БОДЕ.BG

Нови проекти и сглобки застрашават България

Нови проекти и сглобки застрашават България
Aвтор:  Румен Дечев

18 Март 2024

Кризата в сглобката и миражът на приближаващите се избори изострят политическите апетити и допринасят за преформатиране на политическата сцена. Мадам Габриел, например, решително се разграничи от своите партньори и единомишленици. Нямало да подписва никакви мемурандоми...

Проекти разни

Вън от мимикрията на управляващите, способна да ни разсмее или разплаче в зависимост от случая, се появяват заявки за нови политически формации, за уж-алтернатива. Те заслужават повече внимание.

Отдавна се коментира нов проект на президента Радев, около който спрягат близките му Весела Лечева, евродепутата Иво Христов и друг, отлъчен от БСП евродепутат, Петър Витанов. Финансирането щяло да дойде по „пътя на Копринката“ и на „червени олигарси“, пишат жълтите медии. У нас често те са най-информираните. В крайна сметка обаче освен запазването на името “Трети март” от В. Лечева, нищо конкретно не се е чуло. А дори и да се чуе, от “червените олигарси” - Гергов, Добрев, Лечева и пр., застанали зад новия проект, българският народ  добро не може да очаква. А Радев в очите на сериозните хора отдавна предизвиква въпросителни.

Отдавна се говори и за проекта „Ваня Григорова“. Самата тя нищо определено не казва, освен „никой не ме е поканил“ Но се чува, че вече отказала както на Радев, така и на Васил Божков. Очевидно по-актуална и важна е алтернативата й в Столична община, където нещата вървят към нови кметски избори. Ако промяната се получи, ще се наложи да си зададем и въпроса: това живият живот ли беше или мощен сценарий? Каквото и да е, но Ваня Григорова със сигурност най-напред ще чака решаване на въпроса за кметското място и чак тогава може да помисли за свой проект, вместо да катастрофира с тези на Радев или Божков.

А проектите продължават да никнат. Не за пръв път изправя снага Божков. Обявиха за регистрирано „Национално движение „Център“.  Хем ляво, хем дясно, хем национално! Бре! По-рано Божков се пробва с “Българско лято”, но под ударите на американския закон “Магнитски” “лятото” отиде, та се невидя. Както се чува, сега “бизнесменът” работи мащабно и не се назлъндисва да похарчи някой лев, за да успее. Така поне пишат жълтите медии, а те, споменах го, знаят повече от нас. По непотвърдена информация първоначално Божков разчитал на две женици, свързани преди с партията на Слави – Ива Митева, наричана “булонка на сценарист”, и Виктория Василева, бивша седесарка, представящата се за изтъкнат организационен експерт. Но очевидно хазартният бос е бил предупреден за ниския им социален и интелектуален рейтинг и дамите оттекоха, поне от първа линия. Завъртя се за кратко името на Радостин Василев, докато накрая за лидер бе утвърден д-р Дарин Дросев, философ (факт по определение лоша атестация), известен повече на роднините, отколкото на публиката. Философът натрупал политически опит около “Продължаваме промяната” (Направо да се застреляш).  Макар да разчита на корпоративен вот от хотелиери и  наемни работници – свои и на сват му Софиянски, проектът на Божков едва ли ще излъже много хора, за разлика от евентуален проект на президента, за който стана дума.

Радостин Василев. бившият юристконсулт на ЦСКА, е друг, който може да излъже повече. Говори добре, не пропуска да изобличи „измамниците“ от парламента, даже се е подстригал късо, за да избегне прозвището “Руди Гела”, навяващо лоши асоциации. Нестихващата му кампания се води с забележителна активност в електронните медии, вкл. Тик-ток и сигурно струва чували с пари. В резултат на кметските избори в София набра гласове колкото за общински съветник, което е постижение. Все пак трудно ще излезе от графата “хора с прякор” и едва ли ще се забравят пътешествията му из ПП „Има такъв народ“ и ПП „Продължаваме промяната“, колкото и да се тюхка, че тия го били измамили. То май той ги измами, ще кажат мнозина и със сигурност ще попитат, откъде толкова пари за кампанията. И като как в такава ситуация е независим?

В крайна сметка се озоваваме “лице в лице” с истинското предизвикателство, обект на нашия анализ.

Лъжепатриот и специалист по не-сигурност в здрава сглобка

Един петък по ТВ “България 24” Ивелин Михайлов, познат с нестихващите скандали около т.н. “Исторически парк” край Варна, обяви създаването на новия си проект, който няма да е политически, но ще се занимава с политика и всичко… За Ивелин Михайлов е писано много. Той буди сериозни съмнения с дейността си. Вестник “Капитал” и сайтът “Афера,бг” твърдят, че десетки и стотици инвеститори в т.н. “Историческия парк” очакват да върнат парите си. „Капитал“ разкрива случая на някаква дама, която успяла да си възстанови сумите, но чак когато започнала съдебно производство. Ами останалите? Комисията за финансов надзор се е занимавала със случая и го е отнесла в прокуратурата. Засега реакция няма, но знаем, че у нас прокуратурата е особена институция, свързана с приказки за “Осемте джуджета”. Според в-к “Crimes”, който се позовава на свидетелство на прокурор, застреляният по гангстерски Мартин Божанов-Нотариусът направил любовницата си Зартова ръководител на Софийска районна прокуратура! Разбирате ли каква мръсотия тече в България. И както се е случвало и по-рано, този, който твърди, че ще  оправя кочината, сам е разследван! Но върхът на сладоледа е пост на Михайлов в социалните мрежи, публикуван от Веселина Томова в “Афера.бг”. В него ни повече, ни по-малко се казва: “Трябва да се обяви Варненска народна република и да проведем референдум за присъединяване към руската федерация (така е написано с малка буква) и в замяна да получим ракети искандер (пак с малка буква) с 300 килотона ядрени бойни глави (съгласуване по число липсва)… и никой няма да смее да ни пипне а (пропусната запетая) пък, ако софийските педали не слушкат ще (пак пропусната запетая, този въобще с грамотността е доста зле, не само с морала) им направим една ядрена гъбка”… и т.н. (цит. по “Афера.бг” - “НА ВНИМАНИЕТО НА ДАНС! РАЗСЛЕДВАНИЯТ ЗА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ ЗОВЕ ЗА „ВАРНЕНСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА“…”) И така патриотът се оказа не просто лъжепатриот, ами направо предател, и Веселина Томова е информирала ДАНС... Та, да повторя, Ивелин Михайлов е инициаторът на новия проект, който “не е политически, но ще се занимава с политика”, според скараните с логиката обяснения в 70 минутното ТВ шоу.

Втората фигура в проекта на Ивелин Михайлов е о.з. полк. Николай Марков, чието безкрайно многословие е на път да ни удави в безсмислието си. Той също има пропуски в образованието. Наскоро пред Николай Колев “експертът” подчерта заслугите на Левски през Средновековието… Марков, специалист по национална сигурност, се е обединил с Ивелин Михайлов, който иска да отцепва Варна и да я предостави на друга държава. Та той си е направо експерт по “не-сигурност” и съучастник на предател. Успоредно с празнословието си Марков в безкрайния низ от предавания, които така и не мога да си обясня кой и защо гледа, все пак е успял някак между другото да заяви определени политически позиции. Например в свои интервюта полковникът категорично се разграничава от национализма! За него национализмът е виновник за всички световни войни и катастрофи. Че това е програмното кредо на НБУ, където “експертът” се подвизава като преподавател, няма съмнение. Въпросът е защо Марков се опитва да пробутва рецептите на Сорос като панацея на българския народ? Дали просто от невежество или пък усърдно превива гръбнак, за да запази службицата си в НБУ, или … (Защо не, с какво е по-лош от останалите?) се е издигнал по стълбицата до функцията на глобалистки пропагандатор? Да сте чули Марков да каже добра дума за Тръмп или лоша за Байдън? Не-е… Да приемем, че е просто невеж. Ако беше чел малко повече, щеше да знае, че не само Ленин счита финансовата олигархия отговорна за световните войни, но и Хенри Форд. „Арестувайте 50-те най-богати хора от Уолстрийт, бе казал геният на промишления капитализъм, и войните ще спрат“. Да, иска ми се да приема Марков за добър, но недоучил човечец… Обаче обвинил веднъж национализма за злините на човечеството, Марков вижда бъдещето му в глобализма. В същия дух обвинява правителството за недостатъчни мерки срещу ковида. Представяте ли си, ген. Мутафчийски, доц. Кунчев, и министъра Костадин Ангелов били взели недостатъчно мерки. А бе, всички ангажирани граждански активисти, вкл. легендата д-р Мангъров и други честни медици, бяха убедени, че предприетите по директива на СЗО мерки са форма на държавен тероризъм, унищожаване на дребното и средно предприемачество и поминъка на хората, първи стъпки към въвеждане на ужасяващ глобалистки тоталитаризъм, а нашият Марков, дето ще спасява България, критикува правителството, че не действало достатъчно енергично... Не е трудно  отново да видим допирателна с възгледите на Сорос и позицията на НБУ. Това, което остава от многоссловието на Марков е, че ще се бори с корупцията – декларация, която не го отличава от Бойко Борисов, например, който също непрекъснато повтаря, че се бори с корупцията. Не го отличанва и от ПП-ДБ, които, ако ги слуша човек, друго и не правят, а само се борят с корупцията. С корупцията се бори и Руди Гела… Тази “борба” очевидно се е превърнала в куха фраза за измама на избирателите.

Това е идеологическият бекграунд на Марков. Не е трудно да прецизираме, че неговата теза срещу национализма е в пряко противоречие със заявения национализъм на Ивелин Михайлов с неговите “велики прабългари”, бутафорни крепости и пр., а в тезите си за засилени ковид-мерки полковникът влиза в остро противоречие с позицията на Йордан Камджалов, който решително се обявяваше срещу тях, с което бе спечелил не малко симпатии в широката публика. Аджеба, коя е единната платформа с която тримата тръгват? Няма единство на възгледите, просто сглобка.

В посоченото предаване Марков говори и за мечтата да възстановим нашата  България и че те тримата смятали да предложат начин това да се случи (Разгеле, откога чакаме някой да го направи!). И сега слушайте внимателно дългоочаканата формула: “Смятаме, че в наше лице, този който припознае онова, което е необходимо и достатъчно, е решението на всичко!” Ще рече, трима претенденти за абсолютната власт. Бре, Марков, ти изтрепа шараните в Перловската река, бе!

И в цялото 70 минутно предаване, обявяващо новите спасители, освен претенцията за абсолютна власт няма никаква програма, нито една поставена икономическа, политическа или социална цел! Само дето искат да ги припознаят за “решението на всичко”. Жалка картинка. Не е ясна само ролята на безспорно талантливия диригент Камджалов в този проект. Не усеща ли измамата? Или сам е част от нея? Интересна щриха в неговия портрет е увлечението то ли протестантство, то ли дъновизъм, което е едно и също. Във всеки случай диригентът не и православен, защото на посетена масово от протестанти сбирка заявил: “Нямаме нужда от църквата като посредник с Бога!”… Изводите сами се налагат, особено когато тези дни пред очите ни “вселенски” патриарси и вътрешни митрополити с “Ролекси” се опитват да подкопаят основите на народната ни църква.

Общ Национален фронт за борба с глобализма

Появата на подобни политически проекти, когато оцеляването на нацията е свързано с борбата с глобализма, е сериозна опасност за националната ни сигурност. Шансът ни за спасение е в изграждането на общ Национален фронт, като този, който Жан-Мари Льо Пен направи във Франция, превърнал се вече в първа политическа сила. В неговата основа не може да стоят празнодумствата на Марков, а приета от всички кратка и ясна програма за действие. Ето 12 точки, които могат да бъдат основа за обсъждане.

1. Сваляне на антибългарското правителство на ГЕРБ-ПП-ДБ с обединените действия на патриотични граждански групи и политически партии.

2. Организиране на протестни действия около публични личности с висок морален авторитет, необременени от участие във властта, изповядващи традиционни и православни ценности, с ясна националистична позиция.

3. Възстановяване на българския суверенитет. Премахване на чуждите военни бази. Недопускане наплив на мигранти. Ревизиране на договора ни с Европейския съюз.

4. Отказ от враждебни действия срещу други страни. Даване под съд отговорните за въвличането на България в такива действия. Пълноценно сътрудничество с всяка страна без изключение, заявила такова желание.

5. Отказ от унищожаващите българската икономика климатични конвенции и фалшиви зелени сделки.

6. Излизане от СЗО. Разследване законосъобразността на наложените в България антиковид мерки. Реформа в здравеопазването, отмяна на статута на търговски дружества за общински и държавни болници.

7. Възраждане на българската енергетика. Сваляне ограниченията върху ТЕЦ Марица-Изток. Запазване реакторите на АЕЦ „Белене“ и реализиране на проекта.

8. Подпомагане на дребните и средни български производители, специално в селското стопанство, за производство на екологично чиста продукция без ГМО.

9. Забрана на джендър идеологията и гей-парадите. Защита на БПЦ, традиционното семейство и култура.

10. Забрана на Отворено общество, БХК и други фондации и групи, ангажирани с антибългарски действия. Лустрация за участниците в тях.

11. Ревизия на сделките с държавна собственост след 10 ноември 1989 г. Разваляне на концесиите в стратегическите отрасли - за златодобив и управление на водните и енергийни ресурси.

12. Отказ от еврото. Укрепване на лева. Изграждане на национална банкова система. Забрана дейността на офшорни компании на българска територия.

на горе