ЗАД НОВИНИТЕ

В решителна схватка за бъдещето

В  решителна  схватка  за  бъдещето

15 Февруари 2023

Европа попада в колониална зависимост от САЩ така, както същата тази Европа бе „машата“, чрез която бившите соцстрани и СССР реално се превърнаха в колонии на англосаксонците. Мантрата тогава бе: „Влезте в НАТО за да станете членове на ЕС и да живеете като европейци!“.

За да осъзнаем грандиозността на провежданата от Путин Голяма специална операция, започнала на 24 февруари м.г. и имаща за цел да поправи греховете и грешките на предшественици, управлявали велика Русия след Сталин, се налага да направим малък исторически преглед. Преди повече от 150 години,  когато Карл Маркс публикува своя „Капитал“, мнозинството икономисти вкл. и Фр. Енгелс, възприемат свободната конкуренция при производството и търговията със стоки като „природен закон“. И много малко от тях са обръщали внимание на извода на Маркс, че конкуренцията поражда концентрация на производството на стоки, стимулирайки образуването на монополи. Първата организационна форма на монополите са картелите, появили се в края на 19 век, с цел поставяне под контрол продажните цени на стоките, разорявайки производителите, не поканени в съответния картел. Така „царицата“ на пазарната икономика - конкуренцията не е свободна и здрава, а и не формира свободен общ пазар, на който в интерес на масовия потребител високото качество и ниската цена са решаващи! интересното е, че по същото историческо време банките от обикновени кредитодатели и контрольори за разходването на средствата, осъзнавайки силата на парите при разширеното възпроизводство започват да участват в управлението на бизнеса, поставяйки под своя и все по-голяма и пълна зависимост промишления капитал.

 В този исторически момент, а това е края на 19 и началото на 20 век,  капитализмът е преминал в империализъм, с главна отличителна черта от индустриалния капитализъм фактическото завземане или скритото овладяване на чужди територии чрез преврати или войни, а където цветните революции или военните действия не помагат, изкуствено предизвикване на световни финансови кризи с инфлации и девалвации, така че парите да не стигат и да се утвърждава силата и величието на спасителите т.е. на финансовите властелини. В този чужд на нормалната човешка логика спектакъл, „разделението“ на труда е ясно: Великобритания и САЩ ръководят и предизвикват икономически и финансови кризи чрез срив на борсите, на цените на петрола, чрез вдигане на лихвите с предизвикване на тотална неплатежоспособност и фалити на малкия и среден бизнес, а така също и на обикновените потребители. В новото време изключителните извеждат от своите страни екологически „мръсното“ и свързано с тежък физически труд производство – те предоставят финансови и високо технологически услуги на целия глобализиран свят, поверявайки управлението в отделните страни на техни местни „възпитаници“– верни слуги, като по този начин държат в пълна и вечна зависимост своите нови колонии. Същински бисер, потвърждаващ тези мисли е мнението на Сесил Джон Родс /1853-1902/ - английски индустриалец и политически деец, родоначалник на английската колониална експанзия в Южна Африка, казани през 1895 година:

 „Вчера бях в лондонския Ист-Енд (работнически квартал) и посетих събрание на безработни. Когато чух техните дивашки крясъци: „Хляб! хляб!“ аз, размишлявайки върху видяното, се убедих напълно във важността на империализма...Моята заветна идея за решаване на социалния въпрос за да спасим 40 -милионното население на Обединеното Кралство от убийствена гражданска война е ние, колониалните политици, да положим усилия да завладеем нови земи, където да изпратим излишното наше население, да придобием нови територии, където да продаваме стоките на нашите фабрики и рудници. Империята,  аз винаги съм го казвал,  е решение на въпроса за пълния стомах! Ако вие не искате гражданска война, трябва да станете империалисти!

 Това е началото. През 1757 година Обединеното кралство започва да управлява Индия. След сто година Индия става английска колония и продължава да е такава в течение на 90 години,  получавайки своята независимост през 1947 година. Когато англичаните започват да управляват Индия, нейният брутен вътрешен продукт е бил 24 % от световния . В края на колониалното робство той е малко повече от 4%. Как тази голяма страна е загубила икономиката си? Внесеният отвън икономически механизъм ( много напомня на програма „Ран.-Ът“ за България!) ограничава до минимум собственото производство, стимулира се добива на огромни количества суровини, които се изнасят в метрополията, а необходимите потребителски стоки се внасят от там по фиксирани цени. Получава се ясен и блестящ за метрополията краен резултат!

 Провокираното избухване на Първата и особено на Втората световни войни са крайните и жестоки форми за завладяване на нови пазари и най-вече пореден опит на присвояване на енергийни ресурси, полезни и редки природни изкопаеми от недрата на необятния СССР. Замисълът е от векове, но Октомврийската революция и стоманения Сталин са непреодолима пречка тези планове да не успеят. За да извадят „горещите кестени“, както днес Украйна, са „впрегнати“ дисциплинираните и мечтаещи за регионален реванш и господство Германия и Япония, но не се справят със задачата. Но съблазънта и сатанинските изкушения са вечни. Задействан е „Разцепващия фактор „на Алън Дълес, а и с икономическата реформа в Съветския съюз от 1961 година, както и със съгласието през 1975 година да се свика в Хелзинки Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа, „вълкът с козина на „агне“ бе пуснат в кошарата“ и крепостта бе превзета отвътре.

 През март 1989 година служителят в Държавния департамент на САЩ, понастоящем професор в Стандфорския университет Френсиз Фукуяма пророчески възвестява края на световната история – всичките антагонистични противоречия са преодолени, няма воюващи идеологии, а следователно и страни, които да заделят голям процент от бюджетните си средства за оръжие и специална подготовка на редовните си армии и резерв. Еуфорията е пълна, раздават се медали „За Победата в Студената война“, масово се унищожават самолети, ракети и танкове, подписват се договори за неразпространение на ядреното оръжие, за съкращаване на различните видове носители и бойни глави на ракети, драстично се намалява числеността на армиите. Само хегемонът САЩ си запазва 200-те военни бази по света, като ежегодно увеличава(?!) военния си бюджет. В същото време изследвания от Маркс капитализъм, метаморфозно се видоизменя и се превръща в система за колониално подтисничество и финансово удушаване. Изключителните англосаксонци, методично и по план, организирано и настойчиво превземат една по една страните от бившия соцлагер в т.ч. и РФ. Днес, след 33 години живот в мъка,  вероятно, навлизаме и в последния, завършващ етап от живота и на световния хегемон, който спасявайки себе си безпардонно и показно задушава европейските си „партньори“ и сателити!

 С прерастването на военния сблъсък в Украйна в световен военен конфликт,  САЩ и Великобритания, започнаха процес на икономическо „изчегъртване“ на европейските си съюзници. Съдействащи фактори са: края на евтината енергия от Русия,  което ги прави неконкурентоспособни на външните пазари; слабеещото евро постепенно губещо позиции на световна резервна валута; приемането на закона за стимулиране на американския бизнес с дотиране на цените на енергоносителите; изпразването на складовете с изпращаното в Украйна въоръжение и като следствие закупуване на американско оръжие по монополно високи цени; най-важното, фактор е двусмисленото положение на ЕС,  нямащ своя армия, а само разположени в отделните страни американски военни бази, командвани от САЩ ( лош спомен е опита за преврат през юли 2016 г. в Турция, със самолети от базата „Инджерлик“).

