ВРЕМЕ Е...

XVII Национален събор на приятелите на Русия

XVII Национален събор на приятелите на Русия
Aвтор:  НД „Русофили”

27 Септември 2022

На 25.09.2022 г., в местността „Паниците“ до гр. Калофер, се състоя XVII Национален събор на приятелите на Русия, посветен на 145 г. от Шипченската епопея, традиционно организиран от Национално Движение Русофили.

Съорганизатор и любезен домакин на Събора бе кметство Калофер, представено от кмета Румен Стоянов.

С Тържествена литургия – Поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, отслужена от Владиката на Великотърновска епархия и посветена на 145 г. от Шипченската епопея, Митрополит Григорий благослови Събора.

В същото време участници в събора присъстваха на Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския митрополит Гавриил, с която завърши програмата по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

„120 години ни делят от тези паметни дати. Време, през което сърцето на храма, събудено от подвига на хилядите български опълченци и руски воини, тупти като явен и ясен знак за мощта на православната Христова любов и саможертва. Повече от век, той е свидетелство за надвремието на словата на Спасителя „Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели.“ /Йоан 15:13/. Този храм е видимо послание за тихото и смирено кръстоносене на войните с вяра, надежда и любов. Именно те, които извървяха трудния път на Руско- турската освободителна война, понасят с крилете на личното си възкресение свободата на народа ни мъченик.“ Митрополит Киприан.

На слънчевата и приветлива поляна в местността Паниците хиляди пристигнаха от цялата страна и заявиха обичта си към България и Русия. Участниците се насладиха на прекрасните изпълнения на всенародната любимка Тони Димитрова, оркестър „Плам“, трио „Елеганс“ и много други прекрасни и любими изпълнители.

В словото си Николай Малинов, председател на Национално Движение Русофили и ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“, поздрави присъстващите и им благодари, че въпреки внушенията, заплахите и натиска са тук. Благодари на съорганизаторите, подкрепили събитието, както и на присъстващите гости от различни политически партии и обществени организации. Николай Малинов разказа за положителната реакцията на Министъра на външните работи на РФ – Сергей Лавров на идеята за създаване на Международно Русофилско движение при срещата им преди седмица в Москва. Малинов нееднократно подчерта как в сложна геополитическа ситуация като настоящата е важно да се чува и другата гледна точка, освен налаганата едностранчива пропаганда. Отново припомни за традиционните исторически, културни и духовни връзки между българския и руския народи. Русофилите са на първо място български патриоти, които обичат братята си – русите, с които векове поделят съдбата си.

Организаторите и участниците в Събора бяха приветствани от редица политически и обществени организации.

С добро настроение Съборът продължи до късните следобедни часове.

на горе