СЪБИТИЯ

Летопис представя историята на масонството в България
Двутомно изследване на Румен Ралчев и Недю Недев

Летопис представя историята на масонството в България
Aвтор:  Ваня Иванова 

05 Април 2017

Книга, посветена на 100-годишнината от създаването на Великата ложа в България и на 300 години организирано масонско движение в света.

На 04 април Руският културно-информационен център в София бе домакин на представянето на първия том на книгата „Летопис на масонството в България“. Нейни автори са ген.-майор /о.р./ проф. Румен Ралчев и проф. Недю Недев.

Книгата проследява развитието на масонството у нас. Първият том от летописа е посветен на периода 1807-1947 г.

„Представяме първите появи на масони на територията на България през 1807 г. Изследваме движенията на чужденци. Едната посока, от която са пристигнали чужденци масони е свързана с река Дунав и крайдунавските градове, а другата – с Цариград. Първи и втори том от летописа са посветени на 100-годишнината от създаването на Велика ложа на България и на 300 години организирано масонско движение в света – създаването на Великата ложа на Англия, каза проф. Ралчев по време на премиерата.

„Тази книга характеризира старото масонство у нас като класически тип. Използвали сме уникален извор от източници – за първи път са показани и изброени нови документи и личности, представени са и над 20 фотографии. Книгата има за цел да обединява около идеята и философията на масонството“, заяви проф. Недев.

Предговорът на книгата е написан от акад. Васил Гюзелев. Очаква се вторият том да излезе през септември.
Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от експолозията в метрото в Санкт Петербург.

на горе