СЪБИТИЯ

140 години от възстановяването на българската държавност
Юбилейна конференция за Руско-турската освободителна война, нейното историческо значение и геополитически последствия

140 години от възстановяването на българската държавност

27 Февруари 2018

Балканите и Русия 140 години по-късно.
Историчеко значение, геополитически последствия и актуални измерения.

На 27 и 28.02 в Българската академия на науките се проведе Юбилейна международна конференция на тема: „Руско-турската освободителна война /1877 – 1878 г./ и възстановяване на българската държавност. Балканите и Русия 140 години по-късно. Историчеко значение, геополитически последствия и актуални измерения“.

Организатори на събитието са Фондация „Славяни“, Национална асоциация за международни отношения /НАМО/, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД и Българското дипломатическо дружество.

Съорганизатори от българска страна са Българската академия на науките, УНСС, Дискусионен клуб „Политика 21“ и списание „Международни отношения“. От руска  – Федерална агенция Россотрудничество, Обществено обединение „Руска асоциация за международно сътрудничество“, Институт по славянознание на Руската академия на науките, Институт Европа на Руската академия на науките, Дипломатическа академия при Министерството на външните работи на Руската федерация, НАНО ВО „Институт за световни цивилизации“ и списание „Международная жизнь“.

По повод 140-годишнината от освобождението на България в хода на руско-турската война от 1878 г., международната конференция събира професори, академици, дипломати, анализатори от България, Русия, Гърция, Черна гора, Словения, Хърватска, Сърбия и Македония.

Конференцията е разделена на четири тематични модула, посветени съответно на геополитическите измерения от войната, българо-руските отношения в исторически план и актуалното им състояние, икономическите им аспекти и развитие на културния диалог в рамките на евразийското пространство. 

Събитието откри председателят на Фондация „Славяни“ Захари Захариев. Той поднесе приветствията на патрона на честванията на 140-годишнината от Освобождението – президента Румен Радев. „Във вековната история на България особено ярко се открояват съдбовните дни от 1877 - 1878 г., изпълнени с героизъм и саможертва, изпитанията на войната, предначертан е пътя на нашето свободно и независимо Отечество. 140 години по-късно ние отново сме призвани да направим своята равносметка за тези решаващи събития, да потърсим в тях отговор и на актуални въпроси от настоящето. Особено значим е фактът, че конференцията не просто хвърля поглед към отминали събития, а гради мост и към съвремието. Така се полагат основите на един особено нужен дебат, който ще спомогне за осмислянето на актуалните измерения на културното, икономическото и политическото сътрудничество, не само между България и Русия, но и в по-широк регионален план.

Приветствия бяха поднесени и от името на кмета на София Йорданка Фандъкова, от председателя на Руската асоциация за международно сътрудничество и председател на комитет в Съвета на Федерацията /горната камара на руския парламент/ –  Сергей Калашников, от пълномощника на Република Крим – н.пр. посланик Георгий Мурадов и от Елеонора Митрофанова – ръководител на Федералната агенция Россотрудничество.

Встъпителни слова произнесоха акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, Красимир Велчев – председател на парламентарната група за приятелство между българския и руския парламент, посланик Чавдар Минчев – изпълнителен директор на НАМО, проф. д-р Динко Динков – директор на Центъра за Балкански изследвания към УНСС.

Сред участниците в конференцията са чл.кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов, проф. д-р Искра Баева, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, проф. д-р Нако Стефанов, д-р Красимир Премянов, Боян Ангелов, проф. д-р Сергей Лаврентиев, проф. д-р Йордан Баев, д-р Сречко Джукич, д-р Захари Бисеров и др.

Доклади на лекторите очаквайте скоро на страницата на БРОД.

 

на горе