СЪБИТИЯ

Заседава Съюзът на офицерите и сержантите от запаса

Заседава Съюзът на офицерите и сержантите от запаса

12 Април 2018

Ген. Златан Стойков свика членовете на Съюза на среща, посветена на обединяването на военно-патриотичните организации.

На 12 април се проведе среща на членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ня която присъстваха и представители от КООСО и клуб „Сигурност“. Срещата бе посветена на взетите решения за създаване на председателски съвет и работна група по въпросите на обединяването на Военно-патриотичните организации.

Председателят ген. Златан Стойков обяви, че „днешното заседание трябва да постави нови въпроси, които да решим през следващите месеци“.

Сред приоритетите на срещата бяха избора на ръководен орган на обединителния процес, бъдещето на председателския съвет, в който участват СОСЗР, СВВ, Съюза на ветераните и Съюза на царските офицери и бъдещето на обществения съвет по сигурността и отбраната. След установяването на ръководен орган, се налага и избора на работна група със състав, съпоставим с числеността на КООСО и СОСЗР.

Заявка беше дадена за следваща среща между организациите, когато да се узаконят взетите решения и работата да продължи. 

Полк. Румен Кисьов предложи вече и първото събитие – дискусия, което ще бъде обявено от името на КООСО и СОСЗР, посветено на въпросите на наборната служба и характера на българската армия /смесена, професионална/ на фона на съвременната международна икономическа и военна обстановка и възможностите на българската армия за изпълнение на основната й мисия по Конституция – защита на териториалната цялост и граници на Република България.

Председателят на Съюза информира за срещите на новото ръководство с президента ген. Румен Радев, с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, с министъра на труда и социалната политика, с двамата председатели на комисиите по отбрана и труда и социалната политика, с началника на отбраната и началника на Съвместното командване на силите, с тримата командири на видовете въоръжени сили, с началника на Централно военно окръжие, с началника на Военна академия „Г. С. Раковски“, за възобновяването на споразумения с партньори като Отечествения съюз, Съюза на тракийци, Централно военно окръжие.

Сред обсъжданите въпроси бяха премахването на тавана и актуализирането на пенсиите в България, разработването и приемането на Закон за запасното войнство като основа за изграждане на Единен съюз на офицерите и сержантите от запаса, с цел заделяне на субсидии от държавата, подсигуряващи нормален живот на членовете му. 

Приети бяха поздравления от президента, от командира на сухопътните войски, от командващия Съвместното командване на силите, от Военновъздушните и Военноморските сили за направената първа крачка към единението с подписването на първото споразумение между КООСО и СОСЗР на 13.02.2018 г. 

Генералът обяви и първия национален събор на запасното войнство в района на Казанлък, който ще бъде под патронажа на министъра на отбраната.  

на горе