ВРЕМЕ Е...

Честваме 140 години от Освобождението на София, 1878 г.

Честваме 140 години от Освобождението на София, 1878 г.

04 Януари 2018

Улиците, по които днес забързано крачим, помнят тържеството на българския дух при настъпването на неговата Свобода.

На 4 януари 2018 г. се навършват 140 години от освобождението на София от османско владичество. 
На същия ден през 1878 г., когато освободителните войски влизат в София, в църквата Св. Неделя (тогава Св. „Крал”) и в присъствието на ген. Гурко се е състояла първата заупокойна молитва в памет на загиналите за Свободата. Днес, 140 години по-късно, на същото място бе отслужен благодарствен молебен от патриарх Неофит, след което се проведе и литийно шествие, за да бъдат почетени героите, борили се за Свободата.

Събитията в програмата по случай честванията от годишнината се организират съвместно от Столична община, Софийската Света Митрополия, Софийско сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и  Фондация „Героите на България”. Слова произнесоха доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, Анатолий Макаров, посланик на Русия в България, проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. 

Венци на признателност бяха поднесени пред паметника на Българския опълченец от името на президента Румен Радев, кмета на град София, Софийска Света Митрополия, министъра на отбраната, министъра на туризма, посолството на Русия в България, Национално движение „Русофили”, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Съюза на Тракийските дружества в България, Българска авиационна асоциация и много др.

Поклон пред паметта на всички, борили се за Свободата на България!

на горе