ЗАД НОВИНИТЕ

9 май – раждането на нова Европа
Войната не е средство за решаване на международни и вътрешно-политически противоречия

9 май – раждането на нова Европа

31 Януари 2016

“Победа! Днес човечеството може свободно да въздъхне. Днес пушките не стрелят”, пишат точно на 9 май 1945 година фронтоваците – писателят Борис Горбатов и кореспондентът на “Правда” Мартин Мержанов.

Нямам намерение да доказвам каква дата е 9 май. Всеки знае какво се е случило тогава. За народите на Европа и света Втората световна  война се превърна в трагедия, независимо от това на чия страна са воювали техните държави.

Не и излишно обаче да се напомни, че 9 май е краят на една война, чийто пожар бушува шест години върху гигантско пространство от 22 милиона квадратни километра. От нейните последици не остана незасегнато нито едно семейство, нито една човешка съдба. В нея са въвлечени 60 държави. За спасяването на човечеството от кафявата чума са мобилизирани 110 милиона души. Европа, Азия, Африка стават арена на кръвопролитни сражения. 54 милиона и 800 хиляди убити войници и мирни жители, 90 милиона ранени, от които  28  милиона завинаги остават инвалиди. Това е цената на Втората световна война.

Воювалите против хитлеризма не са се ръководили от своята  национална, етническа и  религиозна идентичност, както от партийните си пристрастия. Не са се хвърляли в смъртна хватка с врага, за да защитават определена идеология. Те са се борили против един агресор, който дръзнал да унищожи  света. Именните и безименните участници в бойните  действия не  мислели  да оставят в историята имената си. Не мислели нито за подвиг, нито за героизъм. Направили  са най-голямото за родината си - сражавали се и умрели за нея. Дали са живота си с копнежа за мирен и щастлив живот.

Опустошената през войната земя лека-полека се възстановява. А ранената човешка душа вечно ще пази спомена от преживените ужаси в безкрайната битка. Могат ли да се забравят седемте странички  от дневника на малката Таня?! “Баба умря на 25 ян…”. Чичо Альоша на 10 май…”. “Мама на 13 май  в 7.30  сутринта…”. “Умряха всички. Остана само Таня”. Аз нямам сили да коментирам това…

Много ми иска да кажа на някои, които мислят със затворени очи, че все още има живи хора,  свидетели на фашистката  разправа с беззащитните хора – мъже, жени, старци, деца… Свидетели на това как пред очите на майките са разстрелвани децата им. Свидетели на кощунствата, извращенията и античовешките действия на хитлеристите има в почти всички европейски, азиатски и африкански страни.

Втората световна война е факт. Друг е въпросът дали тя можела да бъде предотвратена. Бих искал да завърша антрефилето си с това, че войната не е средство за решаване на международни и вътрешно-политически противоречия. Нека навсякъде да възтържествува мирът.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе