КЛУБ СИГУРНОСТ

Ген. Тодор Бояджиев: На преден план ще са православието, любовта към Отечеството

Ген. Тодор Бояджиев: На преден план ще са православието, любовта към Отечеството

18 Ноември 2022

...ако ни се предостави оръжие от другаде, то няма да е по-съвременно, а ще е отново остаряло, американско. Това ще е временно решение. Не е това решението на проблема. Така или иначе ще трябва българската армия да се превъоръжава. Но на мен ми е необяснимо как така най-голямата икономика ни налага договор да плащаме милиарди авансово. Самолетите са необходими сега, а не след години. 

- Проявяват ли дипломатите и политиците нужния висш пилотаж след експлозиите на ракети на полска територия? 

- Въпросът е много лесен, отговорът е труден. Защото отговорът ми поначало е критичен към начина, по който се води външната политика, към начина, по който се търсят решения на големи проблеми на глобално ниво. За съжаление в момента влязохме в период на демонстрация на липса на професионализъм. Ще ви кажа какво имам предвид. Най-елементарно мога да спомена, че няма лидери като Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт, Йосиф Сталин, Шарл дьо Гол и т.н. Лидерското ниво в глобален план силно се е снижило. Много от практиките, на които ставаме свидетели, се разминават с най-доброто, което може да се направи. Давам конкретен пример - в Анкара се срещнаха шефовете на двете най-големи разузнавания на ЦРУ - Уилямс Бърнс и ръководителят на руското разузнаване Сергей Наришкин. Защо трябваше всичко това с фанфари да се обявява? Разбира се, бошлаф е това, което се появи в медиите, че са разговаряли за американската баскетболистка, която лежи в руски затвор, както и за "търговеца на смърт"  - руснак, който е в американски затвор и който в никакъв случай не е човек близък на Путин. На Путин му дреме дали той ще бъде в затвора или няма да бъде. Очевидно и двете държави търсят начин, при който да се намери път за излизане от вече глобалната криза, без да губи лице никоя от великите сили. Не може да вкараш в ъгъла една велика сила и да очакваш тя да вдигне ръце и да каже: "Да, приятели, ние сме изверги, не е това, не е онова". Тези неща се решават в тайни срещи, не се решават публично. Това беше направено, за да се каже: "Ето, вижте, ние най-после търсим начин да преговаряме". Какво последва на следващия ден? В Полша убити двама граждани. Чия е ракетата? Веднага световните медии скочиха - руснаците. Буквално часове след това американския президент Джо Байдън беше принуден да каже, че траекторията на ракетата не е откъм руска страна. Нарочно ли беше направено? Поляците ли си го скроиха? Украинците ли го скроиха? Руснаците ли го направиха? За съжаление от двете страни на фронта има сили, които искат войната да продължава. Путин, колкото и да е едновластен, има вътрешна опозиция, има хора, които не приемат начина на водене на войната. Всичко това трябва да се разследва. Целта е да се компрометира в самото начало търсенето на преговорна основа. Да няма преговори, войната да продължава, някой да трупа милиони - било от продажба на газ и нефт, било от продажба на оръжие. В подобни ситуации не трябва да се действа с публична, а с тайна дипломация. 

- МС, Президентство, Агенция на разузнаването, медии, бяха подложени на кибератаки, повечето от хакерите от "Килнет", как тълкувате това ? 

- Киберопасността непрекъснато нараства. Преди 20 години аз бях първият, който каза една фраза, която непрекъснато се реализира и става очевидна - "Компютърната мишка ще смени "Калашника". Битката се прехвърли в нови области и в киберпространството непрекъснато се разраства с въвеждането и развитието на изкуствения интелект, на машинното самообучение и т.н. Влизаме в период, който няма как да не участва в глобалния живот на планетата и в политиката. Това, което става у нас, не е единично. Проблемите с кибератаките във всички области - финансови, икономически, какви ли не, ще нарастват непрекъснато. Това не е конкретен отговор на нещо. 

- НС прие решение за предоставяне на оръжие на Украйна, макар и да не е уточнено още точно какво. Възможно ли е предоставянето от наша страна на съветското оръжие да ни гарантира получаване на друго от Ниндерландия, Франция или друга западна държава? Справя ли се страната ни в сложната международна обстановка? 

- Отново един въпрос, който получава различни мнения и в нашата информационна среда. Моето е, че не бива да влизаме в процес на добавяне на "масло в огъня". Не е в интересите на България. За мен българското правителство, за съжаление, проиграва маса хубави възможности, заради недалновидни решения. Като военен човек, аз съм категорично за това, че Българската армия трябва да се превъоръжи. Не може да стоим с въоръжение, което вече и морално, и физически е остаряло, както и ресурсът му на годност изтича до броени седмици и месеци, имам предвид МИГ-овете. Нашите политици приемат решение за изхарчване на милиарди долари за самолети на хартия, авансово платени години напред и то от най-бедната държава в Европа. А едно основно искане на българската Национална библиотека за нова или преустроена модерна сграда за Книгохранилище, където да се съхранява националното богатство години наред, не среща разбиране от никого, нито на ниво Столична община, нито на ниво държава. Това е една изключително важна институция и слава Богу на национално ниво не е на последно място, а са сред първите по много показатели.

А, ако ни се предостави оръжие от другаде, то няма да е по-съвременно, а ще е отново остаряло, американско. Това ще е временно решение. Не е това решението на проблема. Така или иначе ще трябва българската армия да се превъоръжава. Но на мен ми е необяснимо как така най-голямата икономика ни налага договор да плащаме милиарди авансово. Самолетите са необходими сега, а не след години. 

- Пропусна ли България възможността да е медиатор между Русия и Украйна? 

- За мен, като гражданин, не е приемливо, че поредица от правителства докараха нещата до там, че в този огромен конфликт между два братски народа - украинския и руския, народи, на които сме дали азбуката, дали сме религия, дали сме български патриарси, медиатор да им се окаже Турция. Това беше големият шанс на България, но за това трябваше да има човек като Орбан, който да каже: "Националният интерес е такъв и всичко останало отива на втори план". Орбан едва ли е най-сполучливият пример, но така или иначе нямаме последователност в политиката си. Превърнахме държавата на духа, както я определя руският академик Лихачов, в противник и във враг на руската федерация. А можеше ние да бъдем естественият медиатор. С какво е по-добра Турция? Турция смята, че медитирайки между воюващите страни, си изпълнява функциите като член на НАТО, но ние също сме член на НАТО. Ние бяхме тези, които бяха естествения медиатор между двете страни. Турция стана енергийният хъб за руския газ и петрол към Европа. Ердоган си гони националния интерес и много не се съобразява със съюзническите си задължения. Вместо България да е медиатор, тя се превърна във вражеска държава.

Неадекватна бе и реакцията ни при взривяването на Кримския мост, където бяхме замесени. Съобщи го някакъв администратор, а не Путин, от наша страна му отговори премиер. Там има далеч по-ярки следи, какви проверки е минал камионът при преминаването в началото на моста, къде е замесена руската страна. В случая единственият отговор трябваше да е на ДАНС, а не на министър-председател, но ние моментално налапахме въдицата. 

- Нидерландия ни спира за Шенген, въпреки че отдавна сме изпълнили критериите? Защо не ни приемат?

- Има право на вето - една държава, която по една или друга причина не иска да ни пусне. Не мога да ви кажа каква е причината, поради която Нидерландия спъва непрекъснато нашето приемане и на Румъния в Шенген. Не е нормално и не е естествено. Но те използват правото си на вето. Какво пречи на България също в даден момент, когато става въпрос не само за общоевропейски интереси, но и за неща, които касаят конкретно Ниндерландия, да каже "О.К., скъпи приятели, ние чакаме за Шенген толкова години, по еди кой си въпрос ние ще наложим вето". Политиката е и търговия. В случая ние не използваме всяка една възможност, за да наложим решения, които съответстват на нашия национален интерес. 

- Вие казахте, че някой има интерес тази война да продължи, каква е вашата прогноза - траен конфликт, замразен или мирни преговори? 

- До генерално решение няма да се стигне лесно. Ще се мине през няколко етапа, през които ще се търси решение. Другото е буквално немислимо, то е лудост, унищожение на човечеството. Преди почти 10 години Владимир Путин го каза ясно и категорично: "За какво ни е този свят без Русия?". Нещата ескалират ли, стигнат ли дотам, че да се появи възможността за бъдещ разпад на Руската федерация, може да се отиде на налудничави решения. Води се несправедлива война и тя трябва да се спре. Остава се с впечатление, че всички канали на преговори отсъстват. Като еквивалент на това, пред което сме изправени в момента, мога да посоча Карибската криза. Тогава информацията от Никита Хрушчов достига до Джон Кенеди чрез брат му Робърт Кенеди, до когото руското разузнаване успява да създаде доверителен канал. Така тайната дипломация спаси човечеството. За пример може да бъде даден и каналът Гаврилов. 

- Очаквате ли Трета световна война? 

- Не, напротив, очаквам поумняване на политиците. Разбира се и по-добра работа на дипломатите и медиация в глобален мащаб имат своето голямо значение. Нещата трябва да се случат в общ интерес. За съжаление сега това е световен проблем, не само в България - избраните и управляващите решават, че на тях им е дадена власт да управляват, а на тях избирателя дава власт да служат в негов интерес.

Лично аз, колкото и да съм оптимист, очаквам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад и на Изток. В Америка назряват такива проблеми, които неминуемо ще доведат до промяна. Дали след две години на президентските избори, дали след още един мандат евентуално на Тръмп. Но в Америка разделението вече не върви по оста "и демократи и републиканци сме за демокрацията, но се различаваме по това и това". Сега оста на разделението е Байдън, който обвинява противниците си едва ли не в социализъм, комунизъм, анархизъм, фашизъм, и че те представляват заплаха за американската демокрация. Тези неща не могат да продължават, Америка е минала през граждански войни, няма да стигне отново до гражданска война, но ще стигне до Перестройка.

В Русия се очертава, според мен, нова Перестройка. Путин преди няколко дни издаде Указ за нова държавна идеология. Войната се връща отново към идеологически позиции, сблъсък между идеологии. Русия отчита, че на идеологическия фронт претърпя поражение и говори за нова държавна идеология. Едва ли ще е идеологията на Дугин и на крайните радикалните националисти, но на преден план ще са православието, любовта към Отечеството, те ще излязат като фактори, а не като забравени величия. 

- А в България кога ще свърши Перестройката? 

- България е функция на сблъсъка между големите. За съжаление. Има една хубава приказка - с който се е хванала България, губи в крайна сметка. Много империи сме свалили. Не виждам светлина в тунела, загубихме 30 години. Може би гражданинът трябва да има възможността за по-голям контрол, да може да отзовава управниците. 

на горе