СЪБИТИЯ

103 години от учредяването Съюза на военноинвалидите

103 години от учредяването Съюза на военноинвалидите

28 Март 2018

Правим каквото трябва и ще го пренесем и във времето напред.

На 29.03 по случай 103-тата годишнина от основаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалитему и 105-тата годишнината на столичното дружество в Централен военен клуб се събраха ръководството, членовете и приятели на Съюза.

Събитието се проведе под патронажа на кмета на град София Йоданка Фандъкова. Приветствия бяха поднесени от името на президента на Република България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили ген. Румен Радев, представен от съветника по отбрана и сигурност полк. Илия Милушев, от Съвместното командване на силите, от Централно военно окръжие, от зам.-кмета на София доц. Тодор Чобанов, от името на областния управител на София, от Българския червен кръст, от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, от капитан далечно плаване Атанас Илев, от името на СОСЗР, от Съюза на ветераните от войните, от Националната природо-математическа гимназия.

Ученикът от Националната природо-математическа гимназия и нейн знаменосец Том Томов, чийто род е участвал във войните, представи създадения от него уебсайт на СВИВП.

Мл. лейт. Петър Велчев припомни историческите факти по учредяването на Отделение за грижа на военноинвалидите и военнопострадалите към министерството на войната със Закони от 1915 г. и 1925 г. по укази на цар Борис III. През 1936 г. се създава още един закон, заимстван по-късно от Франко в Испания. Председателят на Съюза припомни, че въпреки скорошното ни приемане в Европа, ние винаги сме били в нея и сме заемали своето подобаващо място. В Европа има два дома на военноинвалиди, подчерта той – единият е в Париж, построен от Луи XIV, другият е в София, построен през 1942 г.

Той обърна внимание на социалната и финансова осигуреност на членовете на Съюза, които стоят на едно от най-ниските стъпала, както и по-голямата част от българския народ. Недоволството от този факт ще бъде изразено на протестен митинг на 11 април, не срещу държавата, не срещу ръководството, а срещу принципите, които трябва да бъдат спазени

Събитието завърши с концертна програма на ансамбъла на Въоръжените сили.

За БРОД за България инж. Петър Велчев коментира девиза на организацията Всичко за България“:
„Той е възприет през 1915 г. 28 години ние го отстояваме. Правим каквото трябва и ще го пренесем и във времето напред. Лошото е, че държавата не прави това, което трябва. Не знам дали ръководителите през тези години знаят начело на какво са и как ще бъдат подредени от тук нататък нещата за България. Ние смятаме, че все още това не се прави и се надяваме в бъдеще да се започне, да отстояваме българското, честта и достойнството на хората, да направим всичко възможно да не се затриваме като народ и държава, защото именно това се случва през тези 28 години. Трябва да се тръгне от най-малките, от възпитанието, да се върне честта и достойнството, което сме имали като народ, както и възстановяването на българската армия“. 

на горе