ЗАД НОВИНИТЕ

Русофили участват в Ливадийския форум в Крим

Русофили участват в Ливадийския форум в Крим

11 Юни 2018

Няма нищо по-естествено от това всички политически сили да стигнат до обща позиция, ако са водени от интереса на България.

- В момента вървят яростни дебати дали да се възроди проектът АЕЦ „Белене“? Ще могат ли водещите партии ГЕРБ и БСП да стигнат до единна позиция или сте скептичен към подобна хипотеза?

- Смятам, че няма нищо по-естествено от това ГЕРБ и БСП, и изобщо всички политически сили, да стигнат до обща позиция, ако са водени от интереса на България. След като нещо е в интерес на България, можем само да призовем политиците да прочетат отново надписа на сградата на българския парламент „Съединението прави силата“ и да намерят начина, колкото и труден да е той, да преоодолеят дребнопартийните си страсти и ежби в името на националния интерес.

- Как оценявате визитите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Русия? Какви са конкретните резултати от техните посещения?

Смятам, че посещението на Румен Радев в Русия изигра много полезна и значима роля. Личните ми контакти и разговори в Русия показват, че то е било оценено изключително позитивно. Маркирани са основните посоки, в които България би могла да развива най-лесно отношенията си с Русия занапред. Седмица по-късно, когато стана факт и посещението на премиера Бойко Борисов, видяхме тези трасирани основни посоки – в туризма, енергетиката и останалите направления, отбелязани и от Владимир Путин.
Малко незабелязани останаха други две неща, които руският президент подчерта, а именно благодарността на Русия за отношението на България към руските и съветските паметници у нас, както и за популяризирането на руския език. Като председател на Национално движение „Русофили“ приемам неговите думи като личен комплимент, тъй като опазването, възстановяването и изграждането на паметници и организирането на курсовете за изучаване на руски език в детските градини са две от основните направления в дейността на нашата организация.

От друга страна обаче Путин каза, че не можем да разчитаме на отношението „малък ˗˗ голям брат“, така като сме го разбирали досега. Времената са други, и е време да си направим извода, че контактитеси с Русия трябва да градим на взаимноизгодна основа. Там, където интересите ни съвпадат, да полагаме усилия така щото и двете страни да стават по-силни, по-богати, а народите им – по-щастливи. Добре е, че процесите се динамизират на държавно ниво и тази пауза, която беше през последните години, е преодоляна. Аз твърдя обаче, че на гражданско и на човешко ниво тези отношенията никога не са били лоши.
Най-накрая сме свидетели на ново, постсъветско начало в българо-руските отношения. Начало, стъпило върху нашите общи духовни и културни корени, но и върху изгодни и полезни и за двата народа прагматични онови. Чертаем нова карта на нашите хилядолетни братски отношения.

Да чуем свежата мисъл от България

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Русия, за предложенията на Николай Малинов:

„Дайте наистина да обмислим тези организационни форми. Това е свежа, нова мисъл. Под ръководството на кукловоди русофобската политика в света набира обороти, тиражират се фалшиви новини, правят се постановки, измислят се какви ли не глупости, западната информационната машина се опитва по всякакъв начин да очерни Русия, да принизи нейната роля в света и т.н. А ние мълчим... Нека действително да го организираме. Русофилите са за международното право, за демокрацията, за правата на човека, за духовните ценности, за православието... Какво лошо има в това? От какво да се стесняваме? Русофилите са граждани, които подкрепят тези ценности. Това е повод да се гордееш, а не да се срамуваш.“

Източник: Русофили

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе