(БЕЗ) НАМЕСА

Биолабораториите в Украйна и последиците от тяхното съществуване

Биолабораториите в Украйна и последиците от тяхното съществуване
Aвтор:  Топалов Кирил
Снимка: unsplash.com
05 Юни 2022

На 2 юни 2022 година се проведе международна конференция на тема биологическите лаборатории на САЩ на територията на Украйна, в която участие взеха повече 25 експерти, анализатори, политолози и журналисти от Русия и света.

На конференцията бяха обсъдени исторически факти около биолабораториите, техните цели, както и възможните опасности от тяхното съществуване. Темата за коронавируса също беше засегната. Ето и някои от основните акценти.

Причините за американските биоизследвания на територията на Украйна се отличават от официално заявените от страна на САЩ.
Към днешна дата на територията на Украйна има повече от 13 действащи биолаборатории, намиращи  се в непосредствена близост до руските граници. Това е програма развивана от Пентагона повече от 17 години, заяви политологът и експерт по биологическо оръжие Игорь Лукьянов на провелата се на 2 юни международна конференция на тема „Американо-украинска програма за разработка на биологическо оръжие“.
По негови думи именно Украинското здравно министерство в 2005 година подписва с Пентагона „Договор за противодействие опасността от боитероризъм и предотвратяване разпространението на бактериологическо оръжие, технологии, материали и знания“.  С подписването му САЩ и в частност Министерство на отбраната, се обвързва с поддържането и развиването на украинската система за борба с биотероризма.
Украйна се явява ключово звено в американската програма за биоразработка поради „Етническата близост на украинския народ с руския“. Под контрола на Джуан Уинтрол глава на DTRA (DefenseThreatReductionAgency) се провеждали експерименти UP-4, UP-5, UP-6, UP-8, които имат за цел да изучат смъртоносно-опасни патогени, включително сибирска язва, Конго-Кримска треска, лептоспироза и други допълва още Лукьянов.
Според политолога вземайки предвид направените открития, може да се смята, че предварително заявените цели от страна на САЩ не съответстват на украинската действителност.
Биолабораториите на територията на Украйна са разположени в силно населени местности и градове, до летища и сборни пунктове, което отново е в разрез с предявените от Пентагона цели за „Намаляване на опасността от биотероризъм на територията на Украйна“, което се смята и за една от причините за Евромайдана през 2013 година, твърди американският журналист и бивш полицай Джон Марк Дуган по време на Международната конференция на 2 юни.
По негови думи още през 2005 година на територията на Украйна се намирали повече от 46 биолаборатории, като САЩ инвестирали повече от 200 милиона за развитие на биооръжейните проекти в страната.
Голяма част от учените и експертите на конференцията изразиха съмнения по повод възможна връзка между пандемията COVID-19 и подобни биолаборатории. Те изтъкнаха възможни сценарии с „изтичане“ на въпросния вирус от американската биолаборатория в Ухан.
За това свидетелстват и проучвания на немския правозащитник Томас Рёпер, който по време на конференцията разказа за ролята на различни западни организации в развитието и разпространението на биооръжие.
„Миналата година с мен се свърза експерт по метаданни от Германия, на когото му било интересно кой печели и кой губи от ситуацията с пандемията“. – отбеляза той. Правозащитникът разкри и приведе в пример няколко световни и държавни организации, сред които ЦРУ, ФБР, Пентагона, Фондация Сорос, Фондация Бил и Мелинда Гейтс и други, чието спонсориране и до днес продължава.
„Не малко известни са и програмите за подготовка от възможна епидемия, които, ръководени от същите тези организации, се появяват още през 2016 година“. – отбелязва още Рёпер.
По негови думи голяма част от тези организации са свързани с такива, занимаващи се с изучаването на прилепи като Western Asia Bat Research Network. «Впоследствие голяма част от тези документи бяха изтрити от сайтовете на въпросните организации, след началото на военната операция в Украйна» – казва още в изявлението си немският правозащитник.
Във връзка с това все повече експерти смятат за необходимо създаването на централизирана система за отразяване и контрол на биолабораториите по света и необходимостта от наказване на виновните за тези престъпления срещу човечеството на международно ниво.

на горе