ТАБУ

Внесените в Българския съд обвинения срещу Николай Малинов
Коментар на официалния представителна МВнР на РФ

Внесените в Българския съд обвинения срещу Николай Малинов
Aвтор:  М.В.Захарова

15 Август 2021

Конфронтационната логика, наложена от Запада в международните  отношения, заглушава всякакви зародиши на нормалната логика, на трезвото и суверенно разбиране на истинските национални интереси.

На 23 юни българската прокуратура внесе в специализирания наказателен съд обвинение срещу председателя на неправителствената организация „Национално Движение Русофили“ и лидер на партията „Възраждане на Отечеството“ Н. Малинов. Той е обвинен в „шпионаж в полза на чужда организация“ и „предаване на информация, съставляваща държавна тайна“. Следствените действия срещу този известен български политик и общественик, който е последователен защитник на укрепването на дружбата и сътрудничеството между Русия и България, започнаха през септември 2019 г. Тогава той беше задържан, в апартамента му бяха извършени обиски. Междувременно досега не са представени никакви доказателства за вина.

Създава се впечатление, че около лидера на българските „Русофили“ целенасочено се нагнетява нездравословна атмосфера. По всички признаци става дума да се даде ясен предупредителен сигнал на всички, които не са съгласни с антируската истерия, обхаванала „евроатлантическия“ свят и се застъпват за добросъседство с Русия. Те казват, че неспазването на западните указания води до сериозни проблеми. Това е изпробвано многократно – голословни обвинения със силна идеологическа конотация, за да се предотврати вся-
какво инакомислие.

За голямо съжаление, конфронтационната логика, наложена от Запада в международните  отношения, продължава да заглушава всякакви зародиши на нормалната логика, на трезвото и суверенно разбиране на истинските национални интереси.
Остава да се надяваме, че правосъдието в някои страни няма да изпълнява политически поръчки, действайки като инструмент за разчистване на сметки с инакомислещите.

на горе