради тежките проблеми, пред които днес е изправена Френската република. Тонът бе по-скоро фразьорски, с претенция да демонстрира лидиращата роля на Франция в ЕС. Дали желанието му да прилича на генерал Де Гол или предчувствието ,че при победа на Тръмп икономическите апетити на САЩ към Европа  ще се изострят осезателно, но заявеното  от Макрон, че „трябва да построим нови рамки на колективната ни сигурност, заедно със съседните държави“ или, че „ние няма да делегираме нашата колективна сигурност на други държави, освен на самата Европа“, и още, че „ние няма да се осланяме на съглашения с трети страни“, където, явно, под трета страна се подразбира САЩ, говорят за стремеж към преформатиране на НАТО! В същото време, не е изключено да има и друг, скрит смисъл на казаното от Макрон пред ГА на ООН. Възможно е настоящите властелини на света, чиито говорител е Макрон, песимистично да оценяват перспективите за излизане от кризата, в която се намира САЩ и която може да стане още по-дълбока и разрушителна след предстоящите президентски избори. В този случай, на европейците действително ще им се наложи да изграждат „нови рамки на колективна сигурност“. Към такива мисли навежда казаното от Макрон, както и бламираното в Съвета за сигурност на ООН предложение на САЩ за нови санкции срещу Иран. Според думите на френския президент, САЩ, след излизането си от ядрената сделка с Иран, вече не са в положение, когато биха могли да активират санкции на световната организация. Макрон предупреждава, че такъв подход ще „взриви единството в Съвета за Сигурност на ООН, както и целостта на решенията му, което ще доведе до риск за още по-голямо напрежение в региона“.

Макрон, като президент на такава знакова за Европа страна като Франция, би трябвало да разбира, че търсейки своето ново, лидерско място в световните дела е абсурдно да предприема каквито и да било действия и те да бъдат успешни, без да държи сметка за интересите на евроазийска Русия и без да получи нейната пряка или непряка подкрепа. Ето защо твърде неочаквано бе, че в изказването си пред ГА на ООН френският президент косвено, но рязко атакува позицията на РФ по три възлови въпроса, касаещи руската външна и вътрешна политика: „Във връзка с украинската криза в континентална Европа – споделя Макрон – нормандския формат ни позволи, заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел да постигнем прогрес“. Не става ясно, в какво се изразява този прогрес, при положение,че Макрон не засегна изпълнението на Минските споразумения, а изтъкна ролята на Франция за разрешаването на конфликтите в Африка, Близкия и Среден Изток. По повод на събитията в Белорусия, френският държавник заяви: „Ситуацията в Белорусия има потенциала да се превърне в поредното противоборство на нашия континент. Смелостта на белоруския народ предизвиква възхищения у нас. Неговите надежди са чути и ние сме редом с тях. Политическият национален диалог трябва да бъде организиран , и трябва да се избягва всякаква външна намеса. Европа ще продължи да следва своите задължения, своята история и своята география“. Най-остра бе оценката на Макрон по повод предполагаемото отравяне на руския блогер Алексей Навални. „Ние призоваваме Русия да внесе пълна ясност във връзка с опита за убийство с нервно-паралитичното вешество „Новичок“ на политическия опозиционер. Трябва да се внесе  ясност бързо и обективно. Следва да се направи необходимото, за да не се прекрачват червените линии“. Едва ли трибуната на Генералната асамблея на ООН е мястото, откъдето да се отправят неуравновесени, недоказани и своеволни обвинения при положение ,че има получени разяснения при личните разговори на Макрон с президента Путин?

Явно е, че се търсят възможности за натиск и отстъпки от РФ преди предстоящите преговори в навечерието на новата „Ялта“. Но Макрон и неговите ментори, и не само те, би следвало да са обърнали внимание на казаното седмица преди това от външния министър на РФ Сергей Лавров, а имено: „За последните години ние се убедихме в ненадежността на западните ни партньори, за съжаление, в това число и на членовете на ЕС“, които „принасяйки в жертва собствените си геоикономически, стратегически интереси, наказвайки Русия, демонстрират стремеж да догонват САЩ в това отношение“. Това ще принуди Москва в мрежа от застраховки “, „т.е. да си подсигурим всички възможности при положение ,че  ЕС остане на своите негативни, деструктивни позиции и да не зависим от неговите глезотии, а да можем да си  гарантираме самостоятелно  развитие  и партньорство с тези, които са готови за сътрудничество на равноправна, взаимоуважителна основа!

Седемминутното видеообръщение на американския президент Доналд Тръмп, в навечерието на президентските избори в САЩ, бе изцяло предназначено за американските избиратели. Изтъквайки се и хвалейки самия себе си, той периодически изпадаше в опиянение: „Америка винаги ще бъде лидер в областта на правата на човека. Моята администрация работи за религиозните свободи, за възможностите на жените, за декриминализацията на хомосексуализма, води борба с търговията на хора и защитава неродилите се деца. Ние също така знаем, че процъфтяването на Америка е основа за свободата и сигурността в целия свят“. И продължава: „За три кратки години ние създадохме най-великата икономика в историята и сега  бързо се възстановяваме. В количествено отношение нашите въоръжени сили се увеличиха значително. За последните четири години ние изразходвахме 2,5 трилиона долара за нашата армия. Ние имаме най-мощната армия в света и даже няма с кой да се сравняваме. Ние издържахме срещу продължаващите десетилетия търговски злоупотреби на Китай. Ние възраждаме алианса НАТО, за който другите страни вече плащат много повече, което е справедливо“. Естествено, както е прието в Америка – не може да има предизборна битка без силен противник. И врагът е намерен – Комунистическата партия на Китай и коварният дракон КНР. За разлика от държавния секретар Помпео, който разобличава „помагащата“ на „социалиста“ Байдън комунистическа партия, Тръмп атакува подривната роля на Китай, обвинявайки го за трагедията с коронавирусната пандемия в САЩ, наричайки вируса „китайски“: „Ние се стремим към светлото бъдеще, но в същото време трябва да потърсим отговорност от страната ,която пусна чумата в света. Китай, китайското правителство и СЗО, която всъщност е подконтролна на Китай, лъжливо заявяваха ,че отсъстват доказателства за предаването на вируса от човек на човек. По-късно те лъжливо заявяваха, че хората безсимптомно разпространяват инфекцията. ООН трябва да ги застави да отговарят за тези си действия“.

За малките и свободолюбиви народи, които ежечасно се борят с банкстери, тайни и открити общества, с мутри и транснационални компании за своя суверенитет и независимост, особено впечатляващи и актуални станаха финалните думи на 45-я президент на Съединените щати пред ГА на ООН: „В продължение на десетилетия едни и същи уморени гласове ни предлагат едни и същи неудобни решения, преследвайки глобални амбиции за сметка на собствения си народ“. ( Изключително точно и образно казано и ние веднага се сещаме за българските прототипи – за Луканов и групата  на Ран и Ът, за Филип Димитров , Иван Костов и Петър Стоянов, за Соломон Паси и Николай Младенов, за Георги Първанов и Сергей Станишев и за най- актуалните и безцеремонни политически гладиатори: Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Каракачанов и Ек.Захариева и т.н., по списък! – б.а.). „Но само когато се грижите за собствените си граждани – продължава Тръмп –  вие ще намерите истинската основа за сътрудничество. Като президент аз отхвърлям неудачните подходи от миналото и с гордост поставям Америка на първо място  така, както и вие сте длъжни да поставите своите страни на първо място. Няма нищо страшно! Това е нещото ,което вие трябва да направите!“. Ръководителите на великите сили в скоро време ще обсъждат визията си за бъдещето на земната цивилизация. От техните знания, опит, одухотвореност, себеотдаване, чувство за справедливост и решителност в огромна степен зависи съдбата на техните собствени народи, мира и благоденствието на планетата! За съжаление, хората правят грешки със свободната си воля и правото си на избор, понякога фатални, подвеждайки се от красиви думи, умели ПиАр-мошеници и fj от желанието да се възползват от възможност да спечелят някой лев, без да влагат труд и разум, просто гласувайки за този или онзи „симпатяга“!

Поставяйки на световните везни битието си на граждани, ние, хората от малка България, членове на ЕС и НАТО, четем и слушаме световните лидери, които говорят за изкуствен интелект, за тотална цифровизация, за инклузивитет в развитието, за роботизация, за задължителен базов доход – гаранции за устойчиво развитие,и в същото историческо време, със самочувствието на „Котарак в чизми“, нашият премиер обикаля с джипката шосета и тръбопроводи, показва магистрали като свои, в които са вложени милиарди чужди пари, но които, „странно“ защо, започват бързо да се рушат и да се нагъват като хармоника!? Това е грубо, пряко сравнение за несъответствие, но такава е горчивата истина и на въпроса: „Къде сме ние?“, отговорът е: Копаем дъното!

В навечерието на новата „Ялта“, където старите Големи ще преначертават сферите си на влияние, за нас, като държава, която, поради невежеството на своите ръководители, поради географските си дадености и дълбоко залегналия в самите нас конформизъм, е пред съдбовно решение да търсим обвързване с хегемони, които в най-голяма степен биха съответствали на народностните ни традиции, на душевността, на проверени от времето взаимни симпатии и добронамереност и които биха уважавали и зачитали националната ни индентичност и символ верую.

На тези важни за нас предварителни условия преди, сега и в бъдеще отговаряше и отговаря само РФ. Но Горбачов, през 1989 г., без да ни попита, денонсира отвоюваното от Екатерина Велика през 1774 г. от Турция и стоящата зад нея Англия, правото на Русия да покровителства балканските православни християни. В днешна България, където руският геополитически фактор доброволно се скъта в миманса, самоназначили се местни русофили, в синхрон с властолюбивата руска „дълбока държава“, упорито осребряват носталгията и непочтено си играят със светлите спомени и надеждите на обикновените българи! Китайците са добронамерени към нас, но интересът им се изчерпва с изграждане на инфраструктурата на „Един пояс, един път“, като редовно разменяме усмивки в рамките на инициативата 17+1. Французите, вероятно, ни считат за „тъмни балкански субекти“, поради неочакваната за европейските понятия определяща роля в политическия ни живот на партията на етническите турци и са убедени, че с оказан американски натиск, България, неподготвена и прибързано, е била приета за член на ЕС. Американската „дълбока държава“ ни включва в санитарната дъга срещу Русия, наречена „Три морета“, с хегемон Полша, при което, като страна без право на мнение, реално ни ангажират и в близкоизточния „врящ котел“ – зона на изключителните им интереси, за което говорят и изпратеният ни за техен посланик кюрд по националност и определеният ни куратор – заместник-държавен секретар, специалист по арабските въпроси , който ще ни наложи за бъдещ премиер българин, служител на ООН , приел исляма.

Възприемайки казаното от Тръмп като истина от последна истанция, че „вие сте длъжни да поставите своите страни на първо място. Това е нещото, което вие трябва да направите! Няма нищо страшно!“, ние, мислещите и смели българи, се питаме дали това не е само популистки лозунг, защото ако следваме,както ни съветва Тръмп, собствените си, български интереси, то и търговски и морално е невиждано да се сключи междудържавен договор, като този за закупуването на 8-те самолета F-16, бл.70, за баснословна сума и със срок на доставка след години. В речта си, пред ГА на ООН, Тръмп обявява като своя лична заслуга, че „за НАТО другите страни вече плащат много повече, което е справедливо“. Но това означава, че българската страна доброволно, по собствено желание, е сключила този „справедлив“ договор, за да може да се доближи до заветните 2% от БВП, плащайки със заеми, които ще връщат бъдещите поколения българи. Този договор, предварително платен, готвен и подписан от Борисов, Каракачанов, Горанов и поддържащата ги генералска група, с единодушната гласуване на депутатите от управляващото мнозинство, въобще не попада под тезата на Тръмп, че „вие сте длъжни да поставите своите страни на първо място“. Всеки търговец, а не делавераджия, ще ви каже, че така сключената сделка защитава преди всичко интересите на САЩ, защото те си прибират парите за години напред, без да са доставили стоката. Впоследствие, когато финансовите средства вече бяха по сметките на продавача, се оказа, че, за да могат да се експлоатират тези самолети, са необходими още толкова народни пари! И понеже няма откъде да се вземат, отново кредити, които се калкулират на гърба на народа!

Докога с тези евтини трикове и номера? Колко е комисионката?

На 19 юли 2019 година, на интернет-страницата на Белия дом във Вашингтон, един смел и меслещ българин, Симеон Славчев, качи Петиция до президента Тръмп с молба да направи необходимото поне да се намали цената на самолетите, тъй като България е бедна страна, много от нейните граждани едва свързват двата края и този разход е непосилен за страната. Администрацията на президента Тръмп качи Петицията на „стената“ на Белия дом. И въпреки господстващото обществено мнение за сключения неизгоден за страната договор, тя не събра и малка част от необходимите ѝ гласове за да бъде разгледана. И какво излиза! Български гражданин тръгва да се бори за справедливост, но страдащият от недоимък български народ не го подкрепи? Не го подкрепят и обществените организации, и партиите, и всички, които иначе много смело се изказват във „Фейсбук“. Страх и „ако може друг да свърши черната и рискована работа“!? Докога?

На 14 септември 2020 година, на 65-я ден от протестите на българския народ за оставката на Бойко Борисов, Иван Гешев и провеждането на избори с машинно гласуване, същият смел и мислещ българин, председател на политическа партия МИР(морал, инициативност и родолюбие) Симеон Славчев отново качи на интернет-страницата на Белия дом Петиция с молба до президента Тръмп да подкрепи протестите на българите и да даде оценка за несъразмерната намеса във вътрешните работи на България от страна на Атлантическия съвет на САЩ, „Отворено общество“ на Сорос, действащи „под чадъра“ на Посолството на САЩ в София. В аргументацията на инж.Славчев има един изключително силен момент – това е цитат от Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 година, в която се казва: „Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за поставената цел, Народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление“.

Текст, който бащите – основатели на Новия свят - Съединените щати са приели, прогнозирайки бъдещата негова изключителна актуалност. Та нали десетките хиляди по площадите и булевардите на София и страната точно това искат – да бъде чуто правото им за премахване на провалилото си и омразно управление и да се избере ново. Отново никой официално не подкрепя Петицията, въпреки призивите хората да излизат на улицата и да подкрепят протестите! И отново се сблъскваме с фарс, лъжа, демагогия, лични интереси, търсене на позиции и тънки сметки за участие в бъдеща животинска битка за власт, пари и удоволствия!

„Докога? Докога?“ – питат група възмутени граждани!!

Това са обществени феномени. Тридесет години бяха достатъчни, за да се промият мозъците на българите и те да забравят чувството си за съборност, за съпричасност, за солидарност! В началото на 90-те години никой от гласувалите кардиналните промени в обществото в парламента така и не проумя, че ние, българите, православните християни, сме напълно различни от американците и не само поради това, че когато те работят, ние си почиваме и обратното!

Преди дни по всички американски телевизионни канали бе показано изявление на Доналд Тръмп, в което той разказва как е бил напълно убеден, че се налага ликвидирането на сирийския президент Башар Асад. Специалната операция не е проведена, защото министърът на отбрана Метис, когото Тръмп по-късно определя като нагъл и неподходящ за длъжността си се е противопоставил на предложението на президента. След висчайшето признание народът на Америка се възхити от решителността на своя президент, който демонстрира готовност да лиши от живот своя колега-президент Невероятно! Сирия е държава, член на ООН, държава -основател на Арабската лига ,суверенна и свободна страна. Нейният президент е избран с гласовете на огромното болшинство на народа и е напълно легитимно овластен да управлява държавата. Американската армия, въпреки че не е канена, далеч от родината си избива мирно население и се разпорежда с природните богатства на страната. На народа на САЩ тези факти не правят впечатление, никой не осъжда думите на президента, защото им е внушено още с майчиното мляко, че те са изключителни, единствени, най-добрите, най- богатите , най-демократичните! Докато, в същото време, на останалите жители на планетата, по всички възможни информационни канали се насажда чувството за непълноценност, страх пред грубата сила и вцепеняващата уплаха, че „Big brother“ контролира и знае всичко за всеки. Това е причината народите в голямото си мнозинство да не обичат американците, да ги ненавиждат за тяхното високомерие, да не вярват на красивите им слова и обещания!

Една дама, известна с гъвкавите си наклонности да се приспособява към обстоятелства и силните на деня, обяснява „простичко“ същността и действието на този геополитически феномен. Елена Поптодорова, личен преводач на Тодор Живков, в посткомунистическо време лична приятелка на “ястреба” с женско лице Мадлин Олбрайт, дългогодишен посланик на РБ в САЩ, познавач в детайли на българо-американските отношения и на скритите „пружини“ на американската външна политика. В предаване на БТВ тя заявява:„Къде е днес министър-председателят? Той е при външния фактор, защото чакаме да получим финансиране от външния фактор? Вчера президентът и военният министър бяха на военно учение, което също е част от този външен фактор за България. Външният фактор е там, където са децата на България – т.е. те са залога родителите им да изпълняват нарежданията на външния фактор!

Звучи стряскащо със своята откровеност, циничност и ясност! В това интервю Поптодорова напомня още ,че през ноември 2019 година във Вашингтон е подписан документ от премиера Борисов и американския президент Доналд Тръмп, в който освен за енергийна диферсификация се дават и гаранции за спазване на върховенството на закона. Посланичката пропуска да спомене, че по време на преговорите е ставало дума България да продължава да закупува американско оръжие на „изгодни“ цени и да внимава, с кого изгражда своята, защитена от манипулации, 5G комуникационна мрежа. Тогава на всички би трябвало да е станало ясно как се появи „герберският“ вариант за нова Конституция, защо руска газ няма да тече по българските тръби, какви задачи ще изпълнява и как ще е въоръжена българската армия и кой ще осъществява цифровизацията на страната.

След над 80 дни протести вече се изясниха две неща: Първо, Борисов и Гешев няма да подадат оставка, докато не им нареди Н.Пр. Херо Мустафа и второ, Петицията на Симеон Славчев до президента Тръмп е изпратена на възможно най-точния адрес.

А дали тя ще даде резултат зависи само от нас, хората на България! Поне докато не се случи новата  „Ялта“.

 

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе