МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

СИОНЕС – стожер на културата в Русе

СИОНЕС – стожер на културата в Русе

23 Април 2018

Австрийският президент Александър Ван дер Белен изтъкна, че е впечатлен от две неща в града на свободния дух – уникалната архитектура и паметника на Елиас Канети.

На 4 май 2018 г. в Русе се състоя срещата на президентите на страните ротационни председатели на Съвета на ЕС – България, Австрия и Румъния, посветена на бъдещето на Дунавския регион.

От БРОД за България на кръглата маса „Устойчиво опазване на културното наследство в Дунавския регион“ участва Николай Нанов, представител на Културно-информационния център СИОНЕС в Русе. В дискусията са се включили 52 участници, сред които представители на държавните институции и неправителствения сектор от трите страни.

В изложението си Николай Нанов изтъкна резултатите от дейностите на Център СИОНЕС и БРОД за България в Русенския регион, сред които – съдействие за извършването на необходими ремонтни и реставрационни дейности за опазване на няколко църкви в региона; проектирането, изработването и финансирането на бюст-паметника на единствения български нобелов лауреат Елиас Канети – дарен на град Русе; указаната подкрепа на Художествената галерия за реализиране на проекта „Арт зона“; реставрацията на „Къщата с резбовани тавани“ за бъдещото ѝ развитие като културно средище, съвместно със Задругата на майсторите в Русе.

В потвърждение на приноса на Център СИОНЕС за възраждането духа на града, идват и думите на бившия областен управител Стефко Бурджиев, според когото в рамките на 8-годишния му мандат, никоя друга неправителствена организация не е допринесла толкова много за Русе.

След срещата в Русе, австрийският президент Александър Ван дер Белен изтъкна, че е впечатлен от две неща в града на свободния дух – уникалната архитектура и паметника на Елиас Канети.

 

на горе