brodbg.com | БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ
   

БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ

Кои сме ние?

БРОД е доброволен проект на широк кръг хора с различни професии, вярващи, че единението на българите е наложително и постижимо. В основата на проекта са представители на българското офицерство и Клуб „Сигурност“. Подкрепят ни неправителствени организации от България, Германия, Франция, Израел.

Меморандум

За създаване на обществен форум за единение „Брод за България“

Споразумение от работно среща „Съмишленици за единение“ на експерти, професионалисти от секторите „Отбрана“, „Вътрешна сигурност“, „Външна сигурност“ и съмишленици, 17 март 2015 г.

България е страна на конфронтацията и противопоставянето. Българският народ е разделен и разединен. Ние сме най-бедната държава в Европейския съюз.

Българската нация се топи. Ако днес обществото не застане на решителни позиции, утре България може да я няма на картата на света.

Политическата конфронтация нанася дълбоки рани на българското общество, ражда омраза и чувство за реваншизъм и мъст.

Българското офицерство винаги е било стожер на държавността, радетел и защитник на суверенитета и териториалната цялост на страната.

За нас, посветилите живота си на сигурността и защитата на Отечеството, единението на българската нация е кауза, за която е нужно да се работи от всички и с всички сили.

Затова, ние инициаторите и участниците в този форум - членове на военородолюбиви организации и на експертната общност от сигурността и отбраната бием камбаната на тревога за състоянието на българското общество и изразяваме своята решимост заедно да работим за единението на българската нация и за просперитета на Родината.

В резултат на проведената дискусия постигнахме съгласие да се обединим около идеята за създаване на отечествен форум за единение „Брод за България”.

               Целта на форума е той да бъде трибуна и инкубатор на идеи и политики

 

               насочени за преодоляване на конфронтацията и противопоставянето в

                българското общество, да бъде пример и да способства за единение в името на

                националните интереси и просперитета на Отечеството.

Споразумяхме се да работим за утвърждаване на форума като обществена форма за дискусии и позиции на експертната общност /отбрана и сигурност/, с възможности за участие на политици, държавници, учени и общественици по актуални въпроси, свързани с единението на българската нация.

Участниците във форума да работят за разясняване на неговите цели и задачи сред членовете на родолюбивите организации и сред българската общественост и за приобщаване към каузата за единение.

Приоритет на форума е прокарването на „брод”/пример/ за единение на българската нация и за изживяване на наслоилите се през годините конфронтация и противопоставяне на политическа, верска и етническа основа.

Постигна се съгласие да се организира и проведе до края на първото полугодие на 2015г, национална среща /конференция/, посветена на единението на българското общество, където:

§  да се обсъдят проекти /Визия за единение по приоритетите в областта на националната сигурност и за единение на нацията/, изготвени от работен колектив на Форума, съвместно с експертната общност на клуб Сигурност.

§   Битката със стереотипите, духовната мизерия и предразсъдъците, свързани с конфронтацията и противопоставянето е трудна и много тежка, но ние сме длъжни да я спечелим, за да има свободна и просперираща България.

  

Всички участници във Форума „Съмишленици за единение” заявяваме,  че   усилията и стремежите ни са в името на Отечеството и делото ни в името на България няма да е подвластно на партийни пристрастия, властолюбие и лично облагодетелстване.

17 март 2015г.

гр. СофияИзходната точка

Амбициозното предизвикателство, което поставя дневният ред на Отечеството днес пред нас е огромната необходимост на нацията от пример. Пример от нас, призваните, възпитаните и обучените да бранят Отечеството и да удържат устоите на държавността, което ни задължава не само да бъдем отговорни. Можем категорично да заявим пред тази компетентна аудитория, без никаква нужда от обосноваване, че:
  • Политическата конфронтация е нанесла най-тежките рани на българското общество и подобни форми на омраза и озлобление историята ни не помни.
  • Станахме свидетели на: ликвидиране на селското стопанство, свидетели на криминалната приватизация, на създаването и процъфтяването на ъндърграунда.
  • Упорито наблюдаваме срива на здравеопазването, краха на образователната система…
  • Престъпността заля държавата
  • Безнаказаност и липса на справедливост доминират в ежедневието ни.
  • Въоръжени сили и отбранителни способности, мобилизационни възможности и т. н. са теоретични понятия за съвременната Българска армия
  • Службите за сигурност, като заложници на прехода, обречени на всякакви обръчи от влияние и постоянни реформи са изгубили изцяло предназначението си и принадлежността към Българската национална сигурност.
  • Няма държава в света с такъв процент лустрирани, уволнени, съкратени и зарязани на произвола на съдбата офицери – практически огромна част от националния експертен и оперативен потенциал е извън армията и службите за сигурност. Така статуквото и Комисията по досиетата създадоха предпоставки и наложиха конюнктурни корпоративни елити, а националната експертиза /рамо до рамо с националната сигурност/ остана низвергната в резерва и запаса, затънала из социалните си неволи.
Според доклад на партньорска служба от 2014 г. за фактор с възможности за влияние в процесите на българското общество е посочена „Офицерската общност от запаса и резерва”. Анализът е безкомпромисно точен. Изводите гласят: „Действащите офицери в БА са малко, а целият състав на МО и въоръжените сили, дори като гласоподаватели, не са фактор“.

Лазар Мурджев,

председател на Конфедерацията на обществени организации
 от сигурността и отбраната (КООСО)


  „Брод за България”   ©2018 Всички права запазени.
Общи условия | Рекламирайте тук