ЗАД НОВИНИТЕ

ГЕНОЦИД В ПАЛЕСТИНА
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ БТА

ГЕНОЦИД В ПАЛЕСТИНА
Снимка: БТА, 24 часа
15 Ноември 2023

„Заедно сме длъжни да издигнем своя глас, да очертаем своята тревога за регионалния и световния мир и разбира се да прекратим това поредно кръвопролитие. Защото както и там воюват един срещу драг народи които традиционно са присъствали там като етнически групи – като кофесионални групи, това същото виждаме и в конфликтите в района на бившия Съветски съюз или ОМД. На дневен ред, се опасявам, че са балканите.“

доц. Тихомир Стойчев

На конференция в пресклуба на БТА от Координационният съвет на арабските асоциации в България (КСААБ), бе прочетена деградация с  призив за мир в района – „мир, който не може да се осъществи без справедливост и идея за по-добро бъдеще за всички страни.“

„Призоваваме българското Народно събрание да приеме декларация, която осъжда извършвания геноцид над мирния палестински народ. Призоваваме българското правителство и президента Румен Радев за по-активна и авангардна политика в рамките на ЕС за справедливо разрешаване на конфликта в рамките на резолюциите на ООН и Съвета за сигурност!“

Ето пълния текст на декларацията:

„Вече 39 дена продължава геноцидът срещу палестинския народ, 39 дена по 24 часа израелската окупационна армия продължава да  бомбардира мирните жители в Ивицата Газа. До днешна дата загиналите са вече над 12000 , от които 4711 са малки деца, 3250 жени, допълнително 3500 са в неизвестност, 29000 ранени, като 70%  от тях са деца и жени. Изцяло са унищожени 70 джамии и църкви, 153 джамии и три църкви са бомбардирани и частично разрушени, бомбардирани са болници, 22 от които са вече излезли от строя поради разрушенията си или поради недостиг на гориво, ток, вода, и елементарни медицински материали.    

Шейсет процента от жилищния фонд на Ивицата Газа е унищожен или компрометиран, а над 70 % от жителите на Газа са принудително вътрешно разселени. Цифрите говорят, но нека не забравяме че това не са „само“ цифри, това са човешки съдби, това са хора, живеещи и работещи като нас, хора с желание за свобода и бъдеще, но и хора, които от десетилетия са лишени от това си човешко право.

Обявявайки т.н. „Война срещу Движението Хамас“ (ИОА) Израелската окупационна армия продължава да нанася удари с хиляди ракети и бомби, взимащи на прицел цивилното население на Ивицата Газа. Етническото прочистване и хладнокръвното клане извършвано от правителството на Б. Нетаняху съпроводено от позорни и несвойствени  посещения на лидерите на САЩ, Германия, ВБ, Канада, Франция, и др., подкрепящи израелския геноцид срещу палестинския народ, ще остави вечно петно върху съвестта на Човечеството, международните институции и световната общност, която наблюдава и пасивно документира ужасите на ционизма.

От името на Координационния Съвет на Арабските Асоциации в България призоваваме Световната общественост за солидарност с изстрадалия, но и гордо съпротивляващ се и вкоренен в родината си  палестински народ, за осъждане на държавния тероризъм на правителството на Б. Нетаняху, на неговия военен министър, който най-безсрамно обяви пред медиите намеренията за извършване на изтребление, бомбардирайки мирното население на Газа и лишавайки го от електричество, вода, храна, лекарства. Учудващо, страшно и човешки неприемливо беше изявлението на Министъра на наследството на Израелската държава, който дори направи заявка за нанасяне на удар с атомна бомба над ивицата Газа.

Днес, нашия призив е за мир в района, мир който не може да се осъществи без справедливост и идея за по-добро бъдеще за всички страни. Мирът може да бъде постигнат като се изпълняват всички резолюции на ООН, а основно чрез създаване на независима Палестинска държава съгласно Резолюцията 181 на Общото Събрание на ООН и Резолюция 194 за връщане на палестинските бежанци в Палестина.

На толкова напрегнатата световна арена, обтегнатите отношения между великите сили, войната в Украйна, конфликтът в Нагорни Карабах, както и драматично нарасналото напрежение в Близкия Изток, и още повече – струпването на регионални и международни войски в района на Средиземно море, ние спешно алармираме, че този конфликт, който днес има регионален характер трябва на всяка цена да се реши в такива регионални и свойствени за него мащаби. Следва да се предприемат спешни действия незабавно и само с политически и мирни средства, базиращи се на световните резолюции и Хартата на човешките права, за да не прерасне в глобален с тежки световни последици върху много страни и народи.

