МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Михаил Михайлов представи новата си книга „Богосъздателят“

Михаил Михайлов представи новата си книга „Богосъздателят“

06 Февруари 2017

Философски роман за Древен Египет и мястото на религията в човешката цивилизация.

В последния ден на януари писателят и почетен консул на България в Намибия Михаил Михайлов-Мишо събра близки, приятели, колеги и „бойни другари“ за премиерата на новата си книга „Богосъздателят“.

 „Въпросът за „Бога“ възниква с появата на съзнанието у човека и продължава да е актуален. Има ли Бог? Кой е той? Какво очаква от нас? Историята помни появата и изчезването на много богове и религии. Без всякакво съмнение и днес сме духовно свързани с вярата в Бог. Но кога е възникнала тя? Как е станало това? Защо сме я сменяли толкова пъти? С какви намерения и последствия?“ Това са само част от въпросите, чиито отговори е потърсил авторът.

Романът разказва историята на духовния път на хората от Древен Египет и мястото на религията в човешката цивилизация. Михаил Михайлов е посветил години от живота си, за да проучи и преведе автентични древни източници.

 „Богосъздателят“ третира появата на еврейската религия. Той обхваща периода от входа на семитите в Древен Египет до изхода им с десетте божи заповеди – основата на човешкия морален кодекс. В сюжетната му линия са вплетени множество автентични текстове. Главният герой не е Мойсей, а фараон Ехнатон, който е основоположник на монотеизма, реализма, моногамията, миролюбието, дарителството и утопичния социализъм“,  каза по време на премиерата авторът.

Много са треакториите и парчетата от пъзела на Мишо...
Ние всички пръснати като прах на вятъра, виждаме и търсим в този „бушмен“, „анича“, „Че Гевара“,  в този вечен „мариачи“ живеца, глътката въздух, която нашият „боен другар“, като резервния Виктор Хара, законспираран някъде по света, вндрен като „писателя на Африка“, „Дон Кихот на съдбата“ или „Дон Жоан на надеждите“ е жив и винаги, когато животът ни е прелял от ежедневие и невъзможности, от някъде пристига Мишо...“,
с тези думи Лазар Мурджев се обърна към своя приятел и създател на „Богосъздателя“, завършвайки вдъхновяващо с реплика от големия химн на Атон:

„Земята е пълна с твоите творения“. Бъди, приятелю!“

Михаил Михайлов е роден в София. Завършва архитектура, а след това специализира и международни отношения. В периода 1985-1990 г. е трети секретар в българското посолство в Адис Абеба, Етиопия. Специализирал е рисуване в Лувъра. Повече от 25 години живее в Намибия, където е почетен консул на България. Там се връща към музиката и създава рок-групата „Газолин“.  Автор е на книгите „Анича“, сборника с ловни разкази „Африкански пусии“ и др. През 2010 г. Нахас Ангула – бившият министър-председател на Република Намибия, определя Михаил Михайлов като „писателя на Африка“ за новелата „Бушменска прокоба“.  

на горе