ТАБУ

Кеймбридж 5- София 6
Какво разузнават едните и другите?

Кеймбридж 5- София 6

11 Юли 2021

За 30 години, при скандали, прокоратурата излизаше с главозамайващи разкрития и нито един съдебен състав не ги прие и не се произнесе с осъдително решение. 

Можем да наречем една от основните теми в мрежата през последните дни – „Шпионският скандал „София 5“.

От 4 декември 1990 г., когато от трибуната на 7-то ВНС, във връзка с темата за досиетата, призовах колегите си „Не отваряйте кутията на Пандора“ и почти никой не ме чу, вече повече от три десетилетия не спирам да говоря за разузнаване и шпионаж. Ефектът е почти същият.

И този път доста медии и журналисти ме поканиха да се изкажа и аз отказах. Не че нещо ме притеснява да коментирам, но какво от това. Народът много картинно го е казал. „Като ми пееш Пенке ле, кой ли пък те слуша“.

Да не говорим, че за 30 години, при повече от десет подобни скандала, прокуратурата (в различен състав) излизаше с главозамайващи „разкрития“ и нито един съдебен състав не ги прие и не се произнесе с осъдително решение. Очевидно е, че е по-добре да се изчака решението на съда и тогава да говорим.

Все пак не можах да откажа на един уважаван от мен журналист – Петър Волгин, с когото няколкократно сме разговаряли по тези въпроси в национален ефир. Още повече, че и в конкретния случай се прави нов опит за грубо манипулиране на общественото мнение и то в точно подбран момент.

Какво разузнават едните и другите?

Главният прокурор сравни „София 5“ с „Кеймбридж 5“

Ще си позволя да цитирам част от изказването му: „Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам“, „случай без аналог“, „история, която може да се сравни само с разкриването на т.нар. „Петорка от Кеймбридж“. Председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса – АРЗ, полк. Горан Симеонов, в свое интервю, преди ден- два му препоръча „да прочете книгите на ген. Бояджиев“ и конкретно книгата за „шпионина на ХХ век“ Ким Филби, според определението на Алън Дълес, която излезе и на руски и на английски език. Ако г-н Иван Гешев, като гражданин, а не като Главен прокурор на Република България наистина прояви интерес, с удоволствие ще му предоставя екземпляр от книгата на езика, който предпочете, тъй като отдавна е изчерпана на книжния пазар.

Търсенето на аналогия и сравнението между двата случая за мен просто звучи като анекдот!

Няма да изнасям лекция, а само ще цитирам няколко поговорки, които адекватно илюстрират реакцията ми по въпроса. Извинявам се, ако не прозвучат много „цивилизовано“, но са народотворение:

За подобни случаи руснаците казват: НЕ ПУТАЙ БОЖИЙ ДАР С ЯИЧНИЦЕЙ! и доста по-колоритното и нецензурно НЕ СРАВНИВАЙ ХУЙ С ПАЛЬЦЕМ! Близкият български еквивалент от народните приказки е: КОН за КОКОШКА

За интервюто с Петър Волгин, 25.03.21

Наистина е абсолютно неадекватно да се търси аналогия между двата случая  и опит „българската шпионска кокошка“ да добие статут на „бързоног арабски жребец“! Та по този начин да се търси признание и аплодисменти за българската прокуратура и специални служби. Няма как, за първи път, да не се съглася с определението, което даде на случая Димо Гяуров и адвоката Михаил Екимджиев – „квартален“ и „махленски шпионаж“, „изключително ниско оперативно равнище“.

Нито плюс към националния престиж, нито плюс за руското разузнаване. Ако до там им е паднало нивото, ДАНС да си закриват руското направление. Няма какво да губят време и средства.

Една от най-големите манипулации

Една от най-големите манипулации, когато се говори за разузнаване и шпионаж е, че се втълпява невярното твърдение, че основната им задача е да работят ПРОТИВ врага и противника. А истината е, че и на Изток, и на Запад, и на Север, и на Юг, това е един от най-ефективните инструменти ЗА защита на националния интерес. И тъй като националните интереси обикновено не съвпадат, говорим за „приятелско“ разузнаване. Именно по тази причина американците слушат телефоните на Меркел и

Макрон, американският президент Барак Обама подписа президентско разпореждане ВСИЧКИ служители в американските посолства (въобще, а не само в избрани страни), да се занимават с HUMINT – Human Intelligence, което ще рече агентурна и вербовъчна дейност и иска от всички разузнавателни агенции (17 на брой) в САЩ да изготвят подробни списъци с обектите за КИБЕРАТАКА НАВСЯКЪДЕ по планетата. Няма съюзници, партньори, конкуренти, противници, врагове. ВСИЧКИ и НАВСЯКЪДЕ. И което е най- интересното, и двата документа се появиха в световните мрежи, разпространени не от вражеско разузнаване, а от свои хора, които просто не приемат това като израз на демокрация.

Само руснаците ли разузнават

Само руснаците ли разузнават в София? (Н.П. Херо Мустафа – новият директор на ЦРУ посланик Уилям Бърнс).

Приятелството си е приятелство – сиренето е с пари

Цар Борис, по време на Втората световна война, има смелостта да огласи като официална българска позиция „Винаги с Германия – никога срещу Русия“! Не може днес да плащаме за приятелство като инвестираме народни пари в чужди национални интереси, които при това грубо нарушават българския национален интерес. АЕЦ Белене, Южен поток, шистов газ ... Време е да кажем СТИГА, БАСТА, НО ПАСАРАН!

Почти по Добри Чинтулов: Дойде време, ставайте, всички .... ДА ГЛАСУВАМЕ!

на горе