СЪБИТИЯ

Съхранена красота
Автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова ще бъдат представени в Карлово

Съхранена красота

28 Юни 2018

Автентичните носии – тези образци на народното изкуство, грижливо съхранявани и предавани като реликви от ръка на ръка, сме наследили от нашите талантливи прадеди. Тези образци на българско изкуство не само ни отвеждат до корена, но ни изпълват с любов към народното творчество, към нашия род, история и Родина.

Под надслов „От раклите на прабаба“ ще премине изложбата на автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова. Ще бъдат показани традиционни костюми и накити от различни краища на България, включително от региона на Карлово, Сопот и Хисаря. Някои от тях ще бъдат представени за първи път. Към експонатите ще има изложен богат текстови и снимков материал.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 5 юли 2018 г. от 17:30 часа в Архитектурния комплекс „Старинно Карлово“ – в емблематичната възрожденска къща „Бухалов хан“.

Организатори на изложбата са Община Карлово, Архитектурeн комплекс „Старинно Карлово“ и д-р Ваня Велкова. Събитието активно се подкрепя от Държавната агенция за българите в чужбина; Акционерно Дружество „Българска роза“ в Карлово; Националния форум „БРОД за България“; вестник „България СЕГА“ в Чикаго, САЩ; Интернет-Радио „Татковина“ – Радиото на българите по света; Средно общообразователно училище „Христо Проданов“ в Карлово, Средно училище „Васил Левски“ в Карлово и много други.

Голяма чест е, че предстоящата изложба ще се проведе в Карлово – в града на двама забележителни българи. Единият от тях е Апостолът на свободата – Васил Левски, гениален теоретик, революционер, стратег и организатор на българското национално-освободително движение през 19-ти век. Другият е алпинистът Христо Проданов, първият българин, изкачил на 20 април 1984 г. първенеца на Земята – връх Еверест и останал завинаги в неговите обятия. Завинаги живи ще останат думите на Христо Проданов: „Аз съм на върха. На върха съм – Христо!“ И до днес неговите следовници – алпинистите на България, тръгнали към найвисоките точки на нашата планета, са пример за смелост, непоколебимост и нестихващ порив за достигане предела на човешките възможности. Те са Българи – Върхове. Именно на тези безстрашни синове на българския народ – на Апостола на свободата, на всички смели български алпинисти, устремени към върховете, се посвещава изложбата.

„Аз бих искала да покажа всекиму нашите български носии – това е бистрото кладенче с вечно жива вода, което винаги ще утолява жаждата ни за истинска хубост, ще ни свързва с върховите постижения на българския дух.” – д-р Ваня Велкова

В програмата за откриването на изложбата ще участват с певчески, танцови и поетични изпълнения ученици от Средно общообразователно училище „Христо Проданов“, Средно училище „Васил Левски“ в Карлово, фолклорни състави, деца и възрастни от Карлово и Хисаря. Ще присъстват представители на държавни институции и организации, медии, учители, етнографи и музейни служители, дарители, гости от различни села и градове на България. Поканени са роднини на Христо Проданов, български алпинисти и техни близки.

Автентичните български народни носии и накити от колекцията на д-р Ваня Велкова се съхраняват, обогатяват и изследват от нея в продължение на години. Колекцията съдържа носии от различни етнографски региони в България. Традиционните костюми са от края на 19 век до първата половина на 20 век. Най-голямата част от тях д-р Велкова е наследила от нейните родове, други е получила като дарение от възрастни хора или техни наследници. Забележително е, че д-р Велкова знае имената на хората, изработили и притежавали някога тези народни носии, както и свързаните с тях истории на родове и селища, което превръща колекцията й в уникална илюстрация на един задълбочен изследователски труд.

На състоялите се досега изложби, които сe радват на изключително голям успех в България и чужбина, фолклорните костюми са представяни с впечатляващ снимков и текстови материал. С разнообразието си, автентичността и красотата си, традиционните костюми от колекцията на д-р Велкова не само ни очароват, но и ни повеждат към далечни и непознати за нас времена, разказват ни за пъргавите пръсти на българката, за златните ръце на българина, за принадлежността ни към нашето, българското потекло. И ние виждаме, че в народните костюми на старите българи е отразена богатата българска душевност, закодиран е естетическият завет на предците ни.

Автентичните носии – тези образци на народното изкуство, грижливо съхранявани и предавани като реликви от ръка на ръка, сме наследили от нашите талантливи прадеди. Тези образци на българско изкуство не само ни отвеждат до корена, но ни изпълват с любов към народното творчество, към нашия род, история и Родина.

 

 

Д-р Ваня Велкова е родена в Пловдив. Понастоящем живее в Берлин и се занимава с преподавателска дейност. Кореспондент е за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго, САЩ и на Интернет-радио „Татковина”. Кореспондент е за Берлин на вестник „АзБуки“. В продължение на години изследва българския фолклор и активно го популяризира в България и по света.

Д-р Ваня Велкова е инициатор и основател на Българското училище в Хамбург през 2000-2001 г., негов пръв учител и директор до 2010 г. Инициатор, организатор и съучредител е на дружество с идеална цел „Българско училище в Хамбург”. Тя е един от основателите e на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) през 2007 г. – най-голямата и най-активната българска неправителствена организация на българите зад граница. В продължение на години е член на Управителния й съвет. Автор и водещ е на рубриките „Нашата България” и „Нашата азбука” по Интернет-Радио „Татковина“. Продуцент е на филми за бележити българи и събития, излъчени по BG7 TV в Чикаго, САЩ. Автор на научни публикации, стихове, дарител, участник в образователни и научни форуми.

Д-р Велкова изучава българския фолклор – традиции, предания, легенди, песни, диалекти, истории на родове и селища в България. Тя изследва българските народни носии. Най-голямата част от носиите в колекцията й е наследила от нейните родове, други е получила като дарение от възрастни хора или техни наследници.

Д-р Ваня Велкова организира редица изложби през годините:

2014: Регионален исторически музей в Пловдив

2015: Национален етнографски музей при БАН в София

2015: Японски културен и информационен център в Берн, Швейцария

2016: Университет UNIPILOTO в Богота, Колумбия 2016: Университет LCI в Богота, Колумбия

2016: Университет ECCI в Богота, Колумбия

2017: Регионален исторически музей в Пловдив 2018: Институт за езици, изкуство и култура в Берлин, Германия

2018: Архитектурен комплекс „Старинно Карлово“ в Карлово

Д-р Ваня Велкова е носител на редица отличия, сред които: Грамота и паметен медал „Българино, знай своя род и език!”; Грамота „За заслуги и принос за съхраняване историческата памет на Пловдив”; Грамота от Асоциацията на българските училища в чужбина; Плакет „Excellence Award” от вестник „България Сега” в Чикаго, САЩ; „Българка на годината“ - 2016.на горе