МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Митрополит Антоний: Патриарх Неофит беше икона на вярата

Митрополит Антоний: Патриарх Неофит беше икона на вярата
Aвтор:  Митрополит Антоний

17 Март 2024

...трябва да загърбим емоциите и да стоим здраво върху традициите и спазването на устава на православната църква, такива, каквито са завещани от нашите предци!

„Видях дълбока мъка от раздялата с обичан човек, защото Негово Светейшество беше образ на Христос и икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки, който не подминаваше нито радостта, нито болката, човек, с когото можеш да споделиш всичко“. Това каза пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Митрополитите трябва да следват достойния пример на патриарха, защото във времената на разделение и войни, в които живеем, тяхна задача е да свидетелстват за единството на църквата, посочи той.

През 2024 г. се навършват 1160 години от покръстването на българите и ролята на БПЦ в контекста на тази годишнина е голяма, каза митрополит Антоний. Макар българският народ по традиция да е православен, подрастващото поколение има нужда да осъзнае смисъла и значението на вярата, смята той.

„Често казваме, че бъдещето на нацията са децата, подрастващата младеж и това е високоотговорната задача на БПЦ - да просветим във вярата тази подрастваща младеж, за да не бъдем свидетели на агресия, на всички тези безнравствени прояви, които виждаме“.

Опелото на патриарх Неофит ще бъде водено от вселенския патриарх Вартоломей - това е традиция, залегнала в православната църква, обясни митрополит Антоний.

„Първият между равните възглавява такива траурни събития, както и присъства на интронизацията на бъдещите глави на поместните православни църкви. Не виждам нищо нередно в това. Четохме какви ли не изказвания по тази тема, но мисля, че тук трябва да загърбим емоциите и да стоим здраво върху традициите и спазването на устава на православната църква, такива, каквито са завещани от нашите предци“.

Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

„Българската православна църква мъдро изчаква да види по-старшите сестри църкви, защото в православната има един йерархичен ред. Отделно БПЦ винаги, погледнато назад, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви“, посочи митрополит Антоний.

Духовността – мостът към единението

на горе