ВРЕМЕ Е...

Казахстан – 25 години по пътя на независимостта
Празничен концерт в София, организиран от Посолството на Република Казахстан

Казахстан – 25 години по пътя на независимостта
Aвтор:  Ваня Иванова 

02 Декември 2016

Темиртай Избастин: Независимостта обедини хората под един общ покрив на Асамблеята на народа на Казахстан – пазителка на мира и разбирателството.

Празничен концерт по случай 25-та годишнина от провъзгласяването на независимостта на Казахстан, се проведе на 1 декември в голямата зала на Руския културно-информационен център в София. Ръководителят на дипломатическата мисия на Казахстан в България Темиртай Избастин приветства присъстващите и връчи почетни грамоти на заслужили деятели. Сред наградените бяха проф. Александър Федотов, ръководител на Центъра за източни езици и култури, проф. Петко Гaнчев, посланик, председател на Геополитически център Евразия – София, Шара Карсакпаева, председател на казахстанската диаспора, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, композиторът Кирил Ламбов и други.

Празничният концерт включваше изпълнения на казахски танци, произведения на композитори и поети, изпълнени с много дух и ентусиазъм. Ученици от Руския лицей в София поздравиха организатори и гости и закриха тържественото честване.

На концерта по случай годишнината присъстваха посланиците на Руската федерация – Анатоли Макаров, на Беларус Владимир Воронкович, на Армения – Армен Саргсян, съветникът в посолството на Азербайджан Махир Джафаров и доайенът на дипломатическия корпус – посланик на Палестина Ахмед Ал-Мадбух. Тържественото честване уважиха  също дипломати, работили в българското посолство в Казахстан, представители на академични кръгове, обществени дейци и други гости.

През 1920 г. Казахстан придобива автономия, а през 1936 става съюзна република в състава на СССР. След разпада на Съветския съюз през 1991 г. Казахстан става независима република. Година по-късно, през 1992, в чест на своята независимост страната се сдобива с ново знаме. В проектирания от Шакен Ниазбеков флаг светлосиньото символизира безкрайната небесна шир, под която се движат всички хора.

Днес Казахстан е една от най-големите държави в света с територия  от 2 717 300 (кв.км) и население около 17,5 млн. души. В страната живеят представители на 140 етноса и 40 вероизповедания, обединени в Асамблея на народа на Казахстан.

 Страната е важен международен център на културата и междуконфесионалния диалог –  в нея за първи път започват да се провеждат конгреси на лидерите на световни и традиционни религии.

През 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на Световното изложение „ЕКСПО – 2017“. Страната е член на Световната търговска организация и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

През август тази година, се навършиха и 25 години от закриването на Семипалатинския ядрен полигон за надземни и подземни ядрени опити, действал в продължение на 40 години.

на горе