БОДЕ.BG

Путин е най-рационалният християнски лидер в света.

Путин е най-рационалният християнски лидер в света.
Aвтор:  Явор Дачков

22 Юли 2023

Путин е истински, а не фантазия и пожелателно мислене по американски.
Той беше последният шанс на Европа и тя го пропиля без никакво замисляне, което е един от многобройните знаци за доброволната ѝ евтаназия.


Путин е най-рационалният християнски лидер в света. Свят, който в по-голямата си част не е рационален, нито християнски.
Моят гняв, обърнат към хората, които някога обичах, е свързан с неразбирането на този феномен. С уговорката, че не знам как ще свърши Путин и цялата тази история. Не съм сигурен дали няма да стане сакатлък като в последния сезон на "Гейм ъф троунс" с пълно изпепеляване.
Засега обаче нещата стоят така - Путин е последното и безнадеждно удържане на старата Европа. Това не се разбира в този конфликт.
Путин е европеец до дъното на душата си. Възпитан в съветския социализъм, агент на КГБ в ГДР, пленен от Европа още в младините си и дълбоко убеден патриот на Русия. И единственият руски лидер, казал най-безпощадните и точни думи за съветския комунизъм. Екстатичните руснаци го критикуват, защото още не е приключил с Украйна и света.
Той е естественият европейски лидер, когото американците съвсем прагматично тласкат към Азия, защото нямат интерес от Европа. За тях Европа е конкуренция, а не кауза. По парадокс - за Сталин Европа се превърна в кауза по необходимост и той я спаси.
Путин е в европейската традиция на консервативния християнски дух, въпреки, че е КГБ и СССР. Това е тънко, но не сложно за разбиране. Той не затвори вратата към Европа дори и сега, след всички гаври на Меркел, Оланд, Макрон и прочие случайни идиоти, които лъгаха Русия в интерес на Обама и САЩ, защото толкова им е размерът.
Целият ми гняв срещу всички, които не разбират украинската криза е насочен срещу тяхната глупост, а не срещу избора им.
Украйна е вододел, в който за мен се вижда кой има ум и кой не, кой различава добро от зло и кой не ги различава, кой е за кинтите и властта, и кой за това, което вижда с очите си, защото прави връзка между събитията и помни какво се е случило вчера и защо се случва днес. За мен това е елементарна и очевидна картина.
Но да се върна на Путин. Той е единственият европейски, а и западен лидер, който говори много и казва онова което ще направи, като го обосновава с аргументи.
Посочете ми един западен политик, който е по-подготвен и убедителен от него. Няма. И нямаше в последните десетилетия.
Той е феномен за политиката - от време на време се явяват такива хора, за баланс на човешките ексцесии - кока и деменция в Белия дом, дебил за канцлер в Германия, ученик за президент на Франция и т.н.
Кой да спаси този забравил за корените си Запад, ако не Русия, която винаги е била на мястото си.
Впрочем, в началото на християнството, Рим и Константинопол винаги са се подкрепяли в беда, най-често по догматически и верови проблеми (най-важните в живота).
Неразбирането на казуса с Русия е дефицит на култура, но и на интелигентност и човечност. Украйна е морален и интелектуален крах. Много лесен за разгадаване днес, защото е мейнстрийм и тече по всички канали. Нашето поколение беше възпитано в критичност към всичко официално и затова го хващаме лесно. Извън това, Европа щеше да просперира, ако Путин беше неин лидер, което е и най-естественото му място. Това е истински реален политик, а не фантазия и пожелателно мислене по американски.
Путин беше последният шанс на Европа и тя го пропиля без никакво замисляне, което е един от многобройните знаци за доброволната ѝ евтаназия.

Тема Русия

Aвтор: Явор Дачков

на горе