ТАБУ

Военни лаборатории за биологично оръжие

Военни лаборатории за биологично оръжие

17 Април 2020

През 2015 г. InfoWars обвини Пентагона в разработването на новиди видове биологично оръжие в тайни военни лаборатории, които се намират в Украйна.

През юни 2018 г. официалният представител на руското Министерство на външните работи, Мария Захарова, обвини САЩ за създаване на инфекциозни заплахи за Русия и държавите от постсъветското пространство. Тя подчерта, че медико-биологическите изследвания на Щатите се извършват в интерес на Пентагона. В потвърждение на своите думи Захарова посочи дейността на грузинския Изследователския център за обществено здравеопазване Ричард Лугар в окрайнините на Тбилиси, който се занимава със защита на населението от опасни инфекции.

Четири месеца по-късно началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Въоръжените сили на РФ, генерал Игорь Кирилов, съобщи, че в списъка на приоритетните американски изследвания в лабораториите на Грузия има потенциални агенти на биологическо оръжие. Онагледявайки своето изказване, генерал Кирилов демонстрира договорите между Министерство на здравеопазването на Грузия, Научно-изследователския институт на сухопътните войски Уолтер Рийд, Управлението за намаляване на заплахите на Министерство на отбраната на САЩ и Националната администрация по ядрена сигурност на Министерството на енергетика на САЩ.

По думите на генерал Кирилов: „От документите се вижда, че в списъка на приоритетните американски изследвания са потенциалните агенти на биологическо оръжие – възбудители на туларемия, сибирска язва, бруцелоза, треска денги, кримско-конгоанска хеморагична треска и други заболявания, предаващи се от кръвосмучещи насекоми.“ Освен това, от особен интерес за САЩ, са също „атипичните форми на чума“. Търсенето на такива възбудители се извършва по районите на цяла Грузия и в близост до границите с РФ.

Отношение по въпроса взе също бившият главен санитарен лекар на РФ Генадий Онищенко. Той отбелязва: „Там работят професионални военни микробиолози, които се занимават с разработка на активни рецептури за биологически оръжия или такива за биологически тероризъм.“

За да стане ясно от какъв характер са изследванията в грузинския център „Ричард Лугар“ е полезно да се запознаем с мрежата на Пентагона от изследователски лаборатории и научно-изследователски институти в областта на биотехнологиите с военно приложение. Тя е доста разгърната и комплексна.

Армейският научно-изследователски институт Уолтер Рийд (Walter Reed Army Institute of Research - WRAIR) е научно-изследователска структура за биомедицински изследвания и действа под прякото ръководство на Министерството на отбраната на САЩ. Той е създаден през 1893 г., с щаб квартира във Форт Детрик (щата Мериленд), като подразделение на Управлението за медицински изследвания и материално-техническо обезпечаване на американската армия (US Army Medical Research & Materiel Command - USAMRMC). Днес изследванията на WRAIR се простират на четири континента за разработване и тестване на продукти, които трябва да намалят въздействието на някои от най-опасните и инвалидизиращи заболявания.

За противодействие на биологичната война и провеждане на изследвания в тази област е създаден Институтът за инфекциозни болести на армията на Съединените щати (United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases – USAMRIID). Намира се във Форт Детрик и е подчинен на Командването за медицински изследвания и развитие на армията на САЩ (U.S. Army Medical Research and Development Command – USAMRDC) също със седалище във Форт Детрик. Под ръководство на USAMRDC са намират 400 Дирекции за медицински изследвания на армията на САЩ (US Army Medical Research Directorate – USAMRD), които са разположени в 25 държави на четири континента.

Грузинският Център за обществено здравеопазване „Ричард М. Лугар“ е открит през 2011 г. от тогавашния президент на Грузия Михаил Саакашвили и зам.министъра на отбраната на САЩ. През 2014 г. в този център е формиран USAMRD-G (US Army Medical Research Directorate - Georgia). USAMRDC приема че това е неговата най-модерна международно сертифицирана централна референтна лаборатория и хранилище с партньорства в региона на бившите съветски републики.

Официално USAMRD-Georgia изпълнява мисията си за глобална здравна сигурност, като изгражда грузински научен и медицински капацитет, следи заплахите от болести с особен акцент върху антибиотичната резистентност и използва лабораторните си съоръжения за подкрепа на американските и съюзническите сили, разположени в рамките на американското европейско командване.

Постиженията на лабораторията включват усъвършенстване на бактериофагите като нови стратегии за лечение срещу мултирезистентни бактерии, мониторинг на комарните вектори на болестта и продължаване на работата с грузинското правителство в развитието на регионални партньорства. 

Споменатите по-горе официални руски реакции от най-високи нива, за дейността на Център Лугар, бяха направени след пресконференцията в Москва през 2018 г. на бившия министър по държавна сигурност на Грузия Игорь Гиоргадзе. Той заяви, че сътрудниците на Центъра извършват опити върху хора и разполага със стотици страници документи на английски и грузински съдържащи данни за закрити програми и отчети компрометиращи Центъра и разкриващи истинските задачи на лабораторията.