 За трагикомичното състояние на българската армия не е необходимо да говорим,  защото и така всичко ясно. Интерес представлява армията на обединена Германия, защото армията на социалистическата ГДР бе най-силно подготвената и мотивирана армия след съветската в рамките на Варшавския договор. Днес, една от най-добрите до преди няколко десетилетия армии в Европа,  тихо и спокойно върви към своята кончина. През 2011 година,  когато за министър на отбраната на ФРГ е назначена личната приятелка на Ангела Меркел, баронесата Урсула фон дер Лайен, гинеколог по професия и образование, доверието на немците във въоръжените сили на страната е 53%,  а в края на нейното министерстване е 45%. Концепцията за отбранителната стратегия на немската армия е изграждане на „неголяма компактна армия“, способна да подкрепя съюзниците от Алианса при мироопазващи регионални мисии. След 2010 година срокът за отбиване на редовната военна служба е определен на шест месеца, като е констатирана огромна разлика между подготовката на наборниците и на наетите военнослужещи по договор. Числеността на армията през 2022 година е 183 хиляди,  от които 80 хиляди са граждански лица,  а 20-те хиляди пенсионери и нежелаещи да подновят договорите си принудително не се уволняват срещу заплащане на огромни неустойки от държавата. През 2021 година по собствено желание от армията са се уволнили 201 немски граждани, а през 2022 г. те вече са почти пет пъти повече - 951. През 2011 година при проверка на боеготовността на националните армии на страните – членки на НАТО Германия е показала готовност да представи за участие във военни действия само седем хиляди войници, успешно преминали тестове за теоретични знания по определена специалност и изпълняващи всички полигони изисквания, предложени от Европейската отбранителна Агенция. Франция, която не призовава младежи на редовна служба е представила 30 хиляди боеспособни войника, а Великобритания – 25 хиляди. Този преглед предизвиква скандал в немското общество и за министър е назначена за пръв път жена - фон дер Лайен., като ѝ е поставена задачата рязко да се повиши боеготовността на армията в рамките на съкратен военен бюджет, като се премине към доброволен принцип на окомплектоване на армията въпреки, че социологическите проучвания показват, че девет от десет интервюирани младежи на възраст между 20 и 40 години считат, че службата в армията е безполезно губене на време. И като резултат реформата приема наименованието „реорганизация“, а новата министърка фон дер Лайен предлага системата на въоръжените сили да стане „най-привлекателния работодател“ т.е. да бъдат „изсипани“ пари и социални помощи и да се оптимизират поръчките към ВПК за нови въоръжения . Така в немската армия, за пръв път в нейната история се въвежда нормиран работен ден, войниците са приравнени към гражданските служещи т.е. те да работят при условията на 41-часова работна седмица. Ежедневното удоволствие на един войник е установено на 60 евро, социалните гаранции се увеличават,  а известната със своя ред и аскетизъм „пруска“ казарма се заменя с уютни апартаментчета с всички удобства. Асоциацията на воините от запаса към Бундесвера, с председател Андре Вюстнер, редовно запознава обществеността с ниската бойна готовност на видовете и родове войски, с провала на снабдяването на армията с нови въоръжения, с тяхното постоянно оскъпяване и ниско качество. По някои позиции, например, ударните хеликоптери, танкове и бронирани машини изоставането е от седем до десет години. Две трети от артилерийските самоходни оръдия не са в състояние да излязат от постоянните си местостоянки, половината от БТР-ите „Вохеr“ и изтребителите „Tornadoса неизправни, а в добро бойно състояние са само 100 от 250 танка „Леопард 2“. По данни на немската преса, ученията на НАТО през миналата година са показали, че до 70-75 % армията е недокомплектувана с тежка техника; твърде много от техниката е по остаряла модификация, с много неизправности,  слаба е квалификация на ремонтните подразделения. И когато по време на въпросните учения всичките 18 силно рекламирани бойни машини на пехотата (БМП) „Puma“ излизат от строя, то немската армия не можа да избегне пренебрежителната критика в при балтийските средства за масова информация. Неотдавна вестник „Die Welt“ съобщи, че запасите от бойни ракети и снаряди на Бундесвера при боеве с ниска интензивност ще стигнат за една непълна седмица,  за боеве със средна – за две денонощия,  а снарядите с калибър 155-мм, след изпращането на определени количества в Украйна са на бройки.

За да е в такова плачевно състояние армията, вероятно, Германия или е принудена или наивно разчита на американското ядрено оръжие на нейна територия. Но едва ли някой може да бъде сигурен за себе си, ако знае, че руските ракети вече много бързо стигат,  включително и през Северния полюс, до Североамериканската територия. В бюджета си за 2023 година ГФР е заделила 100 милиарда евро за ново оборудване и повишаване на собствената си боеготовност, което я прави страна, с най-големия военен бюджет в Европа. Подписан е договор за доставка на 35 американски изтребителя F-35 на стойност по 200 млн. евро за бройка, които ще бъдат доставени през 2027 година.

За да получат читателите реална представа за военните възможности на отделните страни, потенциални противници в настоящото противопоставя в Украйна предлагаме данни за рейтингавоенната мощ“ според индекса Global Firepower (GFP) за 2022 година, обединяващ над 50 различни критерия без ядреното оръжие:
На първо място е САЩ с 0,0453; на 2 –РФ с 0,0501; на 7 -Франция с 0,1283; на 8 - Великобритания с 0,1382; на 11 - Италия с 0,1801; на 13 - Турция с 0,1961; на 16 - Германия с 0,2322; на 22 - Украйна - с 0,3661; на 24 - Полша - с 0,4179;

Рейтинг на страните по количество танкове за 2022 година:
Първо място Русия с 12 420 танка; на 2. - САЩ с 6612; на 13. - Украйна - с 2596; на 36 - Франция с 406; на 55. - Германия с 286; на 58. - Великобритания с 277; на 105. - Нидерландия - с 18;

Рейтинг за количеството бойни ядрени глави:
На първо място - Русия с 7000 бойни глави; на 2 - САЩ с 6800; на 3 - Франция с 300; на 4 - Китай с 270; на 5 - Великобритания с 215; на 6 - Пакистан с 130-140; на 7 - Индия с 120-130; на 8 - Израел с 80; на 9 - КНДР с 10 - 60;

Цялата тази история отново и отново показва, че светът е навлязъл в нов етап – Европа попада в колониална зависимост от САЩ така, както същата тази Европа бе „машата“, чрез която бившите соцстрани и СССР реално се превърнаха в колонии на англосаксонците. Мантрата тогава бе: „Влезте в НАТО за да станете членове на ЕС и да живеете като европейци!“. Народът се зарадва. Излъгаха го! През 90-те години на миналия век имаше наши ръководители, които отправяха сигнали на руското правителство с молба да се разберат с американците да не ни притискат да влизаме във военен съюз, а България да остане неутрална. Някои от високопоставените руски приятели се мъчеха да помогнат,  но те бяха малцинство и не бяха включени в общия проамерикански политически хор. Сега, много руснаци казват „братушките „ ни предадоха! Да, ама не! Горбачов и Елцин нас продадоха и ни предадоха въпреки, че бяхме членове на Варшавския договор и СИВ! Сега вече сме неприятелски страни! Като за това, както сами си признават, най-голяма заслуга имат българските компрадори! Болшинството си трае,  а вярващите и обичащи Русия българи се борят и живеят с надеждата отново двете страни да бъдат заедно!

 Както и преди стотици години, колонизаторите не четат историята и не могат да стигнат до загадъчната руска душа, а след време горчиво съжаляват за настигналите ги трагични последици. Тези българи, които десетки години, по един или друг повод, отблизо са познавали руски хора, чели са руските класици, нееднократно са получавали признание и помощ от Русия знаят, че руските хора могат да жертват всякакви материални блага, да плащат данък на „Златната орда“ и да бъдат столетия под тяхно владичество. Но монголските нашественици не са се докосвали до православната им вяра, до техните нравствени устои и традиции.

 Затова руснаците са се били на живот и смърт с шведите, с немците, с разните литовци и прочее,  които с настървение са искали да изтръгнат душите им. Това те, православните славяни, при никакви условия никога няма да допуснат. Така е и сега, колективният Запад начело със САЩ фанатично се опитват чрез всевъзможни гендерни дивотии, чрез атака на патриархалното руско семейство, с преклонение пред сатанизма и с много пари да промиват мозъци, да разделят хората и да ги хвърлят във взаимно изтребление – така както направиха с братските народи на Украйна и Русия. За съжаление,  в Украйна поради специфичния етнически и верски състав на народа тази политика успя донякъде и временно бе вбит клин. Но сред народите на Руската федерация подобни напъни няма да успеят! Защото в единен строй там са и православни, и мюсюлмани, и будисти и доста евреи, които вярват на Путин и подкрепят неговата борба!

 Това е същността на голямата и специална операция на Путин, на която той е посветил живота си! Да спаси човечеството от сатанизма, от злото,  от лъжата и лицемерието, от униженията и надменността, от властта на парите и правото на силния! Това е битка на живот и смърт! Това напълно го осъзнават и властелините на света, които от сто и петдесет години треперят от страх кога могъщата и велика северна лавина ще тръгне и ще помете всичко по пътя си, докато не настъпи светлина, не възтържествува доброто и човечество не тръгне по Пътя предначертан от Твореца и завещан ни от Спасителя!

 Този Път днес проправя, тук и сега,  Владимир Путин!

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе