БОДЕ.BG

Не им се връзвайте! Лъжат ни!
Новото ръководство на БСП щяло да бъде на изпитателен срок и без заплати?!

Не им се връзвайте! Лъжат ни!

26 Май 2016

Щеше да повярваме, че ще има промени, ако не се вгледаме в персоналния списък, от който веднага става ясно, че в БСП нищо не се е случило. 

Онзи ден от Сърбия завъртяха страхотна песен - „Систем те лаже”[1].

Тия сърби май винаги са били по-борбени от нас.

И по-осъзнати.

А ние зяпнахме за пореден път добре познатите ни политически въжеиграчи, които дoри не се охарчиха поне да поосвежат декорите и поизбършат мухъла.

И дочакахме поредните спасители.

Новото ръководство на БСП щяло да бъде на изпитателен срок и без заплати?!

Че то ще е обидно, ако някой от попадналите в него се качи на кола, която е различна от караното негово лично бижу. Да не говорим, че няма кой да започне да получава заплата, в пъти по-ниска от онази, на която е свикнал било като висок политически деятел, всевластен народен представител, безнаказан дежурен приватизатор, рискуващ да се пореже при броенето на поредните пачки перач на ДДС или зле прикрит крадец.

Щеше да повярваме, че ще има промени, ако не се вгледаме в персоналния списък, от който веднага става ясно, че в БСП нищо не се е случило. Просто след поредния Конгрес все по-рехавия партиен елит продължава да се страхува да не загуби властта, заради което обещава и имитира промени.

От къде идват част от имената, които са малко свързани с обявяваните на думи ценности от партията. В най-голяма част те ако не са от досегашните играчи, отговорни за състоянието на държавата, са се крили зад гърба им техни помагачи и съответно хранени хора. Сега са подбрани да станат поредните производители на илюзии и митове.

За сегашната председателка и нейна колежка, интронирана на седемгодишен мандат като омбудсман припомням, че тези две дами изгряха БСП, призовани като неизвестни говорещи лица да разпръснат вонята, извинете, вината.

Когато след поредица от изборни загуби, редувани с катастрофални участия във властта и трайна тенденция в масовите загуби на обществена подкрепа и редовната членска маса виновните от върхушката на БСП направиха своя исторически компромис. Т. е. окончателно се отказа от всички леви ценности, като привлякоха в ръководството и представителството на партията ужнови лица.

Последните пък бяха грижливо отглеждани по най- ретроградна традиция,  когато не лични качества, а лична преданост, не класово- партийният подход, а верноподаническо послушание придобиват значение при избор, назначение и кариерно развитие на кадрите. Под егидата на гръмката „Политическа академия“, регистрирана и ръководена от С. Станишев и Ивелин Николов се вихреше процес, който трябваше да увековечи „лидерите“ и тяхната „линия“. Единствен резултат се оказа безконечното набъбване на листите за кандидати за партийна и държавна власт със средна възраст, достатъчна за всичко друго, но не и за да докажат, че множеството дипломи не са без покритие. А натрупаният житейски и професионален опит не им стига дори за безопасни самостоятелни решения поне за себе си.

Че кадрите са важно нещо за всяка партия, стана ясно.

Настанени в коридорите на властта, те се прочуваха не с политически успехи, а с разнасяне на цветни „прашки“, жартиери и бикини по ежедневните „купони” и групова гонка с имащи ролки столове по коридорите.

Традицията да не се водят протоколи лишават окончателно обществото от правото да научи някога, че нямащи трудов стаж съветват поставени над тях със себеподобни. А тази симбиоза единствено гарантира политическа и управленска немощ. Това осигури на коалиционните партньори на БСП (БЛ или както се казва поредния ерзац-продукт) удобно прикритие за продължаване на традиционния грабеж, договорен от Кръглата маса, един огромен театър, целящ да заблуди, че „български преход” и „демокрация” са съвместими.

Сега в множество варианти и сценарии се редуват имена на хора, политически партии, движения и коалиции, но истинските режисьори остават неколцина нашенски предатели, приели да служат на „Новия ред” заради собствени зависимости.

Именно те осигуряват хаоса с всяко следващо партийно, политическо, властово или кадрово решение, като позволява едно малцинство да се разпореди с общественото богатство, обричайки България.

В това време национални предатели, „политически елит“ и откровенни престъпници заеха ролята на колониална администрация, претендиращи да се впишат в редиците на световния елит, който възприема представителите на нашия политическия джамбазлък като най-обикновени прислужници и пандизчии.

За тях няма значение кой от коя партия е, кой е президент, премиер, министър.

Ролите отдавна са разпределени и договорени.

А участието предплатено без да се отчита обезценяването и риска.

Поредните претенденти за слава май се надценяват предвид състоянието на партиите въобще. Ако се съди по излъчваното представителство на квотен принцип на делегати за конгресите БСП членската маса се е свила значително.

А за състоянието ѝ надолу сочат множество примери.

В една софийска районна партийна организация от двадесет и няколко кандидати за народни представители преди последните избори над половината бяха на средна възраст под 25 години, но сочехадипломи от поне по два чужди университета и няколко езика. Повечето сочеха тежки длъжности като „мениджър“ и „изпълнителен директор“  в чуждоземно звучащи фирми, за които скоро ставаше ясно, че са всъщност на „мама и тате“. Преобладаващо партийната обвързаност сочеше „първо поколение социалисти“, изглежда по примера на председател от БСП, допълзял до най- висока държавническа позиция, станал после възвисил се до съсобственик на верига от СПА центрове заедно с „наследник на тате“, венчан за партийни постове. Иначе за редовни участници в театралните политически сценарии позиция извън властта не съществува.

Малкото останали хора в България и изританите в емиграция техни близки отлично знаят това, но липсва обществена енергия и социални умения, които да осигурят промени с легални средства.

А подобно състояние обещава опасен и неясен хаос.

На този фон е смешен напънът на „новото” политическо ръководствона БСП, на която и да е традиционна българска партия, които със своето минало имат наглостта да се представят за национална управленска алтернатива.

Просто ни поднасят поредната лъжа.

За последната Партия ще обясня защо.

Първо, бил съм в нея и я познавам достатъчно.

А ще съм непримиримо критичен заради:
огромната умишлено ликвидирана и отблъсната обществена подкрепа;
подмененият традиционен български морал;
допуснатото безнаказано и криминално унищожаване на устоите на държавната власт и икономиката;
умишленото разпиляване на огромния човешки и кадрови потенциал;
умишления отказ от идейно-политическа същност;
отказ от гарантиране с политики на обосновани национални и обществени интереси, свързани с тях приоритети и цели;
заради тотален отказ от участие на безпринципна основа във властта, разяждаща корупция и верига от национални предателства;

Това няма как да се чуе от сегашното ръководство, в което личат подбрани имена.

Новата председателка не отрича връзката си със СДС и се гордее с неясната приватизация на активите на задгранични български фирми, където уж била назначавала или пазила кадри, свързани с „лявото”.

Кой, кого, за колко- историята и удобно разложената власт мълчи.

Във веригата приватизации бяха изковани новите „братства“ на обречените на власт „вечни спасители“, изпълващи по начин на създаване и участие определенията за организирани престъпни групи от най- мафиотска традиция. В тези сенки не е никога ясно откъде изпълзяват нови пълчища, жадни за власт, която след това употребяват единствено за себе си и своите благодетели.

И както в мафиотските структури, под отговорност обичайно попадат най-незначителните фигури, защото в страни като България това е законодателно и институционално обусловено, докато международните институции и лидери се правят, че ни критикуват.

Досущ както на международните политически сцени.

В списъка на новото ИБ (Политбюро) на БСП изпъкват имената на неколцина придворни, нарцистично и почтително припкали около „цар“, склонен срещу тлъста лепта да изиграе ролята на политическа алтернатива, докато зад него си отдъхнат и трупат „давностни срокове” опасно сближилите се в криминалните традиции елити.

За цвят някои изградиха образи на дисиденти, други на „напуснали Партията заради несъгласие с акта на деполитизация”, катосе ешелонираха в подстъпите на власттасрещу обет за пълно послушание.

Напуснал БСП, за да стане царствен вицепремиер днес обещаващ играч в новото ръководство казва, че за негово решение следва да се пита някогашния председател Георги Първанов. Явно човекът не иска персонално да носи вина за участие в правителството на НДСВ, което просто продължи разграбването. А финансов колега на „нашия“ изнесе зад граница и после ограби милионни фондове. Докато вицепремиерът, дотогава селски учител, когато трябваше да санкционира с подпис вече извършената крупна кражба,изпрати нищичко не вдяващия заместник, интуитивно подписал с особено мнение.

С подобни стъпки мафията укрепна.

В редицата на новото Политбюро на БСП личат поне няколко имена от личния слугинаж, осигурил меко „слизане“ от властта на дългогодишен председател на софийската организация, който като министър възнагради с Панаир и други крупни материални придобивки провинциален тарикат, клел се във вярност на всевъзможни партии и велможи. Благодетелят пък публично се кокошинеше при един партиен контейл в НДК, пред очите на гладуваща България, че около препълнените маси има достатъчно хора, които можели да си купят всеки по едно…НДК?!

През целия преход стана традиция в разните директорски бордове охолно да си докарват тлъсти добавки към министерските и депутатски спестявания подбрани партийни лидери. И дори генерали на прехода. Събрани заедно от материални интереси, за тях загуби значение, че преди единият е наричал всички членове на БСП „сръбски мекерета“. Всъщност май днешните „нови надежди“ на БСП тогава не са и се сънували овластени комунисти или социалисти. Та затова им е все едно кой кого и как е наричал онези, които днес претенциозно настояват да представляват политически.

Днес борецът с „чуждите мекерета“ и воин за партийна принципност е омекнал от текли към него по частни и държавни канали тлъсти приходи. А най-младите попълнения на Лявата и 100 годишна, са поредните брошки на ревера на каките и батковците от „първите редици“.

Новите „ако слушкат, ще папкат“.

Ако не, аут!

Личат повсеместно следи, водещи от партиите към криминалните групировки, прикривани от внимателно подбирани във властите кадри на всички равнища, докато плеяда вътрешни министри и главни секретари неистово пищяткаква опасност за националната сигурност е „битовата престъпност и корупцията“, срещу които се хвърлят споредна стратегия или план.

Иначе „международният тероризъм и радикализъм” са опасност, защото застрашават властта, включително световната.

Докато организираната и трансгранична престъпност, обединени с корупцията осигуряват пазар на криминални стоки и услуги, от които се ползват националните и на международните монополи и политически елити.

А те заедно нямат необходимост да се борят един с друг.

Личат в новото Политбюро и имена на съвсем млади и неопитни хора.

Прехранващите се със слово и перо нерядко се заблуждават, че от тях нещо ще зависи.

Не, уважаеми наивници.

Както няма да зависи и от артисти, изиграли в живота роли, които нямат общо с тяхната човешка същност и ценности. Но изиграли ролята да вкарат България в НАТО, като объркат и без това силно увредената ценностна система на левите партии, изоставени в потоците на външно финансиране и зависимости да бъдат единствено безмълвни свидетели на задълбочаващите се кризи.

Та едва ли някой ще очаква нова и успешна роля.

Май по-скоро младата лъвица въвлича във водовъртежа на бъдещата си неминуема катастрофа фигуранти, с които успешно да се оневини.

А един млад публицист и журналист, сам създал си ореол на непримирим борец за принципи и идеи се е приготвил да служи за забавление на заседанията на посветените партийни играчи. Те с голямо удоволствие допускат подобни пеперуди да припкат до изказвания пофоруми, дори ще озвучават словцата им и подсилят инакомислието. След което ще подлагат предложенията му на гласуване, което предварително ще обричат да не бъдат приети. Така хербарият от уникални екземпляри в коридорите на „Позитано” ще се обогати с нови.

Говоря от позиции на участник в Пленум на БСП, на който се взе решение да се обследва и задават въпроси по „миналото на Бойко Борисов”, което по- късно цялото ръководство се загрижи да не се случи.

В този ред си припомням, че в ръководството на БСП с интерес бяха създавани, а после четени произведения като „Корупцията - основен елемент в управлението на СДС” и множество доклади, обобщаващи данни от криминалните прояви на прехода.

Това са действия, целящи даване на знаци за опозиционност.

А след идване на власт такива се скриват в най- дълбокото дъно на партийните чекмеджета.

Със сигурност документи и програми с подобен знак са готвени, четени и обсъждани и в други партии, в които също предназначението на подобни творби е не дасложат началото на битка с престъпността, а да създадат инструменти за скрито въздействие и безпринципни договорки при поредното разпределение на властта.

Свидетели сме, как тежката държавна и политическа администрация се увеличава успоредно със средствата за нейната издръжка. В същото време с корупцията и престъпността се изпращат да се борят подбирани все по- некомпетентни кадри, които просто нямат способност да го направят.

Сега към поредната порция избори се подхожда с въвеждането на още по-префинени техники. И пак от старите играчи.

Разпределени са ролите за различните НПО, псевдо- и нео- движения, до един радетели за „национално единство и прогрес“, „за национално спасение“, чиито програми и декларации по традиция от години завършват с „Да живее България”, подсмихвайки се лукаво при това.

В сравнение с такива сценаристи и актьори дори г- жа Кунева май излъчва повече свежест с пионерската готовност да рапортува за поредните успехи.

Всъщност на последната права преди изборите всички като един ще плеснат и ще се прегърнат, пресметнали кой от многото „проекти за заблуда“ ще се окаже най-печеливш.

Заблудените ще сме отново масата!

Иначе жалко за поредните напъни и на международните играчи.

Горките западноевропейци и янки, сякаш непознават балканското, еле па българско притворство. Османското и ориенталското така ни е попило в душиците, че самите им родоначалници на въпросните мурафети трудно ще ни надминат.

Русия уж ни е сърбала попарата, но и нейното  чиновничество, скрито в удобните кресла на политиката и дипломацията явно не смее да информира обективно какво се случва, докато като гледа към значително по- важните за нея конфликтни региони.

Опасно става, че от един момент насетне става все по-вероятно всички да спрат да се занимават с Балканите. Още по- малко в България.

Нищо, че сега на изток и на западлетят едни и същи кавалкади от български тарикати, представящи се според дестинацията за световни величини, готови да изиграят поредната читалищна постановка.

Сега гледат да осигурят афишите им да се лепят през сезона и поливат финансово, без да ги е еня, че публиката напуска заради бездарната им игра.


[1]Sistem te laze, https://www.youtube.com/watch?v=hEr0J4hjuK8

на горе