ВРЕМЕ Е...

Дончо Цончев пак събра ловни другари
Макар и от по-добрия свят

Дончо Цончев пак събра ловни другари

02 Август 2023

В навечерието на Деня на националната ловна организация – 6 август в Дома на ловеца и риболовеца на бул. „Витоша“ 31 в София се проведе паметна вечер посветена на 90-годишнината от рождението на бележития писател и ловец Дончо Цончев (27.07.1933 г. – 22.07.2010 г.).

Събитието събра много от ловните приятели на писателя. А те не са никак малко, както отбеляза водещият на паметната вечер проф. Любомир Халачев, защото „приживе Дончо не го мързеше и не го болеше да похвали всеки млад човек, когато има защо“.

„Още приживе Дончо си издигна неръкотворен паметник в ловно-рибарския съюз. Пред мен е споделял, че много от истинските мъже в България са останали именно там“. Човек на достойнството и на високия личен и професионален морал, бохем в добрия смисъл на думата, артистичен и душа на всяка компания – така Иван Гранитски обрисува Дончо Цончев.
„Ако беше жив, сега щеше да пише не разкази, а яростни памфлети срещу натиска българският народ да се откаже от своята памет“, заяви още той.

Дончо Цончев остави много дълбока следа в ловната култура на България като човек, който ревностно отстояваше вечното ловно другарство, изтъкна председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

Паметната вечер стана и повод един достоен ученик и последовател на Дончо - писателят Лазар Мурджев да получи званието „Заслужил деятел на НЛРС-СЛРБ“, присъдено му от Управителния съвет на Националната организацията и във връзка с 60-годишнината му. 
„...Лазар е и един от любимците на Дончо Цончев, който той много ценеше приживе“. Той е от инициаторите и създателите на конкурса „Дивото“- посветен на Маестрото на късия разказ.
„Голяма чест е за мен да получа това признание в свещения ден, в който честваме Дончо“, бе лаконичен носителят на званието.

Актьорът Красимир Куцупаров прочете разказа му „Ловът е отзад“.

По време на вечерта бяха наградени и част от лауреатите в националния литературен конкурс „Дивото“ на НЛРС-СЛРБ за 2023 г., създаден в памет на Дончо Цончев.

Симеон Ботев, носител на Първа награда „Дончо Цончев“ за разказа „Слово смъртоносно“

Чавдар Ангелов, доайен на печатните издания на НЛРС-СЛРБ, дългогодишен зам.-главен редактор на сп. „Лов и риболов“, в което е работил и под ръководството на Дончо Цончев. Носител на трета награда за разказа „Бай Чоко и пъдпъдъците“

С доста негови си импровизации, спомени за Дончо Цончев сподели писателя Любо Николов 

на горе