СЪБИТИЯaqmn->name

XIII Национален събор на приятелите на Русия
Под егидата на НД „Русофили“

XIII Национален събор на приятелите на Русия
Aвтор:  Ваня Иванова 

13 Септември 2016

Н. Малинов: Ние участниците в събора на приятелите на Русия в България декларираме своята воля за всестранно сътрудничество в българо-руските политически, икономически и културни взаимоотношения.

11 септември 2016. XIII Национален събор на приятелите на Русия се проведе на язовир „Копринка“ край Казанлък. Организатор на проявата са Национално движение „Русофили“ и община Казанлък.

На събитието присъстваха политици от управляващите и опозицията, представители на Руската академична общност и неправителствени организации, както и много хора от различни поколения, дошли да изрзят почит към българската и руската история и култура. Сред официалните гости бяха Красимир Велчев, депутат от ГЕРБ и председател на групата „Приятели на Русия“ към Народното събрание, Михаил Барилович, временно управляващ Руската Федерация в Република България, Кирил Ринза, съветник по култура в посолството на РФ в РБ, Сергей Бабурин, председател на Славянската академия на науките, Александър Фоменко, Съюз на писателите на Русия, полк. Виктор Авдеев, военоморски и военновъздушен аташе към посолството на РФ в РБ, Сергей Смитюшенко, директор на Россътрудничество в България, Корнелия Нинова, председател на БСП, Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, доайенът на организацията – Енчо Москов, ген. Румен Радев, кандидат за президент на Република България и други гости.

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов приветства присъстващите и акцентира в речта си силните духовни връзки между България и Русия, основани на праволсавието и кирилицата и подчерта, че е необходимо да се работи активно за възстановяване на отношенията между България и Русия“.

Ние участниците в събора на приятелите на Русия в България декларираме своята воля за всестранно сътрудничество в българо-руските политически, икономически и културни взаимоотношения“, посочи още Николай Малинов.

Вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима“, каза кандидатът за президент, издигнат от БСП ген. Румен Радев. По думите му „днес отношенията между ЕС, в това число и България, и Русия са в труден период. Убеден съм, че волята на България е да съдейства за преодоляването на този проблем. Крайно време е отношенията ни с Русия да стъпят на една открита, ясна и патриотична основа, лишена от всякакви идеологии“.

Културната и духовна връзка между нашите два народа е капитал и за България и за Русия и вие днес събрани тук сте проводник на тази връзка“, подчерта пред присъстващите ген. Румен Радев.

Форумът събра близо 10 хиляди души, представители на клубовете на Национално движение „Русофили“ и на приятелите на Русия в България. В програмата взеха участие деца-лауреати на конкурса „Пусть всегда будет солнце“, организиран от движението и няколко поколения обичани български изпълнители.

на горе