ВРЕМЕ Е...

Ще позволи ли президентът налагащото се в България двуезичие?
Днес внесохме отворено писмо за опазване на българския език от латинизация

Ще позволи ли президентът налагащото се в България двуезичие?

23 Май 2023
По повод 24 май и по почин на политолога д-р Рада Коджабашева днес Списание 8 внесе отворено писмо до президента с няколко искания, свързани с все по-ширещото се в общественото и медийното пространство налагане на двуезичие. Вярваме, че и за вас не е останало незабелязано, че все повече държавни учреждения, юридически лица, медии, обществени личности пренебрегват родното слово и залагат на чужди думи и букви. С него целим да насочи вниманието на държавния глава върху належащата нужда от опазване на българския език от неусетно  и негласно утвърждаващата се повсеместно латинизация. 
 
Надяваме се това да бъде повод и вдъхновение за всички, на които им е важно да говорят и пишат на български, и биха подкрепили начинанието било като се присъединят към усилията ни, или като подемат свои лични или съвместни действия в тази посока. 

В писмото настояваме да бъде сезиран Конституционният съд за нарушение на чл. 3 от Конституцията на РБ („Официалният език в републиката е българският.”) от страна на държавни и общински учреждения (като МРРБ, омбудсмана, Столичната община и др.), които в официалните си преписки с гражданите отправят съобщения на български и на български с латински букви или на български и на английски език. Също така поставяме искане да се вмени на Съвета за електронни медии да изисква от средствата за обществено осведомяване чист български език в националния ефир, за да се намали употребата на чуждици. Писмото е с благословията на космическия глас Валя Балканска и е подкрепено от редица обществени личности и институции: Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство „Български писател“, маестро Йордан Камджалов, Виктория Бешлийска, авторът на „Глина“ и на „Сърце“, Розмари Де Мео, автор на „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, Ганета Сагова и арх. Динка Александрова, д-р Румен Петков, главен редактор на медията „Поглед инфо“, проф. доктор на филологичните науки Ваня Добрева, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. д-р Мариета Иванова-Гергинова, Институт по литература към БАН, писателя Светозар Казанджиев, българиста Албена Копринарова, Асоциацията на българските училища в чужбина – АБУЧ, с упълномощен представител Петя Цанева и др.

Вярваме, че езикът и буквите са едни от символите на родната памет и принадлежност. Не искаме след време да се срамуваме от поколенията, че подменяме нашите свещени ценности с чужди, и то в днешните съдбоносни времена на глобализация и размито самоопределение. Великите сили не го правят и затова са велики. 

На възхитителния български език е посветен и майският брой на Списание 8. 
В него можете да прочетете блестящите статии на Розмари Де Мео защо чуждиците убиват българския език; на Виктория Бешлийска – за силата на старите ни думи; на доц. д-р Веселина Вачкова – защо е свещен българският език; на д-р Рада Коджабашева – за масовата латинизация, която се шири безнаказано и не на последно място – интервю с доц. Владислав Миланов – за мощния заряд на думите, който поддържа българския дух. Представяме и експеримент, който показва как цветовете на аурата, състоянието на човек, се променят, когато слуша чиста българска реч и когато тя е пълна с чуждици. Вярваме, че темата ще събуди много българи. Нека чрез живия си говор да бъдем горди носители и пазители на това безценно и всенародно съкровище. И нека във всеки лумне пламъкът на родолюбието, течащ в българската кръв!
 
на горе