brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ

Кои сме ние?

БРОД е доброволен проект на широк кръг хора с различни професии, вярващи, че единението на българите е наложително и постижимо. В основата на проекта са представители на научната общност, и клуб Сигурност, подкрепени от национални и обществени съюзи и организации /Тракийци, българското офицерство, Славянските дружества, СЛРБ, българи в чужбина, АБУЧ, неправителствени организации/. Меморандум

За създаване на обществен форум за единение „Брод за България“

Споразумение от работно среща „Съмишленици за единение“ на експерти, професионалисти от секторите „Отбрана“, „Вътрешна сигурност“, „Външна сигурност“ и съмишленици, 17 март 2015 г.

България е страна на конфронтацията и противопоставянето. Българският народ е разделен и разединен. Ние сме най-бедната държава в Европейския съюз.

Българската нация се топи. Ако днес обществото не застане на решителни позиции, утре България може да я няма на картата на света.

Политическата конфронтация нанася дълбоки рани на българското общество, ражда омраза и чувство за реваншизъм и мъст.

Българското офицерство винаги е било стожер на държавността, радетел и защитник на суверенитета и териториалната цялост на страната.

За нас, посветилите живота си на сигурността и защитата на Отечеството, единението на българската нация е кауза, за която е нужно да се работи от всички и с всички сили.

Затова, ние инициаторите и участниците в този форум - членове на военородолюбиви организации и на експертната общност от сигурността и отбраната бием камбаната на тревога за състоянието на българското общество и изразяваме своята решимост заедно да работим за единението на българската нация и за просперитета на Родината.

В резултат на проведената дискусия постигнахме съгласие да се обединим около идеята за създаване на отечествен форум за единение „Брод за България”.

               Целта на форума е той да бъде трибуна и инкубатор на идеи и политики

 

               насочени за преодоляване на конфронтацията и противопоставянето в

                българското общество, да бъде пример и да способства за единение в името на

                националните интереси и просперитета на Отечеството.

Споразумяхме се да работим за утвърждаване на форума като обществена форма за дискусии и позиции на експертната общност /отбрана и сигурност/, с възможности за участие на политици, държавници, учени и общественици по актуални въпроси, свързани с единението на българската нация.

Участниците във форума да работят за разясняване на неговите цели и задачи сред членовете на родолюбивите организации и сред българската общественост и за приобщаване към каузата за единение.

Приоритет на форума е прокарването на „брод”/пример/ за единение на българската нация и за изживяване на наслоилите се през годините конфронтация и противопоставяне на политическа, верска и етническа основа.

Постигна се съгласие да се организира и проведе до края на първото полугодие на 2015г, национална среща /конференция/, посветена на единението на българското общество, където:

§  да се обсъдят проекти /Визия за единение по приоритетите в областта на националната сигурност и за единение на нацията/, изготвени от работен колектив на Форума, съвместно с експертната общност на клуб Сигурност.

§   Битката със стереотипите, духовната мизерия и предразсъдъците, свързани с конфронтацията и противопоставянето е трудна и много тежка, но ние сме длъжни да я спечелим, за да има свободна и просперираща България.

  

Всички участници във Форума „Съмишленици за единение” заявяваме,  че   усилията и стремежите ни са в името на Отечеството и делото ни в името на България няма да е подвластно на партийни пристрастия, властолюбие и лично облагодетелстване.

17 март 2015г.

гр. СофияИзходната точка

Амбициозното предизвикателство, което поставя дневният ред на Отечеството днес пред нас е огромната необходимост на нацията от пример. Пример от нас, призваните, възпитаните и обучените да бранят Отечеството и да удържат устоите на държавността, което ни задължава не само да бъдем отговорни. Можем категорично да заявим пред тази компетентна аудитория, без никаква нужда от обосноваване, че:
  • Политическата конфронтация е нанесла най-тежките рани на българското общество и подобни форми на омраза и озлобление историята ни не помни.
  • Станахме свидетели на: ликвидиране на селското стопанство, свидетели на криминалната приватизация, на създаването и процъфтяването на ъндърграунда.
  • Упорито наблюдаваме срива на здравеопазването, краха на образователната система…
  • Престъпността заля държавата
  • Безнаказаност и липса на справедливост доминират в ежедневието ни.
  • Въоръжени сили и отбранителни способности, мобилизационни възможности и т. н. са теоретични понятия за съвременната Българска армия
  • Службите за сигурност, като заложници на прехода, обречени на всякакви обръчи от влияние и постоянни реформи са изгубили изцяло предназначението си и принадлежността към Българската национална сигурност.
  • Няма държава в света с такъв процент лустрирани, уволнени, съкратени и зарязани на произвола на съдбата офицери – практически огромна част от националния експертен и оперативен потенциал е извън армията и службите за сигурност. Така статуквото и Комисията по досиетата създадоха предпоставки и наложиха конюнктурни корпоративни елити, а националната експертиза /рамо до рамо с националната сигурност/ остана низвергната в резерва и запаса, затънала из социалните си неволи.
Според доклад на партньорска служба от 2014 г. за фактор с възможности за влияние в процесите на българското общество е посочена „Офицерската общност от запаса и резерва”. Анализът е безкомпромисно точен. Изводите гласят: „Действащите офицери в БА са малко, а целият състав на МО и въоръжените сили, дори като гласоподаватели, не са фактор“.

Лазар Мурджев,

председател на Конфедерацията на обществени организации
 от сигурността и отбраната (КООСО)


  „Брод за България”   ©2019 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук