ТАБУ

Ето как е създаден „македонският език“
проф. Евгений Сачев за Фалшификацията с /т.нар./ „македонски език“

Ето как е създаден „македонският език“

29 Януари 2021

Ексклузивно редакцията на списание Сигурност публикува разпореждане от 1945 г.  за незабавното създаване на македонския език и македонска азбука. Специално за аудиторията на списанието и БРОД за България, авторитетът в сферата на културно-историческото наследство проф. Евгений Сачев, с аналитичен разрез и позиция относно историческите фалшификации и новия език.

Великият писател Мигел Сервантес казва: „ Лъжливите историци трябва да бъдат наказвани, както фалшификаторите на пари“. Всеки, който се отрича от своето Отчество, от Своята родина, той се отрича от своята съвест. Днешните македонски власти вместо да оправят грешките на политическото си минало; вместо да изчистят от себе си и от своите граждани пагубните заблуди и културният геноцид на югославския сърбизъм, на съветския интернационализъм и от серогателния македонизъм, продължават да тровят съзнанието на своето младо поколение с неистини и нелепици за техния етничен, исторически и културен произход. Пътят, който са поели сегашните македонски власти не води до Европейския съюз, а до саморазрушението на новоназованата дума Северна Република Македония.

Да се отричаш от своето изконно минало, от своята историческа култура, от своя език и в крайна сметка – от своите предци, означава само едно – да извършваш мародерство със собствената си памет. Няма нищо по-мило от Отечеството и Родината.  Те се обичат не затова, че са велики, а заради това, че са свои. Който не обича отечеството си и своята родина, не обича нищо. Може ли с едно решение на съветизираната идеологически и крайно антибългарска мотивирана управляваща Влада на новоучреждената държава да се създаде официален език и писменост, и то едва през 1945 г.? Може ли с една заповед на министерство и то на Народната просвета да се задължи всеки гражданин на една страна да смени своя свещен език и изконна писменост!

Оказва се, че може!? Това е разпореждане № 341 от 16 май 1945 г. на Окръжния просветен отдел на Министерството на народната просвета на Югославска Македония. Чрез това разпореждане се свежда за незабавно изпълнение решение на Ръководството на Народната Влада на Федералната Република Македония за създаване на македонския език и македонска азбука. Съгласно чл. 1 на това решение македонската азбука трябва да се състои от 31 букви, които знаково са изобразени. Новият език е регламентиран, включително и с писмените знаци за произношението му и то за всяка отделно въведена буква. „Истинското Просвещение на нашия народ е невъзможно, докато историята остава в мрака на забвението“ – казва големият българскик учен проф. Марин Дринов.  В настоящата юбилейна годишнина, когато честваме 200 години от рождението на бащата на българското национално-освободително движение,  ученият, мислителят и раделят за свобода, братство и равенство Г. С. Раковски, нека отново да припомним на самозабравилите се наши сънародници от Македония и най-вече на представителите на днешното управление на Република Северна Македония, заветните негови думи: „Стари обичаи не презирай! Бащино огнище не забравяй!“

на горе