СЪБИТИЯ

България и Казахстан – 25 години дипломатически отношения
Виртуозен кoнцерт на Казахския държавен академичен оркестър в София

България и Казахстан – 25 години дипломатически отношения
Aвтор:  Ваня Иванова 

23 Март 2017

Във връзка с отбелязването на 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан, на 22 март в столичната зала „България“ гостува Казахският държавен академичен оркестър за народни инструменти „Курмангазъ“.

С бурни овации, публиката оцени високо класата на най-стария оркестър в Казахстан, създаден през 1934 г. от известния казахски композитор и фолклорист Ахмет Жубанов. 

На концерта присъстваха Симеон Сакскобурготски, Маргарита Попова, Ради Найденов, служебен министър на външните работи, ръководството на Министерството на културата, много дипломати, общественици и други гости.

Това е първото посещение на Казахския академичен оркестър в България. На 20 март се състоя концерт в Пловдив, а на 24 март предстои и спектакъл във Варна. Музикалното събитие е под наслов „Мeлодиите на Великата Степ“, а в програмата са включени произведения на казахски композитори, както и световна класика – Жорж Бизе, Антонио Вивалди, Имре Калман, Йохан Щраус и други.

Концертите се провеждат под патронажа на Министерството на културата на Република България и Посолството на Казахстан в София.

Споразумението между България и Казахстан е подписано на 5 юни 1992 година. Двете държави имат дългогодишен обмен на опит и културни прояви. 

На 16 декември 2016 година Република Казахстан отбеляза и 25 години от обявяването на своята независимост.

на горе