СЪБИТИЯ

Премиера на книга за Темелко Нешков
„ДОСИЕ – Югославия срещу душата на Македония“

Премиера на книга за Темелко Нешков
Aвтор:  Ваня Иванова 

09 Декември 2016

 „Аз не мога да трупам актив на гърба на жертвите на тази власт. Един осъден не може да работи срещу други осъдени, много от които вече не са между живите....“

На  8 декември пред препълнена зала в Телефонната палата в София се състоя премиерата на книгата –  „Темелко Нешков – ДОСИЕ – Югославия срещу душата на Македония“. На официалното представяне  присъстваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, дипломати, политици, учени, приятели и близки.

„Точно преди 2 години – на 9 декември 2014 г., беше представена мемоарно-автобиографичната книга на Темелко Нешков „Раздяла няма – Македония срещу македонизма“. Тази книга ни приобщи към съдбата на един човек, дръзнал да се противопостави на Титовите проекти за Македония след Втората световна война. Тази вечер представяме книга, която е свързана с личността на Темелко Нешков, но този път пречупена през призмата на новите властници в Македония след войната, особено на техните средства и методи за прекършване на волята на всички, които се съпротивляваха срещу връщането на Македония  в Югославия и срещу голямата хирургическа операция за смяната на националния код на хората там. Това ме задължава да благодаря на всички, които направиха възможно това досие да види бял свят“, каза по време на премиерата журналистът Иван Николов, чието издателство „Свети Климент Охридски“ издаде и двете книги.

Досието на Темелко Нешков не е взето от архива на българските тайни комунистически служби, а измъкнато от това на Държавната сигурност на бивша Югославия (УДБА).

„Оттук идва и нашата отговорност пред идващите поколения да ги запознаем с тези, които не се предадоха, не предадоха и другарите си и извървяха своя път на достойни люде, съхранили морала, волята и високия дух на предците си. Един от тези люде е Темелко Нешков, чието досие вече може да достигне до всеки, който би желал да научи повече за драмата на народа ни“, каза още Иван Николов.

„Уникалната съдба на Темелко Нешков и неговото страдание за свободата на Македония е документирано в две книги. И двете книги описват едни и същи събития, подобни хора и приличащи си ситуации, но все пак са много различни. Първата е написана от жертвата, докато втората е написана от преследвачите ѝ. Първата –  „Раздяла няма – Македония срещу македонизма“ е една автобиография, представяща събитията, както са видяни през очите на автора. Втората книга, наречена „Югославия срещу душата на Македония“, представя събития, през погледа на агентите на югославската Държавна агенция за сигурност, по известна с акронима УДБА, както те са ги записали в секретното му политическо досие. И докато Темелко Нешков пише книгата с надеждата колкото се може повече хора да я прочетат и да научат за неговата вяра, живот и борба, югославската Държавна сигурност пише неговото досие с дълбокото убеждение, че никое лице няма да го чете, освен агентите на УДБА“, посочи пред присъстващите проф. Любомир Тодоров.

Темелко Нешков е роден на 14 март 1928 г. в град Прилеп, Вардарска Македония (дн. Република Македония). Произлиза от известно местно българско семейство. 18-годишен, се включва в редиците на ВМРО. През 1947 г. е арестуван и осъден на 12 години затвор. В процеса от 11 души, 4-ма са осъдени на смърт. През 1958 г. е осъден отново на 4 години затвор.  В края на 70-те години на миналия век, заедно със семейството си намира убежище в Западна Европа, а през последните десетилетия живее в България. Отива си от този свят на 17 декември 2013 г.

на горе