Тогава Гиоргадзе се обърна към президента на САЩ Доналд Тръмп с молба да се разследва дейността на лабораторията „Ричард Лугар“. Според него там по всяка вероятност се извършват смъртоносни експерименти върху хора и като доказателство посочи данни за смъртта на 30 души загинали пред декември 2015 г. по време на епидемията от хепатит „С“ в тази лаборатория. През април и август 2016 г. са починали съответно 30 и 13 души, като причината за смъртта им е „неизвестна“, не са били направени изследвания и не са били посочени имената на починалите, а само рождена дата и пол.

След като през 2014 г. е инсталирано оборудване за работа с насекомите, в Грузия започват да се повяват непознати до този момент тропически комари, преносители на жълта треска, вирусите Зика и Чикунгуня, прилепи които могат да разпространяват Ебола, както и американската бяла пеперуда, която няколко години унищожава зелените площи в Грузия и Краснодарския край. Всичко това съвпада с разгръщането на работата на медицинския център и увеличаване броят на колите за спешна помощ в региона. Гиоргадзе отбелязва, че „много често жителите на близките до лабораторията места се оплакват от силно спадане на самочувствието. Спонтанно са започнали да се увеличават онкологическите заболявания, заболяванията на щитовидната жлеза.“

Сегашните грузински власти вече няколко години се опитват да поемат юрисдикцията и финансирането на това закрито учреждение, но според Гиоргадзе и сега в отделите с ограничен достъп работят американските експерти, а финансирането се извършва от Управлението за медицински изследвания на сухопътните войски на САЩ.

Разработването на биологични оръжия на територията на САЩ е забранено и лаборатории като тази в Грузия преодоляват забраната. Ако се обърне внимание на разположението им, прави впечатление, че те са пръснати неравномерно на картата на света, образуват пояс около постсъветското пространство, полукръг в Близкия Изток и се концентрират в Югоизточна Азия. 

Украйна също е домакин на американските военни лаборатории за нови биологични оръжия. През август 2005 г. Министерството на здравеопазването на Украйна и Министерството на отбраната на САЩ подписаха „Споразумение за сътрудничество в областта на предотвратяването на разпространението на технологии, патогени и експертизи, които могат да бъдат използвани при разработването на биологични оръжия.“ След споразумението в Одеса беше открита Централна референтна лаборатория (Central Reference Laboratory - CRL) за борба с чумата и специализирана в изследването на човешки патогени. Тя е базирана в Института „Мечников“.

Досега Министерството на отбраната на САЩ инвестира в Украйна над 3,5 милиона долара в проекти за разширяване на диагностичните лаборатории в Днепропетровск, Лвов, Луганск и Мерефа (близо до Харков). В Мерефа сигурността е засилена до ниво на биобезопасност 3, което да разрешение да се работи върху щамове на смъртоносни човешки вируси и бактерии, подходящи за използване като биологично оръжие.

Лаборатории CRL бяха открити също в Киев, Херсон, Виница, Тернопол и Ужгород. Всички лаборатории се ръководят от високопоставени офицери от американската армия, експерти в областта на биологичното оръжие и биологичния тероризъм. В тези проекти са инвестирани общо 183 милиона долара. Нито една от лабораториите CRL не е под юрисдикцията на държавата, в която се намира, а дейността е затворена за външни лица. Персоналът е предимно от граждани на САЩ с дипломатически имунитет. Представители от държавата домакин не се ползват с достъп до тези лаборатории (дори и органите на общественото здравеопазване). Като правило броят на служителите в лабораториите (между 50 и 250) надвишава броя на персонала, който би бил необходим за извършване на този вид работа в гражданско заведение.

През 2015 г. InfoWars обвини Пентагона в разработването на нови видове биологично оръжие в тайни военни лаборатории в Украйна. Според Международната агенция за средства за масова информация (The International Mass Media Agency) днес в Украйна изследвания провеждат тринадесет американски военни биолаборатории, разположени в градовете Одеса, Виница, Ужгород, Лвов (три), Харков, Киев (четири), Херсон и Тернопол. В тях работят само американски специалисти, които са изцяло финансирани от бюджета на американското Министерство на отбраната. Местните власти не се намесват в работата им. Тези военни лаборатории участват главно в проучването и производството на причинители на болестите едра шарка, антракс и ботулизъм.

Много експерти смятат, че американският проект за биологична сигурност, който е отговорен за стартирането на тази разширена мрежа от биолаборатории в Украйна, не е нищо друго освен начин за маневриране около Конвенцията за биологично оръжие от 1972 г. Тези военни биологични лаборатории в рамките на определена държава, всъщност са мрежа под контрол на Пентагона. Чрез нея се изучава влиянието на вирусите и бактериите върху специфичен генофонд, било то хора, животни или растения. Журналистът Джефри Силвърман (Jeffrey Silverman) определя лабораториите CRL като центрове за изучаване на видове биологично оръжие извън територията на САЩ за решаване на няколко задачи:

1. Преодолява се забраната от Женевската конвенция от 1972 г. за бактериологични и токсини оръжия;
2. Тестват се биологични агенти в конкретен регион, като се правят по-вирулентни, проследява се тяхното разпространение и се коригират качествата им;
3. Разширява се базата от знания, развива се технологията за нападение на съоръжения за биологично оръжие и се подобряват възможностите на фармацевтичната индустрия чрез разработване на лекарства и ваксини срещу различни патогени.
4. Провеждат се саботажни операции, които целят да нанесат икономически щети на страните, в близост до обектите на тези лаборатории.

След преврата през 2014 г., журналистите от украинската „независима“ преса нямат право да правят разследвания, във връзка с дейността на лабораториите CRL. Техните европейски колеги също рядко споменават за нарастващите огнища на опасни заболявания в Украйна, но украинският представител на УНИЦЕФ Джована Барберис (Giovanna Barberis) и няколко украински телевизионни станции обърнаха внимание, че този проблем в държавата достига катастрофални размери.

По данни на Националната медицинска палата на Украйна страната е на първо място в Европа и света по разпространяване на социално опасни инфекции като СПИН, туберкулоза, хепатити „В“ и „С“. През 2009 г. в Западна Украйна се разпространи епидемия от свински грип. В град Измаил (Одеска област), през лятото на 2016 г., огнище на мистериозна чревна инфекция засегна особено силно децата в този град. Над 400 деца бяха хоспитализирани буквално в рамките на 24 часа. Причината за епидемията не беше установена. Същата година Украйна беше „поразена“ от причудлива епидемия от свински грип, водеща до тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). В края на 2016 г., след като в района на Херсон бяха документирани инфекции с птичи грип, ЕС въведе шестмесечна забрана на вноса на пилешко от всяка точка на Украйна.

През 2017 г. от консумация на заразена риба в страната се появи епидемия от ботулизъм, водеща до мускулни спазми, задушаване и смърт. Медицинските институции нямаха наличен антитоксин и затова няколко десетки украински граждани загинаха в мъчителна болка. Забелязани са многочислени случаи на ботулизъм, лептоспироза и други инфекции. Появилата се туберкулоза е нечувствителна към традиционните препарати за лечение.

Многократно през последните години в Украйна избухва епидемия от кори. Т.н., за първото полугодие на 2019 г., от кори се разболяха 60 хиляди души, сред които 50% бяха деца. Починаха 18 души, като се отбелязва, че най-много нови случаи на заболяване се регистрират в Киевска и Одеска области.

Като се имат предвид настоящите рискови фактори в Украйна, увеличението на престъпността и нестабилната политическа ситуация в страната няма гаранция, че военните биологични лаборатории със своите секретни разработки не представляват потенциална опасност за държавата, за нейните съседи и за страните от ЕС. Мерките за сигурност, предприети от американския състав, в тези лаборатории, също не трябва да се надценяват. Преди известно време, в САЩ, американските микробиолози, откриха картонена кутия с проби от едра шарка от 50-те години на миналия век, забравени в хранилището на Националния здравен институт (National Institutes of Health - NIH).

В друг случай между колеги бяха обменени активни спори на антракс и проба до Министерството на земеделието на САЩ на слабо вирулентен вирус на птичия грип, която случайно е била заразено с H5N1. Неотдавнашният скандал с живите спори на антракс, разпространени в лаборатории в поне 20 щата и във военната база на САЩ в Южна Корея, също е показателен за степента на сигурност в подобни военни биолаборатории.

Признавайки потенциалните рискове при разработки от подобен характер, през 2014 г. правителството на САЩ обяви мораториум върху финансирането на всички нови проучвания за повишаване на функциите, включващи грип, тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) на английски (Severe acute respiratory syndrome - SARS) и близкоизточният респираторен синдром (Middle East Respiratory Syndrome MERS). През декември 2017 г. този мораториум беше отменен, както съобщиха New York Times, Washington Post и други медии.

Разширяването на глобалната лабораторна мрежа на Вашингтон, в границите на определени региони, поражда опасения от комплексен характер. Искането на Службата за въздушно образование и обучение на ВВС на САЩ (US Air Force Office of Air Education and Training Command) за проби от ДНК и синовиална течност от руснаци с европейска екстракция поставя много въпроси относно намеренията на подобни изследвания. Не е ясно защо ВВС на САЩ се интересуват и придобиват руски генетичен материал. Експертите по биологично оръжие твърдят, че такива специфични проби са необходими, когато се проектира биологично оръжие за унищожаване на конкретно население.

През 2017 г., докато председателстваше заседание на руския Съвет по правата на човека, президентът Путин заяви: „Знаете ли, че биологичен материал се събира в цялата страна от различни етнически групи и хора, живеещи в различни географски региони на Руската федерация? Въпросът е - защо се прави? Това се прави целенасочено и професионално. Ние сме вид обект от голям интерес“.

Въпреки че все още са в сферата на научната фантастика, техниките за възстановяване на изчезнали вируси от фрагменти на ДНК или разпространение на вируси, които мутират растителна ДНК, могат един ден да бъдат усъвършенствани, за да могат да се създадат вируси, предназначени да въздействат върху членове на определена етническа група.

на горе