ВРЕМЕ Е...

83 години от Лайпцигския процес
Оправдаването на Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев

83 години от Лайпцигския процес

16 Декември 2016

Международна фондация „Георги Димитров“, Българският антифашистки съюз, Фондаця „Устойчиво развитие за България“ и представителството на „Россотрудничество“ в България отбелязаха 83-та годишнина от приключването на Лайпцигския процес и оправдаването на Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Събитието се сътоя на 15 декември в киносалона  на Руския културно-информационен център в София.

„От изключителна важност е да отбелязваме Лайпцигския процес, тъй като той е бил много сериозен и мракобесен процес.  За него на Запад се говори, че е инсцениран, и че по същество оправдателните присъди са били предварително решени, но това не отговаря на истината. Както знаете там има и една смъртна присъда“, каза пред присъстващите председателят на международната фондация „Георги Димитров“ – Чавдар Стоименов.

„Трябва да уважаваме хората и да отчитаме заслугите на тези, които са били преди нас. Само така ще се запомни историята“, зяви Павел Писарев, дългогодишен журналист, автор на много стати и книги, включително и за Георги Димитров.

По време на събитието бяха представени неизлъчвани кадри от процеса в Лайпциг.

На 27 срещу 28 февруари 1933 г., през петата седмица от идването на Адолф Хитлер на власт,  в германския парламент –  Райхстага избухва пожар.  В опожарената сграда полицията задържа холандеца Мариус ван дер Любе. Доброволно се предава заместник-председателят на комунистическата група в Райхстага Ернст Торглер. На 3 март е задържан и Ернст Телман – депутат и председател на Комунистическата партия на Германия,  държан в затвор и разстрелян в концлагера Бухенвалд на 18 август 1944 г. На 9 март в Берлин са арестувни Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев, обвинени за подпалването на парламента.

Насрочен е съдебен процес. Доказателства по обвинението са събирани в продължение на 6 месеца. Заседанията започват на 21 септември 1933 г. Назначен е служебен защитник на обвиняемите. Тримата българи го отказват и Георги Димитров поема защитата. Съдия е председателят на ІV имперски съд д-р Вилхелм Бюрнер.

Събитията в Германия, международните протести и съдебната защита, проведена от Георги Димитров превръщат процеса в световна новина.

На 31 декември прокурорът оттегля обвинението срещу обвиняемите Ернст Торглер, Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Те са оправдани от германския съд поради липса на доказателства.

на горе