ЗАД НОВИНИТЕ

Защо Си Дзинпин прие да разговаря със Зеленски

Защо Си Дзинпин прие да разговаря със Зеленски
Aвтор:  Пепе Ескобар

04 Март 2023

Това, което ще остане от Украйна вече се изкупува от мощни западни корпорации като BlackRock, Cargill и Monsanto, но ще има и за Пекин

Пекин е напълно наясно, че прокси войната на НАТО срещу Русия в Украйна е неделимият двойник на войната на САЩ срещу тяхната инициатива „Един пояс, един път“. Това пише геополитическият анализатор Пепе Ескобар, цитиран от американското издание unz.com.

Ето какво гласи неговият анализ:
Представете си как президентът Си Дзинпин се зарежда с даоистко търпение, за да понесе телефонен разговор с онзи войнолюбив актьор с потна тениска в Киев, докато се опитва да го научи на няколко факта от живота – заедно с обещанието да изпрати китайска делегация на високо ниво в Украйна, която да обсъжда „мир“.
За проницателното око е повече от ясно, че става въпрос за нещо съвсем различно от изтърканата „дипломатическа победа“, с която се похвали Киев.
Зеленски проведе исторически разговор със Си Дзинпин, ето какво му обеща китайският президент.
Въпросът е неизбежен: Какъв е смисълът от това телефонно обаждане?
Много просто: само бизнес.
Ръководството в Пекин е напълно наясно, че прокси войната на НАТО срещу Русия в Украйна е неразривният двойник на американската пряка война срещу инициативата „Един пояс, един път“ (BRI).
Доскоро и от 2019 г. Пекин беше най-добрият търговски партньор на Киев (14,4% от вноса, 15,3% от износа). Китай основно изнася машини, оборудване, автомобили и химически продукти, внася хранителни продукти, метали, а също и някои машини.
Много малко хорана Запад знаят, че Украйна се присъедини към „Един пояс, Един път“ още през 2014 г., а търговски и инвестиционен център за проекта работи в Киев от 2018 г.
Проектите на „Един пояс, Един път“ включват стремеж през 2017 г. за изграждане на четвъртата линия на метрото в Киев, както и инсталиране на 4G от Huawei. Всичко е в застой от 2022 г.
Noble Agri, дъщерно дружество на COFCO (Китайската национална корпорация за зърнени храни, масла и храни), инвестира в комплекс за преработка на слънчогледово семе в Мариупол и наскоро построения зърнен пристанищен терминал в Николаев.
Следващата стъпка задължително ще включва сътрудничество между властите в Донбас и китайците, когато става въпрос за възстановяване на техните активи, които може да са били повредени по време на войната.
Пекин също се опита да се намеси силно в украинския отбранителен сектор и дори да купи Мотор Сич, който беше блокиран от Киев.
Гледайте този неон 
Така че това, което имаме в Украйна, от китайска гледна точка, е търговски/инвестиционен коктейл от „Един пояс, Един път", железопътни линии, военни доставки, 4G и работни места в строителството. И след това, ключовият вектор: неон.
Приблизително половината неон, използван в производството на полупроводници, доскоро се доставяше от две украински компании; Ingas в Мариупол и Cryoin в Одеса.
Няма работа от началото на Специалната военна операция (СВО). Това пряко засяга китайското производство на полупроводници. Може да се заложи, че Хегемонът не губи сън точно заради това затруднение.
Украйна представлява стойност за Китай като кръстопът на „Един пояс, Един път“. Войната прекъсва не само бизнеса, но в по-голямата картина и един от коридорите за търговия и свързаност, свързващи Западен Китай с Източна Европа.
BRI обуславя всички ключови решения в Пекин – тъй като това е основната концепция на китайската външна политика до средата на века.
И това обяснява телефонното обаждане на Си, развенчавайки всякакви глупости от НАТО за Китай, като най-накрая обърна внимание на войнолюбивия актьор.
Също толкова уместни, колкото и „Един пояс, Един път“, са всеобхватните двустранни отношения, диктуващи геополитиката на Пекин: всеобхватното стратегическо партньорство между Русия и Китай.
Така че нека преминем към срещата на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) по-рано тази седмица в Делхи.
Ключовата среща в Индия беше между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и неговия китайски колега Ли Шанфу. Наскоро Ли беше в Москва и беше приет лично от Путин за специален разговор. Този път той покани Шойгу да посети Пекин и това беше незабавно прието.
Излишно е да добавям, че всеки един играч в ШОС и извън него, включително нации, които за момента са само наблюдатели или партньори в диалога, както и други, жадуващи да станат пълноправни членове, като Саудитска Арабия, обърнаха много голямо внимание на другарството Шойгу-Шанфу .
Що се отнася до дълбоко стратегическите централноазиатски „станове“, които представляват шестте фута, които са подложени на лечение за пожелателното мислене от страна на Хегемона, който иска да ги използва в схема „разделяй и владей“, противопоставяща Русия срещу Китай.
Шойгу-Шанфу също изпратиха фино послание до членовете на ШОС Индия и Пакистан – спрете да се карате и в случая с Делхи, хеджирайте залозите си – и към пълноправния член (през 2023 г.) Иран и близкия бъдещ член Саудитска Арабия: ето къде е всичко, това масата, която има значение.
Всичко посочено по-горе също така показва нарастващата взаимовръзка между „Един пояс, Един път“ и ШОС, и двете под ръководството на Русия и Китай.
БРИКС е по същество икономически клуб – със собствена банка, NDB – и фокусиран върху търговията. Става дума предимно за мека сила. ШОС е фокусирана върху сигурността. Става дума за твърда сила. Заедно това са двете ключови организации, които ще проправят многостранния път.
Колкото до това, което ще остане от Украйна, то вече се купува от западни мега играчи като BlackRock, Cargill и Monsanto. И все пак Пекин със сигурност не разчита да остане на сухо.
Случиха се и доста по-странни неща от това, че Украйна се позиционира като функциониращ търговски партньор на „Един пояс, Един път“.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе