СЪБИТИЯ

„Дива вечност“ – страстта към изкуството и природата
Изложба на художника Димитър Мурджев в теми и мотиви, събудени от самия живот

„Дива вечност“ – страстта към изкуството и природата

14 Февруари 2017

Ценителите на изкуството имат възможност да преживеят по различен начин „дивата вечност“ и да „видят“ един вълнуващ визуален разказ.

На 10 февруари сред много приятели и гости, в галерия „Финес“ в София, се откри изложбата „Дива вечност на художника Димитър Мурджев. 

Експозицията включва над 55 живописни платна, пресъздаващи пейзажи от най-красивите кътчета в България, носещи със себе си духа на слуката. 

Събитието откриха Мариела Табакова, проф. Валери Стефанов и Лазар Мурджев.

Мариела Табакова
„Ние имаме двоен празник – освен, че откриваме прекрасна изложба, наречена „Българска ловна фауна. Дива вечност“, честваме и 21 години от създаването на галерия „Финес“. Когато си мислехме за изложбата, мислехме какво послание да отправим към всички  вас, наши гости тази вечер и приятели на галерията. И всъщност това, което искаме да ви кажем, е че ние сме оптимистично настроени за всичко, което ще се случва по пътя напред. Природата е вечна и ние можем само да се преклоним пред нея“.

Проф. Валери Стефанов:
„Изложбата  е по някакъв начин средищна точка между страстта към изкуството и страстта към природата, страстта към лова. И това, което виждаме в тази изложба е именно запис на срещите с природата на един човек. Картини, събрали в себе си именно тази уникална визия на човека, който стои не просто в природата, а стои в очакване природата да му поднесе някаква изненада и да се осъществи една среща, която се осъществява от хилядолетия. Това, което е направил авторът – Димитър Мурджев, е именно част от тази история – от пещерата Ласко до тази вечер в тази галерия, човекът не само е ловувал, но той е изобразявал своята страст“.

Лазар Мурджев:
„След всичките му превъплъщения в живота, баща ми изцяло се изолира от ежедневието и се отдаде на неговите страсти, свързани с живописта. Това е резултат от 15-годишния му труд. Всеки от Вас, който би желал да общува пряко с него, тук в галерията, е добре дошъл. Изказвам благодарност и признателност на всички присъстващи тази вечер“.

Ценителите на изкуството имат възможност да преживеят по различен начин „дивата вечност“ и да „видят“ един вълнуващ визуален разказ. Платната скъсяват дистанцията и разкриват теми и мотиви, събудени от самия живот. Изложбата ще продължи до 1 март 2017 г. в галерия „Финес“ (ул. Христо Белчев №17, София).

Част от картините на Димитър Мурджев може да разгледатe в каталога на нашия сайт ТУК

на горе