(БЕЗ) НАМЕСА

ИСТИНАТА, КОЯТО ПУТИН ЩЕ ИЗРЕЧЕ МНОГО СКОРО. ТЕ МЪЛЧАХА ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ.

ИСТИНАТА, КОЯТО ПУТИН ЩЕ ИЗРЕЧЕ МНОГО СКОРО. ТЕ МЪЛЧАХА ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ.
Aвтор:  Михаил Хазин

17 Юни 2024

В съвсем близко бъдеще руският президент Владимир Путин ще трябва да изрече истината, за която всички руски официални лица мълчаха повече от 20 години.

Това мнение изрази в ефира на радиоГоворит Москва“ известният руски икономист Михаил Хазин, съобщава информационната агенция DEITA.RU.

Според него социално-икономическата и политическата ситуация в Русия е такава, че висшето ръководство на страната в лицето на държавния глава скоро ще бъде принудено да промени драстично основния модел на развитие. Според експерта в настоящите условия на Руската федерация той вече не може да се развива в рамките на либерална парадигма.

Хазин отбеляза, че либералният начин на развитие всъщност е наложен на Русия още през 90-те години, когато държавната власт в страната беше изключително слаба и цялата държава беше до голяма степен под външен контрол от Вашингтон. Именно тогава в Руската федерация беше внедрена концепцията за развитие като част от голяма глобална западна система.

В същото време, както отбеляза експертът, на Русия в тази система беше възложена ролята на стоков придатък и абсолютно вторичен елемент. Това доведе до факта, че САЩ и Европа все още третират Руската федерация като страна от третия свят, която не може да има никакви права и национални интереси. Според разбиранията на Запада Русия трябва да си знае мястото.

В същото време, както отбеляза Хазин, още през 2007 г. на конференция в Мюнхен Владимир Путин открито заяви, че Руската федерация вече не възнамерява да се задоволява с ролята, която й е отредена от Запада, и че страната ни ще търси промяна в отношението към себе си: в частност Путин тогава заяви необходимостта от преминаване към диалог на равни начала.

Тогавашното предложение на руския президент обаче беше напълно игнорирано от САЩ и Европа. За да потвърди твърдостта на намеренията си, през 2014 г. Путин върна Русия в статута на суперсила, а през 2022 г. не само я консолидира, но и издигна Руската федерация до ранга на велика империя, наравно със САЩ , Китай и Индия, твърди Хазин.

Всъщност това означава, че Русия вече не може да остане част от голямата западна система и ще изгради собствен проект със собствена валута и технологична зона. За да започне тази конструкция, според експерта, Путин трябва да направи официално съобщение за отказа си да следва старата парадигма.

„Путин трябва открито да каже, че Русия най-накрая напуска западния глобален проект, ръководен от Съединените щати, и започва да формира свой собствен полюс на сила. В тази връзка ние се отказваме от либералния път на развитие и вземаме за основа консервативен метод на развитие с елементи на социалистически подход“, обясни експертът.

Експертът отбеляза, че нито един руски служител не може да изрази тази проста идея повече от две десетилетия, тъй като от 90-те години в Русия официално е обичайно да се подкрепя напълно идеята, че само следването на идеалите на свободния пазар и либералната реформа може да донесе просперитет на страната ни.

Всъщност това не е така. Моментът на най-големия просперитет на Русия и пикът на нейната геополитическа, както и индустриална мощ се случиха през годините на изграждане на социалистическа държава в СССР. Това означава, че страната ни трябва да вземе за основа съвсем различни принципи от тези, към които се е придържала през последните 30 и повече години.

„Путин отлично разбира, че без да прибягва до успешния опит на социалистическото строителство от 30-те и 50-те години на миналия век, съвременна Русия никога няма да може да направи мощен пробив в развитието. Продължаването на либерализма няма да донесе нужните резултати на страната ни. Ето защо той може скоро да обяви прехода на Русия към нов модел на развитие и окончателно отстъпление от старата парадигма, наложена ни от Запада. Само президентът може открито да изрече това, за което всички мълчаха повече от 20 години“, отбеляза икономистът.

Източник: dzen.ru

на горе