ЗАД НОВИНИТЕ

Когато Земята започне да лекува
Списание Сигурност - Лазар Мурджев: „и на запад и на изток вирус“

Когато Земята започне да лекува

21 Април 2020

Страх...обединителен, сюреалистичен,  дори някак си красив в амплоато си на убиец.
Нека днешният Разпети петък" на страданието - утре да бъде камбаненият звън за възкресението на НОРМАЛНОСТТА...

Светът е затворен...няма как да избягаш, няма къде да избягаш...и защо...
Защото на всякъде е „Еднакво“ и на запад и на изток вирус.
Страх...обединителен, сюреалистичен,  дори някак си красив в амплоато си на убиец. Убиец на  Фукуяма, килър на неолиберализма и европейската солидарност.

Твърдението, че в световен мащаб разпространението на либералните демокрации и свободния капиталистически пазар на запад е знак на крайна точка на социокултурната еволюция на човечеството и вероятно окончателна форма на човешкото управление.., днес при тарана с COVID-19 се разпиля на парченца...

Руската помощ за Италия и САЩ, сякаш балансира за малко дефицитът на нормалност в този свят, но много от западните медии реагираха патологично, в старо мислене и стереотипни русофобски послания. В САЩ вирусът е наречен „Китайски“, което освен, че е расистко, говори за определен пропаганден ход, насочен към второто полувреме на кризата /„кой сътвори COVID-19“... Америка заговори за мегапроцес срещу Китай/.

Част от държавите вече осъзнават, че Европа е по-силна с Русия, но кога това ще бъде възприето и съзнателно подкрепено от либералните елити на статуквото е трудно на бъде прогнозирано.
Дали този вирус ще промени това противопоставяне и ще създаде предпоставки за помирение и намаляване на напрежението.., дали „извънредното положение“ извело света от равновесие и обезличило за дни пазарната неолиберална рамка на консуматорското ни общество, ще даде поуки на човечеството е все още само добро пожелание.

Възможният процес на делиберализация и унищожаване на либерални елити също звучи неправдоподобно, защото сме свидетели на реглобализация в самия процес /формат/ на реакция-реагира се по единен, общ протокол.

Съгласуван, разпореден или предопределен, създаващ илюзията, че състоянието на обществото ще формира суверенност. Илюзия, предизвикана именно от този „общ“ протокол.
Проф. Дарина Григорова го нарече „ закрепостяване занапред“. Даде пример с бъдещето на отрасли и каза, че „практически туристистическата индустрия вече е историческа и не само тя - така действа протокола. Еднаквост в действията и в образа на паниката.., но никой не говори за най-важното - вирусът доказа, че пазарната икономика е гола. Не бива да се замисляме за произхода на тази ситуация, там просто ще разберем че медицината е бизнес. Отношението към бъдещето, отношението към възрастните е въпрос на застраховка, нямаш ли - няма да те лекуват. Проблемът не е, че вирусът е супер страшен, проблемът е, че сринахме социалната държава. Това е системен проблем - демократично си отпаднал от правото на медицинско обслужване и правото да живееш. Правата се пазаруват. От уредената, скромна и спретната държава България, бяха напазарувани повече от 2 милиона души, от които над половин милион специалисти- инженери, лекари, научни работници, специалисти, експерти... Този системен грабеж бе осъществен също планирано и „по протокол“, от същата тази глобална система, която днес ни кара да провидим , че лекарите са ни в Германия,  в САЩ и къде ли не по света... Че останалите тук нямат никаква мотивация от държавата, а тези 1000 лв. милостиня „за първата линия“ са повече обидни , отколкото стимулиращи... И ако медицинските работници не бяха отстояли тези трудни дни на база личностната  си воля, човешки и морален дълг- самообреклата се здравна система просто се самопогреба... Защото тази система и тези „търговски дружества“ в края на „пандемията“ ще са фалирали на 100%. Тогава за всички  заболявания, българите ще се окажат пред невъзможността „търговците“ лекари да ги обгрижат. А СОЦиална държава няма.
Така и така светът е полигон, да видим докъде ще ни докара този „протокол“ и до къде ще ни заведе траекторията на „края на историята Фукуяма“................

„Сананбулно състояние на планетарно ниво...“ – диагностира психическият ни статус д-р Михайлов.
Паниката, като ниво на въображението по отношение непредвидимостта на бъдещето. Дали тази „катастрофа“, която ни предстои няма да ни сепне и консуматорския фетиш на неолибералния свят, като водещ глобализатор на съзнанията ще ни отклони от този упадък на живота. Упадък морален, духовен, природен...
Безпътицата и халюцинацията на съвременното устройство, което е заплаха за природата и майката земя. Този пазар на излюзии, произвеждащ похот да се консумира, производства на „желания“ и „услуги“, които да ги удовлетворяват.
Задаващата се криза и неясната траектория за животът ни нататък се превръща за простосмъртните във възможност за провидение, проглеждане за избор на собствения си маршрут към бездната. Да бъдат ли стопанисвани /тези маршрути/ от привилегировани елити, чрез една глобална утопия, поддържаща нелиберален глобален „бяс“ за по - добър живот, който ни извежда „чаровно“ в предверието на нова безкомпромисна реколонизация.., или да посегнем към себе си.?!

В центъра на Лондон един младеж с мегафон направи следното „съобщение от кралския институт по пропаганда и промиване на мозъците“:

 • „Не вярвайте на нито една моя дума- каза младия мъж, аз съм просто един луд с мегафон“. /Беше прав, 20 минути по късно сайта изчезна от ефира./ Посланията му вероятно са притеснили някого в Лондон, затова:
 • „...Бъдете нащрек. Не се чувствайте спокойно, четейки нататък.
 • Добре дошли в Новия световен ред.  Останете наплашени, покорни и не клатете лодката. Приемете правителствено вмешателство във всеки аспект от живота си.
 •  При Новия световен ред всички сте заподозрени.
 • Страхувайте се един от друг, разединявайте се!
 • Работата ви е да гледате телевизия, да ходите на работа, да си плащате данъците и накрая да умрете! Всичко останало е непродуктивна дейност.
 • Винаги правете, каквото Ви е казано.
 • Дами и господа, не аплодирайте. В момента пилеете ценно време- отивайте да пазарувате. Моля, пригответе кредитните си карти и се отправете към най-близкия универсален магазин и си накупете купища пластмасови стоки, от които се нуждаете.
 • Ипотеките са прекрасен инструмент, защото Ви държат на синджир до гроб.
 • Винаги се подчинявайте на полицията и на правителството. Правителството милее за Вашите интереси.
 • Дами и господа, моля изискайте от своите политици повече наблюдение. Необходими са ни повече контрол, страх, ненаситност и недоверие помежду ни.
 •  Всички бяхте много покорни.
 • Запомнете, моля, не вярвайте на нито една моя дума. Аз съм просто един луд с мегафон насред улицата, но, моля, преди да хванете следващия вестник, преди да гледате новините, преди да позволите да ви тикат насам-натам като добитък, спомнете си – Вие сте човешко същество. Вашият живот има стойност“.

Не става така бе хора !!! Провикна се от личния си профил младата врачанска адвокатка Боряна Тончева.

 • Всички един ден ще умрем. По-важното е как живеем докато този ден дойде.
 • Не превръщайте всичко във филм на ужасите, в източник на паника и истерии.
 • Сега си стоим вкъщи, защото години наред обществото и политиците игнорираха потребността от уважение към лекарите, медицинските специалисти и научните работници в БАН. А сега искаме лекари, сестри и гениални учени.
 • Става дума за осъзнаване стойността на науката и здравната грижа, на духовността и на онези, които са призвани да ни я дават.
 • Е, явно дойде време да платим цената за дългогодишното си последователно идиотско поведение. /Никой не я пипа, сигурно за разлика от Лондон, Враца е по-демократична... Или просто е пропуснала да се заяви, че е „луда с мегафон", а такиви „нормални" като нея, кой да ги слуша... /

Безпътицата и халюцинацията на съвремието ни...
Всъщност това е цената, тежката дан за идиотското, десетилетия наред безгръбначно примирение с всичко извън нормалността. Дали останахме без възприятия, без сетивности и критерии за нормалност.?!

И понеже, насищаме броевете на списанието с анализи, коментар и реакции на наши съвременници, посягам към позиция извън това съвремие, за да видим, че и през едно безпристрастно мерило на ценности, нормалността изглежда достъпна. Нека тези  вечни пожелания от миналото на човешките неволи ни възнаградят с мъдростта на прозрението, че днешният Разпети петък" на страданието - утре ще са камбанения звън за възкресението на НОРМАЛНОСТТА...

 • Това е написано от Катлийн О'Мера, /1839 - 1888/, ирландско-френски католически писател от края на викторианския период. Не вярвайте на нито една негова дума- той е просто "един луд"/без мегафон/.
  „...И хората останаха вкъщи.
    И четяха книги, и слушаха, и почиваха, и упражняваха, и правеха изкуство,
  и играеха игри, и отглеждаха градини, пълни с прясна храна, и научаваха нови начини за битие, и все още БЯХА.
  И чувстваха по-дълбоко... Някои медитираха, други се молеха, други танцуваха...
  На някои срещнаха сенките им...
  И хората започнаха да мислят по различен начин.
  И хората оздравели.
  И при липсата на хора, живеещи по невежи, опасни, безмозъчни и безсърдечни начини, земята започна да лекува
  И когато опасността отмина и хората отново се обединиха, те скърбяха за загубите си, правеха нов избор, мечтаеха нови образи и създаваха нови начини да обичат
  и излекуват  земята напълно, тъй като бяха изцелени. “
  О'Мера е живял по време на Третата пандемия на холера /1852-1860 Смъртност: 1 милион/
 • „Стабилният световен ред е рядко срещано явление" – пише Хаас, който подробно е представен в настоящия брой. "Обикновено той възниква след периоди на големи сътресения, които генерират стремеж към нещо ново и условията  са: преди всичко стабилно разпределение на силите в света и наличието на общопризнати правила за поведениe в международните отношения. Освен това са необходими държавнически мислещи умове, защото световния ред се формира , а не се ражда. Но колкото и благородни и силни да са първоначалните намерения  и стремежи, за поддържането на световния ред са необходими креативна дипломация, функциониращи институти и ефективни действия, позволяващи адапацията му към променящите се обстоятелства и сила за противодействие на новите предизвикателства."

И това, което пише в сценария от 2010 година, днес се случва на практика. Показваното по телевизиите – бежанците, пандемията, рухването на цените на петрола, предстоящото финансово цунами...е планетарна катастрофа. Явно ангажирани от „войните вътре в оркестъра", задоволявайки нагона си за пари, власт и удоволствия, властелините на света не са предвидили устойчивостта на нашата нормалност.?! Дали.?!

Светът се променя. Вдъхновението е навсякъде около нас. Никога не е било толкова лесно да се свързваме помежду си. Учим се един от друг и намираме най-доброто в себе си. Преразглеждаме убежденията си. Разкриваме се един пред друг. Преодоляваме страховете си. Променяме себе си, за да променим света. Колко далеч можем да стигнем..?!

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе