ЗАД НОВИНИТЕ

САЩ днес са най-тъпият ъгъл в триъгълника на баланса на силите Русия-Китай-САЩ
/ВИДЕО/

САЩ днес са най-тъпият ъгъл в триъгълника на баланса на силите  Русия-Китай-САЩ
Снимка: Pexels
10 Април 2024

След Втората световна война международният баланс на силите в света се оформи като един триъгълник, в който на върховете са Русия, Китай и САЩ. Този триъгълник, вече отдавна престана да бъде равностранен. Днес тои стана тъпоъгълен, в него ролята на тъпия ъгъл са САЩ. При това Вашингтон отказва да се примири с новата реалност и продължава да живее в света на илюзиите си, заяви бившият аналитик от ЦРУ Рей Макговърн в интервю за Dialogue works. 

Рей Макговърн:
Наблюдавам отношенията между Русия и Китай от 1964 година… Това ми беше работата, моята първа работа в ЦРУ. Още тогава разбрах най-важното нещо — това, което съветските хора наричаха баланс на силите, международното съотношение на силите — така казват руснаците. Светът на геополитиката е нещо като равностранен триъгълник  с три велики сили по ъглите – САЩ, Русия и Китай. Останалите държави са просто пълнеж. И когато два от тези ъгли сключат съюз, той е задължително срещу третия ъгъл, който неминуемо ще загуби.
Днес този триъгълник не е равностранен, а тъпоъгълен, защото двата върха Русия и Китай сключиха стратегически съюз и превърнаха САЩ в тъпият ъгъл.

Сега именно САЩ са тъпият ъгъл в международния баланс на силите Русия-Китай-САЩ.

Това стана съвсем очевидно, когато Китай подкрепи Путин в украинския конфликт. В това няма никакви съмнения: Путин потърси и получи подкрепата на Си Дзинпин три седмици преди началото на военната си операция в Украйна.

Всичко това е напълно очевидно. Но никой на Запад не иска да го признае, включително нашият президент, който преди дни позвъни на Си Дзинпин. Както съобщават китайците, Джо Байдън е позвънил на Си Дзинпин и му е казал нещо от рода на:

„Слушайте, аз съм много обезпокоен от това, че вие укрепвате руската икономика, помагайки й да води война срещу нас. Не бихте ли могли, моля ви, да прекратите тази помощ?“.

Те, американските политици все още живеят в свой си нереален свят и продължават да вярват в това, че ние сме единствената изключителна и незаменима страна в света, но и в това, че ние имаме правото да кажем:

„Китай, ти си длъжен да ни помогнеш. Тези руснаци са много лоши хора. Не би ли могъл да престанеш да им помагаш икономически?“

Допускам, че такива хора, като Блинкен и Съливан, искрено вярват, че още могат да си позволят подобно поведение… Тези хора са наивни инфантили.

ВИЖ ВИДЕОТО:

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе