ЗАД НОВИНИТЕ

Пазарната икономика е гола
Светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме

Пазарната икономика е гола

08 Юни 2020

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова

Петър Волгин: Много анализи вече има затова как ще изглежда светът след като премине, дай боже по-бързо, епидемията, предизвикана от COVID-19; анализи за света в неговите геополитически измерения. В това дали нещо генерално ще се промени в структурата на отношенията между отделните държави. Факт е, че през последните десетина години едно от найсилните противопоставянията, които белязват съвременния свят това е противопоставянето между Русия и да го наречем най-общо Запада, едно противопоставяне до голяма степен измислено, прекалено насилено, защото, поне що се отнася до Европа, разбира се Русия, с всичките си особености, има много близки черти с много от европейските държави. Но тъй или иначе това противопоставяне беше изградено, беше наложено в общественото съзнание, особено пък след и през 2014 г. след връщането на Крим в състава на Руската федерация вече достигна до някакви истерични нотки цялото това противопоставяне и цялата русофобия и ругаенето на Русия. Макар че ето сега виждаме как руските лекари, военни специалисти, се притекоха на помощ на Италия в момент, когато Европейският съюз като такъв, като цялост, някак си мълчеше и се чудеше какво точно да направи. Та, въпросът е сега, според мен особено важният, дали може да се стигне до някакво помирение ? и тоест до това противопоставянето да почне да спада. Предлагам така да започнем разговора с проф. Дарина Григорова от СУ „Св.Климент Охридски“. Мислите ли проф. Григорова, че наистина е възможно да се стигне до намаляване на напрежението между Русия и западния свят?
Проф. Дарина Григорова: Знаете ли, това ми се струва все пак оптимистично, защото ако наблюдавате реакцията на руската помощ в Италия, то доста странна и патологична беше тя в част от европейските медии. Между другото и Макрон остана доста тревожен. Тоест, руският враг остана за Европейския съюз, говорим за говорене, страхове, които се поддържат, както пък китайският враг се оформи при американското говорене. Опитът да се нарече вирусът китайски вирус, това си е чист расизъм, несполучлив опит, но все пак показателен за търсенето на външен враг в старо мислене. Аз съм далеч от мисълта, че ще има бързо помиряване, за съжаление. Тоест в това отношение по-скоро съм песимистична.

Петър Волгин: Тоест, независимо от тези тежки изпитания, пред които сега е изправено цялото човечеството на практика смятате, че е малко вероятно от това човечеството или поне една част от него да си изведе някакви поуки, може би защото е доста удобно да имаш някакъв враг, върху който да стоварваш вината за всичките си неблагополучия?
Проф. Дарина Григорова: Това ми се струва пожелателно и би било чудесно наистина, защото Европа би била силна само с Русия. Това неведнъж сме го казвали. И в един момент ще го разберат част от европейските държави, но кога и дали точно този вирус ще го промени е трудно да се каже. На мен ми се струва, че тези настроения пак са леко розови, че ще наблюдаваме процес на деглобализация, на унищожаване на либералния елит и прочие, защото имаме процес на трансформиране на глобализацията, имаме реглобализация, но в друг формат вече, но далеч не и изчезването ѝ. И, забележете, една голяма част от света в момента е полигон. Хайде махаме Беларус и Швеция, но се реагира по един и същи протокол. Да, има отчуждаване на границите, т.е. ще има закрепостяване занапред, това не може да бъде избегнато. Туристическата индустрия може да се каже, че вече е историческа, така ми се струва и не само тя. Действа се по един общ протокол – т.е. има еднаквост в действието и еднаквост в образа на паниката, който се представя, а не се говори за най-важното – че вирусът показа, че пазарната икономика е гола. Всъщност това е много важно и ако забележите тази карантирана, в която са поставени доста хора, милиони, няма да ги изчисляваме колко, подходът е да бъде хедонистична, да ти бъде забавно. Да ти четат приказки, да се забавляваш, да си мислиш, че спасяваш света, а да не се замислиш за причините за тази ситуация, защото медицината не може да бъде бизнес. Защото кой прати лекари? Куба. Куба има ли нещо общо с пазарната икономика? А каква медицина има?! Въпросът е защо. Тези реални причини се скриват и се насажда паника, някак си фантастични проекти за нов свят. Ма той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме.

Петър Волгин: Вие казвате, че се действа по един начин, по една схема? Може ли обаче да бъде различно? Ето, видяхте, Великобритания се опита в началото да приложи много по-различен подход и много бързо се отказа. Нидерландия също. Беларус остана.
Проф. Дарина Григорова: Да, ще видим Беларус, в който си остава здравеопазване в съветски стил, макар че и там е платено. Там ще видим по-късно, но на мен ми се струва, че тази илюзия, че ще има суверенност е именно илюзия заради този общ протокол. Това е едната страна, другата страна е, че се прояви дарвинизмът. Дали ще го наречем атлантически, по-скоро е такъв, но не само. Но като поведение ? това също се проявява. Как може да се отнасяш така към възрастните?! Не, отношение, хубаво, неизбежно решение. Чухте ли в Иран, да речем, да си оставят възрастните болни. Иран е засегнат и от санкции и също от този вирус. Това няма да го чуете. Но ние това го приемаме като нещо естествено и спасяваме света вкъщи. А един от показателите за цивилизация е отношението към възрастните. Също един пример: Ако нямаш застраховка в САЩ, ще бъдеш ли излекуван? Няма да бъдеш излекуван. Т.е. проблемът е системен. Ние не сме подготвени, не защото вирусът е хиперстрашен, а защото сринахме социалната държава.

Петър Волгин: Понеже Вие сте специалист по Русия, напоследък Русия също обяви своите мерки, те като че ли не се различават много от това, което вече е направено в другите държави? 
Проф. Дарина Григорова: Не, тук са даже доста интересни. Между другото, Путин обяви меката фаза – дълги ваканции. А съответно московчани отидоха за шишчета и което създаде една картина „гледайте си работата ние сме във ваканция наистина“. Което пък активизира Собянин, който е много интересен технократичен, роботовиден политик, но който разбира от осигуряване на сигурност. Това те го натренираха по време на олимпиадата в Москва и в големите градове. Имат много добра система за познаване на лицата на хората; цялата Москва е в камери. Тоест имат много начини за въздействие и за блокиране на билети, транспорт и какво ли не, за да следят огромни потоци от хора. Това сега ще се използва и даже един от известните лекари, педиатри, доктор Рошал, нарече тази ситуация в момента в Москва и в Русия, но най-вече в Москва, за регионите премиерът просто ги помоли да последват мерките, „като репетиция за демонична война“. Така и така светът е полигон, Русия не може да се изолира, особено с тези външните придошли руски граждани, защото те обикновено носят заразата, поне такива са техните статистики, защото те имат доста центрове, където правят тестове. Например, още в самото начало, за върналите се от чужбина беше задължителна две седмици карантина и ти излизаш от тази карантина след тест. Като положиш тест, тогава вече можеш да отидеш на работа. Тоест те постепенно задействаха тези мерки, но това е голяма страна и тя ще трябва да тренира. Между другото имаше, ако забелязахте, на Медведев едно видео интервю, където той обясняваше и на московчаните, и на руснаците, че това не е шега, но то беше малко в стил Морган Фриймън имаше едно видео „Русия ни напада“. Сега вирусът ни напада. Тоест Мишустин и Собянин са със строгите мерки, Медведев – с така леката драматургия, а Путин не е лицето, което плаши. И това е тънък политически ход, защото всички тези неприятни мерки, колкото и да има Стокхолмски синдром и хипохондрици, те са неприятни, вече лицето, което ги съобщава ще носи тези негативи и за в бъдеще то няма да може да бъде политически опасно.

Петър Волгин: Логично звучи това, а пък, от друга страна самият Владимир Путин обяви едни мерки, които със сигурност би трябвало да се харесват. Например тези, че ако си изнасяш капиталите в офшорни зони отсега нататък ще трябва да плащаш 15% данък върху тях, а не 2%, както е до този момент.
Проф. Дарина Григорова: Точно така, това е поредното ограничение за елита. Защото елитът вече, забележете, той няма и къде да бяга. Светът е затворен. Къде ще бягаш? Ти си в държавата си. Ако това не се промени като мислене, ще бъдеш санкциониран, защото и тези тестове, които ги отмъкнаха американците от италианска частна лаборатория. Значи италианската държава трябва да се бори за своите граждани, а частният бизнес може да си върши бизнес върху кръвта на своите съграждани, де факто Вирусът е и политически инструмент и той се използва и в случая това е поредната стъпка за контрол върху елита, но той е неизбежен, защото състоянието на мобилизация, Русия отдавна е в това състояние и това е просто една поредна крачка.

Петър Волгин: Вчера пък Мария Захарова разказа, че получава непрекъснато обаждания от богати руснаци, които молят за съдействие руската власт да прибере или самите тях, или техни близки, които са в Лондон и в други градове, много по-засегнати от вируса. Това беше дадено като пример за факта, че когато всичко е ОК, нали, всички гледат да избягат от Русия и да се ползват от благата на западния свят, но когато не – всички искат да се приберат у дома.
Проф. Дарина ГригороваАми тук мисля, че eдин от културните шокове за всички ще бъде, че има дом, има и родина и че няма къде да бягаш. Ти не си недосегаем, може би малък процент, но не и този новозабогателият, в никакъв случай. Той ще трябва да си пренасочи мисленето по-локално, за да не кажа подраматично патриотично, защото това е сложно. Но това е една от стъпките, която се предприема успоредно и тя е поредица. Това няма да спре.

Петър Волгин: Разбира се във всички държави, и в България в това число, се наблюдава увеличаване на рейтинга на хората, които са на власт в момента в периоди на криза и дори на паника хората се групират общо-взето около властта. Това значи ли, че от тук насетне желанието на Владимир Путин да продължи да бъде президент още дълго време няма да срещне никакви пречки?
Проф. Дарина Григорова: Има още четири години до изборите. Вижте как сe мени всичко. Това е настроението, защото ние говорим, рейтингът това е настроение моментно. А човешките настроения се променят. Точно затова лошите новини ще ги съобщават Мишустин и Собянин, а не Путин. И когато всичко това премине тези, които са тормозили, във всякакъв смисъл, гражданите, ще бъдат премиерът и кметът на Москва, а не президентът.

Петър Волгин: Които са по-лесно заменяеми. 
Проф. Дарина Григорова: Е, те са винаги заменяеми, не само лесно, но това е според мен тънък психологически ход, защото, пак казвам, настроенията са много променливи. Мен това ме притеснява, че медиите, те транслират в една или друга степен паника и страх, а хората така и така достатъчно са уплашени и след време ще трябва да излязат от домовете си и те ще бъдат полуразрушени отвътре; самите те. Не се говори за смислени неща.  Хубаво, от някаква пауза е заета, ама защо. Тоест има някакъв момент на отношение към хората като към добитък, а не като към човешки същества. Това за мене е по-притеснително, защото така или иначе ще мине, този вирус ще мине под една или друга форма, но после какво става. Ами ние забравихме мигрантите, ми те не са аерозол, те съществуват. Ами язовирът в Перник? Значи тук едно от нещата, които оголи вируса е, че науката не може да има хоризонт един проект. Защото хидроинженери ни трябват за нашите язовири, трябват ни и лекари. Защо Германия в момента е спокойна и бавно се качва смъртността там? Системата там работи. Знаете ли колко хиляди български лекари работят там, а не са при нас. Дори и за Ню Йорк казаха колко доброволци се върнали, медицински сестри и лекари, които не са работили по предназначение. А защо? Значи ето Ви пак до пазарния дарвинизъм да обобщим така. Това лъсна. Но това отдавна е факт и това трябва да се промени. Това трябва да се проумее.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе