ЗАД НОВИНИТЕ

Лидерите на левицата - в кондиция ли е БСП
Интервю с Калоян Паргов – отстранения от Корнелия Нинова председател на БСП-София

Лидерите на левицата - в кондиция ли е БСП

24 Февруари 2022

Обвиняват ме, че управлявам еднолично. Това е обвинение към Корнелия Нинова от години. Затова ми звучи като, че крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

Ръководството на БСП се страхува от мислещите и критични членове на партията в София 

Българският национален интерес в момента е страната ни да не бъде превърната в прифронтова държава за чужд конфликт и чужди интереси, които противостоят на нашите – казва бившият председател на БСП - София пред списание „Сигурност“

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска гимназия в София и „Международни отношения“ в УНСС.

Магистър е по „Европейска интеграция“ и докторант по „Европейска икономическа интеграция“.

Председател на групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет и на Градската организация на БСП в София от ноември 2013 до февруари 2022 година.

 Г-н Паргов, какво предизвика отстраняването Ви от председателското място в БСП - София?

Очевидно страхът от мен. Потвърждението за това е самият начин, по който се случи всичко - вандалски, башибозушки. Моето отстраняване е служебно, а не от органа, който ме е избрал - Градската конференция. Страхът идва от силата, която стои зад мен в лицето на Градската организация на БСП - София и свършената работа досега. През последните две години имаше непрестанни опити да бъда отстранен, но те удариха на камък. Невъзможността да го сторят по нормалния ред ги принуди да го направят служебно. Очевидно е, че Градската организация на БСП - София е нужна на някого, за да послужи за определени бъдещи цели, за овладяване на партията. Това беше последният бастион, който Корнелия Нинова и обкръжението й не владееха.

Целта на наложеното ми наказание е да бъдат опетнени името и репутацията ми. И именно по този начин някои хора да овладеят собствения си страх от мен. При това страх от нещо, което аз не съм направил до този момент, а именно да обявя кандидатурата си за председател на БСП. Постоянно съществува такова подозрение.

Имат ли основания обвиненията към Вас?

Мотивите, които бяха посочени от онези 31 от общо 80 членове на Градския съвет на БСП - София, са неоснователни, съшити са с бели конци. Личи си, че са изсмукани от пръстите им с единствената цел - да предизвикат желаното от тях наказание, с което да бъда отстранен от поста председател на Градския съвет на БСП - София. Страхуват се от нас, защото сме мислещи и критични. Защото интелектуалното ниво в нашата организация е високо. Затова и не приемаме мълчаливо едно или друго решение или поведение на някого. Обвиняват ме, че управлявам еднолично. Това е обвинение към Корнелия Нинова от години. Затова ми звучи като, че крадецът вика: „Дръжте крадеца!“. Бил съм в колаборация с ГЕРБ, защото общински съветници от БСП са подкрепили Георги Георгиев от ГЕРБ за председател на СОС при тайното гласуване миналата година. Това всъщност се случи, докато аз самият бях под карантина заради Covid-19.

А през 2019-та помним едно гласуване на депутати от групата на БСП в подкрепа на Сотир Цацаров при избора му за председател на КПКОНПИ. Тогава повече от една трета от народните представители от БСП гласуваха „За“. А имаше официално партийно решение Цацаров да не бъде подкрепян. Трябва ли да искаме наказание и за тогавашния председател на парламентарната група Корнелия Нинова? Може би трябва, ако искаме да мерим и наказваме с еднакъв аршин. Нещо повече, част от обвиненията към мен за неспазване на Устава са напълно безпочвени. Друг е въпросът, че Националният съвет на БСП и Конгресът дават не малко примери за потъпкване на основния партиен закон.

БСП сега е в управлението на страната, но в каква кондиция е партията?

С влизането си в управлението на държавата, БСП пое голям риск и се нагърби с огромна отговорност. Сега имаме възможност, доколкото коалиционното споразумение ни позволява, да реализираме политики, които дълго време се опитвахме да налагаме , но не бяха приемани от ГЕРБ. Вече имаме възможност да видим ефекта от нашите предложения. Ето това е основната задача, която стои пред БСП. А вместо това се занимаваме с вътрешнопартиен лов на вещици. Такива се оказаха следконгресните събития за БСП в София. Кондицията на партията и участието в управлението обаче не са свързани, това са съвсем различни и самостоятелни състояния. Сега националното ръководство е убедено, че участието във властта ще бъде оздравително за партията. Предстои да видим дали ще бъде така. Времето ще покаже. Дано накрая БСП не плати високата цена за управлението. За да не се случи това, не трябва да се занимаваме със себе си, а заедно да впрегнем сили и с целия си експертен потенциал да взимаме решения и да правим политика в полза на хората.

Справя ли се БСП с ролята на социалния вектор в правителството?

Тази оценка ще дадат хората. Ние може да сме убедени, че правим всичко възможно и за пенсионерите, и за социално слабите, и за многодетните майки, и за всички целеви групи, които имат нужда от силната социална и подпомагаща ръка на държавата, но накрая точно тези хора ще кажат дали са доволни или не са от работата на БСП за тях.

Ще успее ли България да отстои националния си интерес в условията на геополитическата криза около Украйна?

Българският национален интерес в момента е страната ни да не бъде превърната в прифронтова държава в чужд конфликт и чужди интереси, които противостоят на нашите. Много пъти на партийни форуми сме говорили по този въпрос. Поставяли сме го и сред основните „червени линии“, които не бива да прекрачваме. България е част от Европейския съюз, но няма интерес да бъде срещу Русия. И всеки опит да бъдем поставени в ролята на буфер или да ни направят прифронтова държава противоречи на нашия интерес. Ако погледнем назад в историята, ще видим достатъчно примери, които доказват,  че отношения с Русия са благотворни за България.

Кои са най-големите предизвикателства пред сигурността на Балканите?

На първо място категорично е пандемията от Covid-19, която вече близо две години парализира света. Вредите, които тя нанесе на всички държави от Балканите, са следствие от намалените икономически взаимоотношения, от затрудненото свободно движение на стоки, хора и капитали. Натрупването на кризи във всички страни от Балканите неминуемо има и политически измерения. Всичко това са аспекти на сигурността на държавите. Развиващият се конфликт в Украйна е друго огромно предизвикателство. Опитите държавите от Балканите да бъдат превърнати в прифронтови полета са много опасни. Неизяснените отношения между Турция и евроатлантическата общност в момента, опасността от терористични атаки, бежанската заплаха, също са големи предизвикателства за сигурността на Балканите, които изискват колективни решения и разбиране.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе