КАУЗИ И ИДЕИ

БРОД за България
Обръщение на Лазар Мурджев

БРОД за България
Снимка: Списание Сигурност
15 Декември 2015

„...Да загърбим различията и да покажем на България пример, как в името на добруването на родината – единение е възможно!“, призова Лазар Мурджев в Обръщение във втория дискусионен формат, проведен в БАН.

Уважаема г-жо Попова,

Ваше Преосвещенство,

Уважаеми г-н Воденичаров,

Приятели и гости, колеги, господа офицери…,
 

Нека дадем начало на днешния „форум“, с благодарност към всички, които се отзоваха на нашата покана.

 Добре дошли!

 „Казват, че офицери се събирали само по два повода, за бал или преврат…“

Международното положение днес е толкова много заплетено, опасностите за съществуването на малката ни свободна земя са толкова много, че във всяка българска душа се чувства още по-голяма болка за това, че не може да разтвори гърдите и да извика с радост и умиление: „Свободна България“ – това четем във вестника на българското офицерство – „Отечество“ през далечната 1928 г., където нашего брата търси път за отечеството. Явно, ситуацията днес е подобна, а ние – поставени пред предизвикателството на дневния ред на отечеството – огромната необходимост на нацията от пример.

В такова време – разделно за нацията и разломно за държавата, най-будните български умове вече са осъзнали, че нам е нужен нов цивилизационен модел на развитие, който да стане истинският „Брод за България“.

Идеята „Съмишленици за единение“ на малка група научни работници, дипломати и офицери от Клуб Сигурност, генерира възможност за кауза и днес форумът „Брод за България“, в своя втори дискусионен формат се обръща към елита на нацията, към хората – просветители, духовноносители на научната и културни общности, към лидерите на обществото с апел да приобщят усилията си към благородната кауза за единение, като брод за оцеляване на нацията…

Призовавам ви, господа генерали и офицери, експерти, извън всякакви организации и структури, независимо от нашите пристрастия, принадлежност и лични интереси, като достойни хора, да загърбим различията и да покажем на България пример, как в името на добруването на родината – единение е възможно…!

Призовавам всички, без излишно вглеждане в миналото, да утвърдим този дискусионен форум за единение, да възродим традиционния православен дух на заедността, който е спасявал нацията и е възправял националното достойнство.

С признателност и благодарност се обръщам към домакините ни днес, БАН и лично към академик Стефан Воденичаров, за готовността, с която осигури брод за провеждане на нашия форум и предостави възможността визията на БАН за „Духовно развитие на единната българска нация“ да стане част от „Брод за България“ днес.

Благодарни сме на всички експерти, осигурили анализите и материалите за днешния форум. Сред нас е и НП епископ Тихон, ректори, професори, докторанти… Хубаво е да имаме такива съмишленици.

Откривам форума, като за полагане на първия камък в брода и с удоволствие давам думата за обръщение на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България.

19 юни 2015 г.
Лазар Мурджев 

на горе