ЗАД НОВИНИТЕ

Взривове на разрухата
Безхаберие и небрежност са основните причини за избухналите военни цехове и полигони

Взривове на разрухата

09 Февруари 2016

14 април 2015 г., два дни след Великден. Иганово отново трещи от взривове на военния цех към ВМЗ-Сопот.

Хората от селото разказват, че взривовете са започнали около 7 ч сутринта, към 8 ч. е бил най-силният, който е пръснал осколки в цялото село.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че е запалена продукция, изнесена след първите взривове. Според Лукарски, инцидентът се е случил точно в деня, в който заводът е трябвало да започне работа.

Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март 2015 година. Единственото сигурно е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди (НУРС) на складова площадка, казва окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко са били всъщност – още не е доказано.

Липса на отчетност – какви боеприпаси дефакто има във веки един момент в обекта, безочливо пренебрегване на изискванията за безопасност, примитивни условия за труд и мизерно заплащане – тези причини се повтарят при инцидентите във военните производства. Неспиращи взривове на разрухата в един сектор, който в България някога бе образцов.

* На 19 декември 2014 г. в с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж, а две жени и още един мъж са ранени.

* На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на частен военен завод „Миджур“ в с. Горни Лом, община Чупрене, след 17 ч 15 души са изпепелени при взрив. Съгласно договореност с Гърция в Горни Лом е трябвало да бъдат унищожени последните 953 285 мини. Взривената фабрика „Миджур” на фирма „Видекс“ АД е работила на три смени, разказа един от служителите в завода – Желязко Кертин, от Белоградчик, пред БНР. „Условията за работа в цеха бяха зле. Всичко беше на зор – много бройки, малко пари, извънредно оставане на работа. На 3 смени сме работили. Стигаме, предаваме си смяната с колегите, подписваме се в книга, която е за инструктаж, но лично инструктаж не са ни провеждали нито веднъж, само като ни назначиха и това си беше. Самият цех, условията за работа са зле – техниката е стара, не ни предоставят например чукове.“

* 8 август 2014 г., Костенец, завод „Терем“-Цар Самуил. По време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. 10 са пострадалите – 5 мъже и 5 жени.

* На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Загива работник.

* На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” – Казанлък.

* На 5 юни 2012 г. след 14.40 ч Петолъчката край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на „Берета Трейдинг“. Базата е бивш завод на „Терем“-Трявна. Седем са пострадали.

* Делото за взривовете започна на 14 октомври 2013 г. в Районния съд в Ямбол. Според обвинението именно неспазването на мерките за безопасност са причина за взрива.

* На 12 ноември 2011 г. около 9 часа се взривяват бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152.

* 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод „Миджур“ в село Горни Лом, избухва пожар. Четирима служители са пострадали.

* Мощен взрив събуди софиянци рано сутринта на 3 юли 2008 г. Седемчасовите взривове на боеприпаси във военния склад край Челопечене се разминаха без жертви, но нанесоха сериозни материални щети. Езва през мат 2014 г. прокуратурата внесе обвинителен акт за взрива. Обвинени са трима генерали, като според прокуратурата те не са упражнили достатъчен контрол.

18 април 2015 г.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе