ВРЕМЕ Е...

Николай Малинов: Дошло е време разделно.
Българският народ е ясен в своите русофилски чувства

Николай Малинов: Дошло е време разделно.
Aвтор:  Александър Симов

04 Януари 2024

С благодарствен молебен в църквата „Света Неделя“ в четвъртък започнаха честванията по случай 146 години от Освобождението на София, организирани от КС „България – Русия“.

На този ден войските на генерал Йосиф Гурко влизат в освободения град и са посрещнати от цялото население с хляб и сол по улиците.
Именно камбаните на днешната църква „Света Неделя“ възвестяват, че София е свободна.

След молебена стотици столичани се включиха в литийното шествие, което поднесе цветя пред паметниците на генерал Гурко, на Цар Освободител, а след това и на българските опълченци.

Всеки от монументите беше отрупан с цветя и венци в знак на признателност и благодарност, както и като символ на историческата памет на българите.

В шествието се включиха представители на много политически партии, интелектуалци и граждани, водени от идеята, че никой няма правото да подменя историята и да подминава най-светлите дати в нея.

„Дошло е време разделно. Днес много ясно виждаме какво точно е разделението – от едната страна фашисти от другата антифашисти, от едната страна русофили, от другата русофоби, от едната страна патриоти, а от другата васали на единствения център за взимане на решения – Вашингтон“, коментира Николай Малинов, председател на НД „Русофили“ и Международното движение на русофилите.
„Въпреки това обаче е много ясно на чия страна е мнозинството от българите – те са запазили своята памет и благодарност към Русия. Колкото и да е разделно времето българският народ е ясен в своите русофилски чувства“, допълни още той. 
Малинов благодари и за това, че на шествието и тържествата присъстват представители на всички групи от страната, които са предприели инициативи за издигане на паметници.

„Ето тук са групата от Требич – през 2013 година там издигнахме паметник. Виждам групата от Мрамор – през 2017 година там открихме паметник на руските войници, които са били под командването на капитан Бураго. Групата от Ботевград – там направихме монумент на загиналите руски войници на ген. Гурко, близо 6500 измръзват в лютия студ“, обобщи Малинов.

Председателят на НД „Русофили“ посочи още, че според данни, които съществуват и в самата Русия, за последните 20 години паметниците за руско-турската война в България от 450 нарастват на 678.
„За мнозина това е недостатъчно. Но в тези сложни времена е необходимо да оценяваме трезво своите сили и да направим най-трудния избор между окопната война и челната атака“, коментира още Малинов.
За доброто настроение се погрижиха от Клуб за поезия и музика „Вяра, надежда и любов“ към НЧ „Райко Алексиев“

на горе