СЪБИТИЯ

Представиха втората книга от поредицата „Българска пехота“
Алманах на Сухопътните войски на България

Представиха втората книга от поредицата „Българска пехота“
Aвтор:  Ваня Иванова 

22 Февруари 2017

„Никой и нищо не бива да бъде забравено“

На  21 февруари в Централния военен клуб в София бе представена втората книга от поредицата „Българска пехота“ от Алманах на Сухопътните войски на България. 

На събитието присъства служебният министър на отбраната Стефан Янев, действащи и запасни генерали и офицери от Сухопътни войски, командващият Съвместното командване на силитe – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, генерал-майор Тодор Дочев, председателите на Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите от резерва и запаса, дейци на културата, историци и други гости. 

„Благодаря, че носите пламъка на родолюбието“. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, поздравявайки авторите на изданието.

Книгата е създадена по съвместен интегриран проект на Националния военноисторически музей, Асоциацията на Сухопътните войски на България, Фондация „Българско военноисторическо наследство“, Военна академия „Г.С. Раковски“, с подкрепата на Сдружение „Военноисторическа комисия“.

Речи произнесоха ген.-лейтенант /ОР/ Кирил Цветков, ръководител на проекта и автор на книгата, академик Георги Марков, научен редактор на изданието и Людмил Богданов от Фондация „Българско военноисторическо наследство“. Прочетен бе поздравителен адрес от и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

В първата книга от поредицата са представени генералите от пехотата и първите 12 полка.

„Във втората книга запознаваме читателите с историята на следващите 24 пехотни полка. Става въпрос за полковете от „втората вълна“, формирани след победоносната Сръбско-българска война от княз Фердинанд за защита на обединената българска държава. Безкраен е списъкът на победите им, поставили ги в пантеона на безсмъртието“, каза пред присъстващите ген.-лейтенант /ОР/ Кирил Цветков.

Препоръчвам този Алманах на всяко българско семейство. Не бива да забравяме, че за всеки от нас е загивал човек“, заяви академик Георги Марков.

Съдържанието на книгата се базира на съществуваща научна литература и на сведения от мемоари и спомени. В изданието са използвани фотографии и архивни документи от фонда на Националния военноисторически музей.

Предстои издаването на следващите две части на Алманаха на Сухопътните войски на България.

на горе