ВРЕМЕ Е...

60 Лазарника и Приказка за очовечаването /Лазар Мурджев на 60/
Румен Радев за несломимия дух на Лазар Мурджев

60 Лазарника и Приказка за очовечаването /Лазар Мурджев на 60/

06 Септември 2022

...Драги, Лазаре, за мен е чест и истинско удоволствие да те поздравя с навършването на първата 60 годишнина от твоя достоен живот. Надявам се твоето талантливо перо все така неуморно да бичува националпредателите и други безгръбначни субстанции, които през последните 30 години изпълзяха из адовите бездни...

Използвам празничния повод, за да изразя своето уважение към Вас за Вашата неуморна и всеотдайна просветителска работа в полето на сигурността на страната в нашия динамичен и сложен свят." – казва президента Румен Радев в своето обръщение до Лазар Мурджев по случай неговия 60 годишен юбилей. Държавният глава поздрави рожденника "...за несломимия дух, с който утвърждавате инициативата "Брод за България", за едно по-добро и сигурно бъдеще..."

„Чувствам се изключително на този юбилей –  защото това е първата ми годишнина, която посрещам като дядо...“ – обърна се кам гостите Лазар Мурджев.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, връчи от името на Съюза почетен знак и поздравителен адрес към Лазар Мурджев, в което обръщение четем: 

„...През годините Вие успяхте да разкриете своето дарование на поет, художник и общественик с яркото си присъствие в артистичните среди на България и сред патриотично настроенато българска интелигенция. С вашите талантливи стихове, ярка публицистика и широко мащабна обществена ангажираност създадохте име на интелектуалец, който неотклонно отстоява родолюбието като безапелационна отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето на България. Издател на списание "Сигурност", председател на КООСО и създател на инициативата "Брод за България" са само част от широката до необозримост деятелност за общественото благоденствие.“– завърши обръщението си Боян Ангелов, а Иван Гранитски обобщи в типичния си стил "...Драги Лазаре, за мен е чест и истинско удоволствие да те поздравя с навършването на първата 60 годишнина от твоя достоен живот. Надявам се твоето талантливо перо все така неуморно да бичува националпредателите и други безгръбначни субстанции, които през последните 30 години изпълзяха из адовите бездни...“ – беше безкомпромисен Член-кор.проф. Иван Гранитски.

Почетен знак на „БРОД за България“ – „Поибренски кръст“– символ на националната съвест, бе връчен на юбиляра от ген. Стоимен Стоименов. Той изтъкна визионерската същност на Лазар Мурджев и неговия идеен и съзидаващ принос за осъществяване на каузата „национално единение“. „В знак на уважение и признание за дългогодишното сътрудничество в името на националната сигурност на нашето Отечество“ - Асоциация на разузнавачите в лицето на своя председател Горан Симеонов връчи на юбиляра почетен знак и поздравителен адрес.

Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, поздрави Лазар Мурджев с юбилея и с премиерата на новата книга „Намибийска траектория“, която ни повежда през „Приказката за очовечаването“. Връчена му бе и „Грамота за принос в отстояването на българската държавност“  от Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Професор Валери Стефанов „нахвърля“ литературен и филосовски етюд върху Африканската Приказка на Лазар и сложната „Траектория“ за очовечаването, както и за изначалието на нашето – човешко съпричастие към Лова и възхвалата ни към него... Допълни го бойният другар  на Лазар и почетен консул на България в Намибия – Михаил Михайлов, както се разбра по-късно и „основен виновник“ за всички африкански траектории на автора.

Българският приор на Ордена на тамплиерите Румен Ралчев връчи на Лазар Мурджев Медал за принос и забележителни заслуги за опазване на християнството.

Приветствие към рожденика отправи и домакинът на събитието, председателят на  СЛРБ – най-голямата неправителствена организация в страната. Инж. Васил Василев отличи Лазар Мурджев – член на УС на НЛРС- СЛРБ за принос към Съюза за съхраняване на традициите и дълговечността на ловната организация.

Професор Евгений Сачев изненада аудиторията и връхлетя рожденика със златен автомат „Калашников“, който му дари – вероятно за да „дорисува“ траекторията на очовечаването до край...

А Николай Малинов - председател на НД „Русофили“ дари рожденика с икона и подробен календар на събитията за 2023 г.

За настроението през цялата вечер се грижиха хор „Планинарска песен“ с ръководител Калин Балкански, барда Асен Масларски /който изпълни любимата песен на Лазар от незабравимия му приятел Цветан Начев, с която почетоха паметта на всички, които „НЕ СЕ ЯВИХА“ тази вечер/ и, разбира се, неуморимият Мишо Михайлов и дъщеря му Елиза.

Водеща на вечерта бе председателката на Велика Болгария Патриция Кирилова.

Гостите се насладиха в творческа обстановка на авторския филм „Уникалност за малко хора“– в едно с хубавото вино от „Вила Мелник“, а впоследствие на „Приказката за очовечаването“ с приказните илюстрации на Галина Павлова и незаменимите усилия, режисьорски и дизайнерски умения на главния редактор на сп. „Сигурност“ – Димитър Мурджев. 

на горе