Ужасната ескалация на такъв конфликт в глобален би предизвикала немислими по размери мигрантски вълни, които ще засегнат не само околните държави и Европа, но би довела до немислими последици  за района и би застрашила Световния мир и стабилност.

Призоваваме СС и ООН да изиграе присъщата си роля и функции и да наложи  безусловно спиране на огъня в Ивицата Газа, отваряне на границите по суша и море за хуманитарна помощ, сваляне на блокадата от Ивицата и трайно мирно разрешаване на проблема, както с израелските пленници, така и с освобождаването на хилядите задържани палестинци от израелските затвори.

Призоваваме Световната общност, световните сили и международните организации  да не подценяват желанието и волята на Палестинския народ за свобода и независимост,  да търси справедливост и достоен живот,  да не се сатанизират освободителните  движения на народите квалифицирайки ги с двоен стандарт, защото всички  свободни и независими  народи на днешната Световна карта, включително и Българския народ са изминали този исторически път и тачат своите герои, водили справедлива борба за свобода,  независимост и самоопределение.

Призоваваме Българското Народно Събрание да приеме декларация, която осъжда извършвания геноцид, не премерената израелска военна инвазия и масовото клане на мирния палестински народ. Призоваваме Българското Правителство и  Президента Радев за по-активна и авангардна политика в рамките на ЕС  за справедливо разрешаване на конфликта в рамките на резолюциите на ООН и СС .

През последните 5 седмици сме свидетели на толкова сърцераздирателни гледки, които не могат да не докоснат сърцата и да потресат всяко човешко същество, гледки на деца извадени изпод руините на техните домове, гледки на смазани от мъка родители, принудени да идентифицират своите загинали деца по части от техните тела. Това е Геноцид в 21ви век. Историята няма и не може да забрави това.

Нека бъдем  по-хуманни и по-съпричастни към страданията на всички невинни и мирни жертви в този конфликт, нека работим заедно сега, за да потушим тази агресия в зародиша й, за да не бъдем наблюдатели и съучастници във войната, а да спасим Мира.“

„През последния месец Израел изсипа над Газа 25 хил. тона експлозиви, според данните на центъра за наблюдение на човешките права „Юро-мед монитор“. Това е два пъти повече от атомната бомба над Хирошима, на площ, която е три пъти по малка от Хирошима. Може ли в XXI век някой да чуе това и да няма позиция по него? Най-малко търсим човешка позиция, а би трябвало да има и политическа позиция. Очакваме българската държава да се придържа към резолюциите от ООН и Съвета за сигурност (СС), защото от 1947-а до 2009 г. Израел наруши 33 резолюции на СС и на Общото събрание. Как е възможно една държава единствена в света да е над законите и правилата, които останалите са длъжни да зачитат?“, коментира Жорж Риаши - председател на Асоциацията на ливанците в България и един от организаторите на събитието.

