(БЕЗ) НАМЕСА

Калейдоскоп –Триумф за Румен Радев и България
Румен Радев, само за 25 минути изчисти имиджа на България пред света

Калейдоскоп –Триумф за Румен Радев и България

01 Август 2019

Нужен е нов, наднационален мироглед на гражданите на планетата, който младите вече имат, а политиците все още не могат да си позволят, защото светът е арена на конкуренция и конфликти между държавите. Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на собствените си егоизми... Устойчивото развитие е невъзможно без устойчиво доверие.

От 6 до 9 юни т.г., в северната столица на Русия, гр. Санкт-Петербург, се проведе поредният, 23-ти международен икономически форум (ПМЭФ), в който взеха участие над 19 хиляди души от 145 страни, като най-много чужди представители имаше от Китай – 1072, от САЩ – 520 и от Великобритания – 312 човека. По време на „президентското“ пленарно заседание, на което реч произнесе и българският Президент Румен Радев, в залата присъстваше не само целият ръководен елит на РФ, но и много високопоставени представители на страни от всички континенти, в т.ч. и Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш. Особено впечатляващ бе регистрираният икономически и финансов потенциал: в заседанията на отделните панелни дискусии участвуваха четиридесет инвеститора, управляващи капитал от над 15 трилиона долара, както и президентите на редица транснационални гиганта от целия свят, между които: „Роял Дъч Шел“, „Тотал“, „Бритиш петролиум“, „Хуауей“, „СИНОПЕК“, „Алибаба“, „Дженерал електрик“, „Боинг“, „Кока-кола“, „Нестле“, „Пепси - Кола“, „Макдоналдс“, „Карлсберг“, „Пирели“, „Мицуи“, „Итошу“, „Гедеон Рихтер“, „Орифлейм“, „Сименс“, „Филипс“, „ТУИ“, „Социете Женерал“, „Прайсуотърхаус“, „Винтерсхал“, „Астра Зенека“ и др. Безспорно е, че обявеното неотдавна от Президента Путин изпълнение в РФ на дванадесет национални проекта, на обща стойност 400 милиарда долара, са предизвикали сред световния бизнес невероятен интерес.

Без съмнение, Петербургският форум е и мястото,където се обсъждат анализи, идеи и концепции за състоянието и политическото бъдеще на света. Казаното от престижната трибуна на Форума отеква по целия свят и като камбана напомня за опасния път, по който е поела човешката цивилизация днес. За да направят достояние на целия свят думите, произнесени от „законодателите“ на световната политическа мисъл, в дискусиите участваха над четири хиляди акредитирани журналисти в т.ч. и президентите на световни информационни агенции: „ТАСС“, „Асошийтед прес“, „Синхуа“, „Франспрес“, „Киодо“, „ДПА“, „ИРНА“, „АНСА“, „ЕФЕ“, „ПАЛ“, „Блумберг“ и редица др.

Кулминацията на събитието, както е на всеки подобен форум в Русия,бе провеждането на пленарно заседание с участието на Президента на РФ Владимир Путин. Тази година негови партньори и гости бяха Председателя на КНР Си Цзинпин, Генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш, Президента на РБ Румен Радев, министър-председателя на Армения и ротационен председател на ЕврАзЕС Никол Пашинян, министър-председателя на Словакия Петер Пелегрини – състав, който впечетлява със своята представителност, олицетворявайки мечтата за един по-добър и благополучен свят на огромната територия от Лисабон до Владивосток.

За присъстващите в залата и за световната общественост бе от изключителна важност да чуят посланията, по същество, на един друг, новосформиращ се център в полицентричния свят за перспективите пред човечеството в средносрочен план.

За нас,българите, бе крайно любопитно и предизвикателно да видим, как нашият държавен глава, Президентът, ген. Румен Радев, ще се включи в този изключителен „оркестър“. Изпреварвайки събитията, трябва да споделим, че модераторът, известният журналист- международник от популярната информационна агенция „RT“ Софико Шеварнадзе, внучка на последния министър на външните работи на СССР Едуард Шеварнадзе, удостои речта на Президента Радев с определението „потресаваща!“ – определение, характеризиращо единствено и само неговото слово!

За разлика от всички останали оратори, Румен Радев не четеше предварително написан текст, а емоционално и изключително фигуративно, на български език, говори пред невероятно авторитетната аудитория. Едва ли в скоро време друг наш държавник ще има възможността, а едва ли някой си спомня да е имало такъв случай в миналото, когато така умно, компетентно, смело и с достойство да е говорено за България пред ръководители на велики сили, на международни организации, пред босовете на световни средства за масова информация и хиляди журналисти, пред инвеститори и „акули“ в бизнеса от 145 страни. Навремето, вече като член на ЕС, приближени до различните министър-председатели български „пиар-агенции“ получаваха милиони левове за да „лъскат“ имиджа на България сред европейската и международна общественост, но и до ден днешен така и си останахме в дъното на всички класации като най-бедни, най-обезверени, най-нещастни, най-корумпирани, които не ги приемат в Шенген и им искат визи за да влязат в САЩ.

Румен Радев, само за 25 минути изчисти имиджа на България пред света, и то безплатно!

Благодарение на поканата на Президента Путин, по един безапелационен начин, българският държавен ръководител успя да защити славата и образа на България на страна с богата и древна култура, с привързаността на народа ѝ към своите си исторически корени на вярата, на езика и държавността. На прекрасен английски език, в края на изказването си, Президентът Радев се обърна към световния бизнес с покана да инвестира в България,характеризирайки столицата София като град на „стартапи“ и място за развитие на технологиите.

Какво каза Президентът, в т.ч. и между редовете на високопрофесионалната публика?

В началото на своето слово, Румен Радев, единствен от присъстващите на сцената, се обърна най-напред с приветствие към водещата заседанието, г-жа Шеварнадзе, а след това, като с равен с равен, приветства и колегите си президенти, министър-председатели и генералния секретар на ООН. Смело и достойно, по джентълменски!

В момент, когато в Скопие смесената българо-македонска група спори по въпроса за националната принадлежност на Гоце Делчев, Румен Радев, пред целия свят обяви: „Аз бих искал да цитирам изтъкнатия български революционер, неговото име е Гоце Делчев, който преди повече от 120 години заяви: „Аз възприемам света единствено като поле за културно съревнование между народите“. Не е случайно,че Радев постави културата на най-високото стъпало в междуличностните и международни отношения, защото той знае и помни изключителната роля на българите за културното развитие на славянството, на Европа и света. И по-нататък, категорично, в културната столица на Русия, българският президент напомни за историческата роля на България за цивилизационния избор на Русия и за укрепването на нейната държавност: „Изключителният гражданин на Санкт-Петербург, професор Дмитрий Лихачов нарече моята родина „държава на духа“, тъй като от България Русия е получила своята писменост. От нашите земи в Русия е дошла християнската вяра и старобългарският, църковно- славянския език“. Тази фраза на Румен Радев е реплика към казано от Путин пред македонския президент Георги Иванов преди време, но тя е и реплика, както към великорусите, оспорващи изконни и доказани исторически истини, но така също и към българските „кириакстефчовци“, които се нахвърлиха срещу Президента, че с тези свои думи е предал американската „кауза“ на България. Продължението на Румен Радев предизвика аплодисменти в залата: „След хилядолетия, през 1878 година, България,получи от Русия своята свобода,за която отдадоха живота си хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Именно това е примера,който показва, как културните връзки удържат народите от превратностите на епохите“.

От тези емоционални слова на Президента, саморослякът, пълното недоразумение –„ирландската пастирка“, изпадна в истерия. Тя (той) апелира американците да снемат доверието си от Радев, който, според него е „предал“ не само тях, но и страната си! Смешен плач! На този наш политически лилипут искаме да припомним, че известният руски олигарх Михаил Ходорковски, получил пълната подкрепа на ментора си Мадлин Олбрайт за осъществявянето на преврат срещу Путин през 2002 -2003 година се оказа в затвора, скоро след като на власт в САЩ дойдоха републиканците.Тогава Кондолиза Райс - държавен секретар на САЩ, сподели с колегата си от РФ,че администрацията на Джордж Буш-младши няма ангажименти към собственика на нефтената компания „ЮКОС“ и това бе достатъчно същият, за противоправната си дейност да бъде арестуван и съден. Този арест бе удар и за още еден „деец“ на русофобския фронт у нас днес, който по това време бе посланик на РБ в Москва и работеше активно за каузата на Ходорковски, по времето, когато той беше вече в следствието. По-късно, този наш „посланик“ бе един от редките случаи, когато на дипломат от такъв ранг му бе забранено да влиза в страната, с която, според правилата на дипломатическата практика и теория, е бил призван да установява приятелски и взаимоизгодни отношения. И недейте да питатате, защо днес България е в това бедствено положение!

Кадрите, глупако!

Ползвайки се от огромния политически ресурс, който предоставя българското културно наследство, Президентът Радев умело формулира своя силен геополитически извод:„Културните различия оказват силен ефект върху безопасността. Когато те не са разпознати, не са осъзнати и не са приети като право на другия, те пораждат недоверие, пораждат риск за безопасността, а оттук и за устойчивото развитие. Именно отсъствието на културна комуникация лежи в основата на възприемането на другия в качеството му на противник“. Блестящо! Нима този извод не е верен и за руско-американските отношения! „Изключителната“ и „единствена“ американска нация не иска, а и няма, кой да ѝ го каже, че многонационалната руска нация е също толкова велика, но и много по-древна, с огромни, несъпоставими с американските, заслуги за културния възход на човешката цивилизация през вековете, много по-духовно извисена и благородна по отношение на малките, беззащитни, безресурсни нации и народи по света!

Както отбелязаха и руските средства за масова информация, Президентът Радев много точно и кратко обрисува съвременното развитие на глобалния свят: „Свръхпотреблението, което се превърна в символ на икономическия персонален успех е заплаха за нашето общо бъдеще.Ежегодният ръст на средствата, които се изразходват за отбрана е ясен сигнал,че средата за сигурност не се подобрява, а недоверието расте. Стремежът към технологично превъзходство, гарантиращо политически предимства, също причинява дисбаланси и води до технологичен разрив и недоверие между държавите... Кой би предположил преди двадесетина години, че Китай ще се превърне в стожер на идеята за свободна търговия, а САЩ ще налагат протекционизъм? Кой би допуснал, че в Европа, в която от десетилетия утвърждаваме модел на толерантност, отново ще надигнат глава неофашистки и екстремистки движения под натиска на социалните диспропорции и имиграцията“.

Не по-малко убедителни в речта на Президента Радев бяха и неговите препоръки за бъдещето устойчиво развитие на света:„Нужен е нов, наднационален мироглед на гражданите на планетата, който младите вече имат, а политиците все още не могат да си позволят, защото светът е арена на конкуренция и конфликти между държавите.Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на собствените си егоизми.Аз съм убеден, става дума за „зелена“ икономика, основана на концепцията за открита наука, на нова потребителска култура, на нова производствена етика, които да бъдат включени в образователните програми, в икономическите стратегии. Необходим е глобален консенсус против корупцията, получила трансграничен характер, против прането на пари и укриването на доходи от данъчно облагане, а така също ограничаване дейността на офшорните зони..Нужен е ефективен модел, осигуряващ безопасност и стабилност, вливане на инвестиции в икономиката, в образованието и здравеопазването в страните, откъдето тръгват миграционните вълни. Устойчивото развитие е невъзможно без устойчиво доверие“.

Интересни коментари, особено в българската преса и сайтове, предизвикаха отговорите на Румен Радев на крайно острите въпроси, зададени от Софико Шеварнадзе. В кулоарите, преди да излязат на сцената, президентите Путин и Радев, заедно с медиатора, обсъждат предстоящата дискусия пред огромната, високопредставителна аудитория. На питането на Радев за характера на въпросите, водещата отговоря,че тя ще се ръководи от указанията на своя президент,а те са: „Задавайте всякакви въпроси!“ Путин потвърждава казаното, а за Радев това е изненада. След дискусията и Председателят Си също изказа мнението, че въпросите са били прекалено остри. С въпросите към българския президент се създаде интрига:как той ще се справи с оценката на Путин за ограничения суверенитет на България във връзка с отказа от строителството на „Южен поток“, как ще отговори на тезата на Путин за формирането на цената на руския природен газ и на „провокацията“ за възможността отделни страни в ЕС да спрат продължаващите санкции по отношение на РФ.

За капак,водещата попита Радев би ли потърсил контакт с Председателя Си в настоящия момент, за да реши въпроса с инвестициите на Китай в България, без предварително съгласуване с ЕС, на което Радев отговори така: „На срещата си с председателя на Държавния съвет на КНР Ли Къцян споделих, че вие ще инвестирате в Европа, ще работим заедно, нека да открием Център за глобално партньорство по тази инициатива.Тази идея бе приета за разглеждане през юли миналата година от всички министър-председатели на ЕС в София. Много скоро такъв център ще има в София. Ако имам възможност да поговорим по тези въпроси (с Председателя Си -б.м.), то разбира се, България има своите национални интереси. Ние сме дълбоко заинтересувани за участие в китайските инициативи и инвестиции, от съвместни проеки. Ние сме готови за това“.

На въпроса на водещата за отказа на България от „Южен поток“, Радев отговори:„Президентът Путин току-що спомена нещо много важно:хората трябва да носят отговорност за своите решения. Аз мога да нося отговорност само за собствените си решения. Тогава бях в друго положение. Не искам да се връщам назад в историята. Да не забравяме, че България е част от Европейския съюз. България формира своята енергийна политика в съответствие и на основата на енергийната политика на Европейския съюз, а именно диферсификацията на маршрутите, източниците и доставчиците, надеждността на доставките и конкуретността. Разбира се,ние трябва, това е мое мнение, и ние вчера обсъждахме този въпрос, да трансформираме нашите отношения по въпросите на контрактацията, решаване на проблемите с цената, с газовите доставки. Налице са два подхода. Единият е дългосрочни, фиксирани цени за тръбопроводния газ. Другият подход е по-гъвкаво ценообразуване, отчитайки и цената на втечнения природен газ. Засега тези възможности са крайно ограничени,но те съществуват на пазара.Затова се надявам, че ние ще успеем да намерим оптимален вариант,така че това да съответствува на нашите интереси, и за да продължаваме да бъдем стратегически партньори в енергетиката“.

Този отговор на Радев предизвика бърза реакция на Путин,който оспори факта, че цената в договорите е дългосрочна и фиксирана. Действително в дългосрочните договори цената се фиксира в момента на подписването на договора и тя се формира и коригира през формули в зависимост от цената на петрола. Радев предлага при бъдещото определяне на цената в договорите да се взема предвид и тази нова възможност – цената на предлагания втечнен газ. Радващото е,че, в крайна сметка, Путин прие предложеното от Радев за гъвкаво определяне на цената, като се взема предвид и цената на втечнения газ. Конкурентно!

В същото време, в репликата на Путин към Радев имаше и констатация за ограничавания от ЕС суверенитет на България. Въпросът и адресатът бяха „изсмукани от пръстите“ и не са точно формулирани. Когато си член на една общност, ти си задължен да спазваш подписаните от самия теб общозадължителни документи. Такъв документ е третия енергиен пакет на ЕК! Това е доброволен отказ на държавата от част от суверенитета ѝ в името на по-висши общи цели.

Конкретната истина, обаче, е съвсем друга, при това и Президентът Радев не я разкри, и Президентът Путин не я назова директно. Отказът на България от „Южен поток“ бе наложен от САЩ, а не от ЕС и то с едноличното решение на министър-председателя Бойко Борисов, за което той сам се похвали пред заседанието на Американската търговска камера, състояло се в софийския х-л „Шератон“ на 12 октомври 2015 година, с гордост споделяйки: „Признахме военното крило на Хизбула за терористична организация, спряхме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морета“ – (става дума за „Южен поток“, АЕЦ„Белене“ и петролопровода „Бургас-Александропулис“ - б.м.).

Президентът Радев защити авторитета на страната и на премира Бойко Борисов пред огромната световна аудитория, заявявайки: „Що се отнася до ограничаването на суверенитета, разбира се, Президентът Путин има своя гледна точка, но аз не мога да се съглася,че България няма суверенитет. „Южен поток“ бе проект не само за България, това е тръбопровод, който трябваше да мине през България за другите страни от ЕС, и затова отказът от „Южен поток“ беше колективно европейско решение, това е било не само решение на България и това трябва да е ясно. И, разбира се,аз съм напълно съгласен, че има много сложна фиксирана формула за определянето на цената на газта. Аз говоря за това, че е нужна голяма гъвкавост, и че трябва да гледаме напред, зад хоризонта на днешния ден. Много са промените и трябва да търсим най-добрите решения и за двете страни“. В отговор на което Президентът Путин с усмивка заявява: „Така и ще постъпим, господин Президент. Вие сте прав, аз съм съгласен.
Благодаря Ви“.

Водещата зададе поредния си много остър въпрос: „Вие можете ли да си позволите да не гласувате за продължаването на санкциите (срещу РФ-б.м.),защото действието на санкциите се продължава с единогласие? Да или не?“

Отговорът на словашкия премиер Пелегрини бе: „Повтарям, като премиер на Славашката република, аз считам,че е по-добре да седнем на масата за преговори и да намерим решения,отколкото да се борим един с друг с използването на санкции“.

Българският президент отговори: „Аз лично не гласувам, защото министър-председателят представя България в Европейския съвет. Като член на ЕС България е част от взаимното разбиране и позиции, които са факт в ЕС, а именно, санкциите са насочени към това, да се променя политиката, да се съдейства за деескалацията на напрежението, когато има конфликти.. Санкциите са несправедливи, защото бият не по политиците, а оказват влияние на обикновените хора..Санкциите могат да струват скъпо, и аз мога да споделя нашия опит, че санкциите водят до възникването на „черен пазар“, към незаконен оборот и към организирана престъпност. Знаете ли, аз обичам да казвам това, което мисля в дадения момент,и аз искам да кажа,че понякога възниква странна ситуация,когато най-големите поддръжници на санкциите, тези, които се борят за въвеждането на санкции против Руската федерация, на другия ден вече мислят, как да продадат своите стоки в Русия, и как да развиват своя бизнес и това за мен е твърде странно. Странно е таково поведение“.

Путин отговори твърде неочаквано: „Аз в това не виждам нищо лошо. Даже и така, пак ще работим“. И лично, почти солово, аплодира българския президент.

За Путин няма нищо лошо, защото „нарушителите“ се борят за руския пазар, саботирайки санкциите на собствените си правителства, което показва, че санкциите са нито обективно аргументирани, нито икономически необходими и полезни, нито желани от бизнеса. С други думи, средният и малък европейски бизнес, а и не само той, потвърждава правотата на действията на руския президент в избора му на стратегии.

Радващото в случая е,че българският Президент Радев, с последното си посещение в Русия, намери приятел в лицето на своя руски колега, което е гаранция и радост за българския народ след толкова години на насъскване и инсинуации от платените клакьори на „Новия“ еднополярен и отиващ си вече световен ред срещу приятелска съседна и православна Русия.

➠ПРОДЪЛЖЕНИЕ | КАЛЕЙДОСКОП МАЙ/ЮНИ | КОГАТО СЕ НАЛИВАХА ОСНОВИТЕ

на горе