БОДЕ.BG

Така Говорят Хората

 Така Говорят Хората
Aвтор:  Отец Владимир Дойчев

08 Април 2024

Точно страната си отдъхна малко от масовото нашествие на кукери и дойде Великият пост. Той изглежда ще бие всички рекорди по съблазни. А е едва все още в средата си. Първо София беше осеяна с изображения на сатаната. После видяхме как би изглеждал носещият леген на главата си „Дон Кихот” като свещеник. След това св. Николай Велимирович беше наречен „фашизоиден богослов”. И разбрахме, че християните се делят на умни либерали и тъпи провинциални неофити. Сега пък това - двудневен фестивал в чест на Диоклециан в Хисаря. С възстановки. Само вижте какви неща съдържа тази бутафория: Ауспиция - ритуал, чрез който древните римляни гадаели за благосклонността на боговете; Лустрацио - жертвоприношение за основаването на град Диоклецианополис; молитва за здравето на императора; клетва за вярност към Диоклециан и т.н.

Вие сещате ли се кой е този Диоклециан? Това е най-големият гонител на християните за всички времена! Името му е синоним на омраза към християните! По негово време са се леели буквално реки от християнска кръв. (Впрочем, на въпросното събитие е имало и бутафорни процеси срещу християни.) В какъв смисъл му полагат в Хисаря клетва за вярност? Някой ще каже: „Ама това е наужким. Нещо като театрална възстановка.” И кому е нужно да се правят измислени езически ритуали и клетви в навечерието на Неделя Кръстопоклонна? Освен това, в духовен план няма наужким! Само си представете как изглежда факелно шествие в чест на Диоклециан, което по програма е преминало покрай всички християнски храмове в града. Най-малкото, което може да се каже, е че това е подигравка с християните и тяхно унижение. А също и обида към мъченическата кръв на светците, приели смърт от ръцете на този страшен тиранин.

Излишно е да питам има ли възмутени миряни и клирици от оня регион. В София от сатаната не се възмутиха, защо да очакваме в Хисаря някой да се разсърди заради гонителя на християните… Ден след ден този пост ни слага една и съща диагноза - ние страдаме от хронично и фанатично равнодушие, когато са похулвани Господа и светиите Му.

Някой ще каже: „Какво да направим?” Как какво? Хората в света какво правят - гледат себе си и наричат това толерантност и възпитание. Същото можем да правим и ние в Църквата, за да стане известно на всички, че по отношение на похулването на Господа и светиите Му между вярващи и невярващи няма никаква разлика! (И без това гледам по снимките, че и католически, и православен свещеник са на първа линия сред зрителите.) А такива като мене просто нещо са се смахнали…

П.П. В Хисаря два от православните храмове носят имената на св. Димитър и св. Пантелеймон, убити именно по време на гоненията, организирани от Диоклециан и неговите съимператори - Максимиан и Галерий.

на горе