Доц. Тихомир Стойчев, председател на Националния антикриминален и антитерористичен форум, директор на Централната служба за борба с организираната престъпност и бивш (1991-1992) и служител на контраразузнаването заяви:
„Уважаеми дами и господа организатори на днешната конференция, ваши превъзходителства, журналисти, и гости. Радвам се, че тук след нас са намерили своето време да присъстват и представители на различните български организации свързани с отбраната и сигурността. Винаги сме изтъквали на преден план националната ни сигурност, но в нейния контекст сме вписвали сигурността в различните региони и разбира се опасностите за сигурността от съвременният прочит на конфликтите, която опасност ежедневно, ежечасно виждаме, че нараства за световния мир. Няма как да не бъдем съпричастни, до толкова до колкото, нашите народи по едно и също време през вековете са търсили своята национална самостойност, национална еманципация, пъшкайки под онова иго което днес някой се опитва да оприличава на някакво видите ли, едва ли не полезно присъствие за регулация на отношенията между различните етно национални и конфесионални групи.
Ние днес трябва да се обединим около това със нашите приятели организатори на събитието с нашите организации, които най-вероятно всеки от нас ще се опита в тези организации да обсъдим отново въпроса. Да излезем с подобни декларации в подкрепа на съдържанието на тази тревожна за всички ни декларация. Част от нас бяха организатори и сме присъствали в обсъжданията и подготовката на „Похода за МИР“ и издателите на списания, като негово превъзходителство Чавдар Минчев, издател на сп. „Международни отношения“, е давал на своите страници трибуна на различни мнения свързани с конфликтите, асоциациите на разузнавачи, на контра разузнавачи, съюза на запасните воини, издателя на сп. „Сигурност“, „БРОД за България“, личности като проф. д-р Нако Стефанов са надигали своя глас в името на търсене на един съвременен разум, който да упражни натиск върху онези които ни управляват скрити и явни официални сили които да спрат. Вие знаете много добре, че има над 150 определения в света за това що е тероризъм, и много правилно д-р Риаши постави въпроса, че е трудно да се определи дали една организация която използва терористичните акции като инструмент защото е слаба, тероризмът по принцип често пъти оръжие на слабия срещу силния, там където е упражняван натиск. Всичките конфликти се коренят върху основанията свързани с битката за ресурси. Ето днес виждаме битката за земя, битката за поселение на земите от които трябва да бъде изтласкана население, да бъде извършен спрямо него геноцид или широко мащабно етническо прочистване за да могат да бъдат потърсени свободни територии. Възможно е Израел да търси глътка въздух по отношение разширяване на своята територия и земи, но това не бива да става по такъв начин, и си задавам въпроса - Дали инсталирането на държавата Израел някога с решение на ООН там не е умишлено вклинен конфликтоген, който да възпламени тлеещите и до тогава малцинствени конфликти за да може световните сили, великите сили да се намесват във всеки един момент с оглед своето присъствие въздействие и противодействие там където те виждат заплахи за собствената си сигурност. Опасявам се, че наслагването на конфликти днес умишлено продължава да се прави.

Конфликтите в района на черноморската зона която при нейното учредяване – Черноморската икономическа зона от учредяването си бе представена като зона за кохезия, за развитие на мирни пълнокръвни отношение между страните независимо от техните различия. От първата линия на Черно море, граничещите с тях на по –задни територии, сякаш това не се получи. И банка имаше и управление и ротационни принципи и т.н.. Днес сякаш всичко е вторачено отново в Черноморския регион, макар този сега пламтящ конфликт сякаш да измести информацията.

На сдаващо място едно от основанията за конфликтите е липсата на ефективна комуникация, на ефективна информация и ние днес виждаме, че изключително мощни пропагандни машини се намесват и във вътрешно политическите и във външнополитическите, международните отношение с оглед търсенето на свой изгоди.

Аз мисля, че заедно сме длъжни да издигнем своя глас, да очертаем своята тревога за регионалния и световния мир и разбира се да прекратим това поредно кръвопролитие. Защото както и там воюват един срещу драг народи които традиционно са присъствали там като етнически групи – като кофесионални групи, това същото виждаме и в конфликтите в района на бившия Съветски съюз или ОМД. На дневен ред, се опасявам, че са балканите.“

Жорж Риаши (вдясно) и доц. Тихомир Стойчев 

Към призива за оказване на натиск над израелското правителство да спре геноцида върху палестинците в Газа се включиха и останалите представители на различни организации, организатори на събитието, сред които и Ибрахим Дугмуш - дългогодишен български гражданин, родом от Газа и един от лидерите на палестинците, живеещи в България.

От Координационния съвет на арабските асоциации призовават световната общественост за солидарност с палестинския народ. Призоваваме Съветът за сигурност на ООН да наложи безусловно спиране на огъня в ивицата Газа, отваряне на границите по суша и море за хуманитарна помощ.

Факторът, който е заплаха за световния мир и сигурност, е наличието на окупация, защото който сее насилие, няма как да не пожъне насилие, каза Адхам Зайналдин, временно управляващ посолството на Палестина в България. Целта на всички действия, предприемани от Израел, не е унищожаване на „Хамас", целта е принуждаване на палестинския народ да се изсели, коментира той. Ключовата дума за радикално разрешаване на проблема е прекратяване на окупацията, добави той.

Палестинското посолство в София открива в двора си на 17 ноември от 15 ч. Шатра за солидарност с децата на Палестина. Там ще присъстват и представители на Българската православна молитва и Главно мюфтийство, които ще отправят молитви за жертвите и за спасение на останалите живи след израелските бомбардировки в Газа.

Източник и снимки: БТА, 24 часа

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе