ТАБУ

ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ В ОБЛАСТТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ В САЩ
Интервю с ген.майор /проф./ Никола Александров

ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ В ОБЛАСТТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ В САЩ

28 Ноември 2023

– Проф. Александров, преди COVID епохата, преди истерията по ваксините и скандалите с биолабораториите и нанотероризма, сякаш българите не отчитаха, че притежават от десетилетия потенциала на Вашите медицински познания.?! Неглижирана или „секретна“ бе тази, все постратегическа, Ваша медицинска „Зона“, г-н Генерал?!
Пробиотиците и по-специално Lactobacillus bulgaricus са известни на човечеството повече от 8000 години. През 2008 година при археологически разкопки в района на земите около Черно море проф. Р. Евършед намира над 2200 керамични съда, в които са открити органически остатъци от млечнокисели продукти, датирани на 6500 години пр.н.е. В началото на ХХ в. носителят на Нобелова ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ В ОБЛАСТТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ В САЩ награда И. Мечников пише „Дълголетието на населението по българските земи се дължи на ежедневната консумация на йогурт и други продукти, съдържащи млечнокисели бактерии”. Тогава в България е имало 4 на 1000 столетника и ниска заболеваемост от рак. Моят опит датира от над 35 години, когато получих задание от българското правителство да разработим храни за Международната космическа програма „Интеркосмос“.
През юли 1988 г., по време на полета си в космоса, вторият български космонавт Александър Александров извърши над 56 успешни научни експеримента, включително и изпитание на тези български пробиотични храни с Lactobacillus bulgaricus. До 1992 г. тези продукти бяха класифицирани като секретни и се произвеждаха от държавно предприятие по специални заявки. Тези пробиотични храни са използвани от българската армия по време на мисиите в Камбоджа, Косово, Ирак и Афганистан и от българските научни експедиции в Хималаите. Те са използвани и като специална храна при пилоти от Военновъздушните сили и моряци от подводния флот на България, както и в състава на хранителна терапия на тежко болни хора. Разсекретяването на производството на тези храни през 1993г. позволи по-късно да пуснем на свободния пазар пробиотични продукти с българската бактерия. И сега през XXI в. пробиотиците са особено модерни. ХХ в. бе известен като век на химията – бурно развитие на химическата и фармацевтична индустрия, синтетични материи, консерванти и оцветители в храните и други. През XXI в. човечеството започна да „плаща“ това бурно развитие на химията като се увеличиха многократно заболяванията на стомашно-чревния тракт, включително онкологични, алергиите, кожните проблеми и други. Появиха се мощни социални течения за здравословно хранене, био- и екопродукти, лечение чрез природна медицина. И в този аспект пробиотиците заемат голяма роля за поддържане на човешкото здраве. Пробиотиците са живи микроорганизми, които приети в достатъчно количество оказват благоприятни ефекти върху човешкия организъм. Най-мощен пробиотичен ефект оказва Lactobacillus bulgaricus.

– Човечеството, в стрес и със забавено мислене ли е след COVID-а, променени ли са човешкия геном и спецификата на имунната система/среда/, след ваксинирането?!
В следствие на изключително строгите мерки за изолация и придвижване по време на COVID епидемията, много от хората получиха стрес и депресии. Тъй като пандемията продължи около 2 години и взе много жертви, хората не можаха да излязат от тези състояния. От друга страна, ковидът доведе до пост-ковидни синдроми като чести белодробни инфекции, тромботични състояния, нарушения в паметта, промяна на клиничната картина на познати заболявания и възникване на неясни болестни симптоми, трудни за диагностициране.
Колкото до ваксините, няма да изразя лично мнение. Мога да цитирам Робърт Кенеди, племенник на американския президент Джон Кенеди., който преди началото на ваксинациите срещу COVID-19, изпрати съобщение до световната общност през декември 2020 г., като алармира за иРНК ваксините, като каза: „Избягвайте ваксинациите на всяка цена, на всякакви жертви“, „За първи път в историята на ваксинациите използваната mRNA технология се намесва директно в генетичния материал на реципиента-пациент и следователно тази интервенция включва генетична модификация, която вече е международно забранена и се счита за престъпна. Уважаеми бъдещи реципиенти, трябва да знаете, че след като получите ваксината вие вече няма да може да управлява симптомите на ваксината по ефективен начин. Ще трябва да живеете с ефектите, тъй като няма да можете да премахнете токсините от тялото си. Генетичните щети, причинени ви от тези ваксини, ще бъдат необратими и непоправими. Според мен тези нови технологични ваксини представляват престъпление срещу човечеството, което никога не се е случвало преди и в такъв мащаб.“.

– Кажете на нашите читатели Професоре, за вашите разработки, за вашия продукт /“патентът“/ – към който Бил Гейтс се стреми, за индийския „ДАЯКТ“ – как „лечителите“ се превръщат във „войници“?!
Съвременната наука се стреми да овладее имунитета, тъй като имунните бариери са тези, които първи се срещат с вирусни, бактериални инфекции и ракови клетки. Човешкият организъм има три имунни бариери - вроден, клетъчен и хуморален имунитет. При проникване на вирус или патогенен бактерий, както и при образуване на ракова клетка, първо се включва вродения имунитет. Вроденият имунитет се определя от макрофагите. Ако те не успеят да унищожат вирусните или раковите клетки, се включва клетъчния имунитет. Клетъчният имунитет се състои от Т- клетки (Т-хелпери, Т-килъри и НК клетки) и Б-клетките. И последен се включва хуморалния имунитет. Той се състои от произведените от Б-клетките имуноглобулини (антитела).
Не само фондацията на Бил Гейтс работи по проблема за въздействие върху имунитета чрез генетично модифицирани на ДНК и РНК фрагменти. Екипът на Илън Мъск, в който има и българин – Делян Аспарухов, се опитва да произвежда в космоса химическа формула, тъй като кристалните химически формули на Земята образуват различни по големина кристали заради гравитацията. В космоса, тъй като няма гравитация, кристалите са еднакви по големина. В момента те правят първи опит за производство на химическа формула с имуностимулиращ ефект, която вече е произведена и използвана на Земята при ковид. Разбира се, гаранция за ефект няма и предстои дълъг период на клинични изпитания за да се види какъв ще е ефекта.
Клиничния опит, терапевтичното поведение и големия брой жертви при COVID-19 показаха, че няма панацея от генетичномодифицирани РНК и ДНК препарати и химични формули за въздействие върху имунитета и справяне с вирусни инфекции.
Ние се опитахме да изправим срещу вируса на COVID готово природно средство – добрата българска бактерия Lactobacillus bulgaricus DWT1, изолирана за първи път от изворна вода от извор в Стара планина.
През 2019 г., проф. Палок Айк от Националния институт за наука и изследвания (NISER) към Департамента по атомна енергетика (DAE), Индия доказа експериментално по шест различни начина, включително генетично и на опитни животни, че щамът Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход реполяризира (превръща) М2 в М1 макрофаги. М1 макрофагите са част от вродения имунитет и те първи се срещат с вирусите и раковите клетки, като ги унищожават. Това е първата имунна бариера.
По време на COVID пандемията изследванията на щама L. bulgaricus DWT1 продължиха в Университетската болница в Плевен и в МЦ Евроздраве. Клиничните наблюдения при над 1000 пациенти, лежали в болница и лекувани вкъщи, показват, че пробиотикът Лактера, съдържащ L. bulgaricus DWT1 в доза от 15 до 45 г дневно като хранителна подкрепа, част от комплексна лечебна схема при пациенти с COVID води до увеличаване на Т-цитотоксичните лимфоцити и НК-клетките и намаляване на Т-хелперите. Това са части на клетъчния имунитет. Намаляването на Т-хелперите е много важно, тъй като те образуват цитокинини и по този начин при COVID пациентите се предотвратява цитокининовата буря. НКклетките и Т-цитотоксичните лимфоцити са втората бариера на имунната система на човека, която се справя с вирусните агенти.
Предишни клинични мои изследвания върху пилоти от ВВС, показват, че приемът на Lactobacillus bulgaricus води до увеличаване на имуноглобулините IgA, IgG и IgM. Това е третата бариера, която имунната система изправя срещу вирусите.
Тези изследвания показват, че Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход оркестрира имунитета на човешкия организъм при срещите му с вирусни и бактериални инфекции и ракови клетки.
През 2022г. в резултат на разработките при пациенти с ковид, ние получихме за нашия пробиотик Лактера патент №4294U1 от Българско патентно ведомство за „биологично активен продукт, който води до успешно овладяване на вирусната инфекция и има обещаващите качества на храна на бъдещето за борба с вирусните инфекции“.

– Българското начало и „Дивият Лактобацилус“ кой е той?! Държавата ни днес „местопрестъпление“ ли е, или „диагноза“?! 
През 2011 г. аз и Д. Петрова успяхме да изолираме щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. Този оригинален пробиотичен щам живее в изворна вода. Улавянето на пробиотични микроорганизми от изворна вода се случва за първи път в света. Пробиотичните микроорганизми от воден произход са собственост на Дафлорн ООД и са регистрирани по Будапещенски договор за международно признаване на депозита в Чешката национална банка за микроорганизми. Методът за получаване на продуктите с щамовете от воден произход и продуктите Лактера са обект на патентна защита на Дафлорн в САЩ с Патент № US 9,131,708 B2 от 15.09.2015 г. Този пътент е единственият български патент в областта на биотехнологиите в САЩ.
Този щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход е много по-мощен от другите индустриални щамове на Lactobacillus bulgaricus, тъй като е изцяло натурален и живее при постоянно променящите се природни климатични условия, преживява на стайна темпаратура, както и при преминаване на целия стомашно-чревен тракт на човека.
В този аспект нашата държава и поточно уникалната ни природа е естествена биологична лаборатория – извор на мощни природни лечебни средства. Още бащата на историята Херодот пише, че „траките приготвят специални ферментирали млечни храни, които са им дар от боговете”.

– Храните и микрофлората?
Както споменах по-горе, в ХХI в. ние заплащаме със здравето си „модернизацията“ в хранителната индустрия и производството на така наречените „индустриални храни“. В състава на тези храни с цел увеличаване срока на годност, подобряване на външния вид с цел маркетинг и реклама, или поевтиняване на производството влизат оцветители, консерванти набухватели, генетичномодифицирани организми и други. Понякога на етикета списъкът на тези добавени вещества е по няколко реда – например хляб с 30 съставки, луканка със суроватка и други. Употребата на такива храни води до тежко нарушаване на нормалната микрофлора на стомашно-чревния тракт и особено на дебелото черво и възникване на тежки дисбактериози, колити, възпаления и онкологични заболявания. Нашият щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1 в Лактера успешно овладява дисбактериозите в дебелото черво и подобрява човешкия микробиом.

– Имунитетът? Колко помни нашата имунна система? „Воини – Лечители“ на нацията! Как Ви отива тази асоциация – Вие, всъщност, цял живот сте „воинлечител“ – можем ли, на основание Вашите разработки, да Ви определим, като „гарант на националния имунитет“?!
Науката е безкраен процес. Преди мен много хора са работили като започнем от Мечников, Стамен Григоров, д-р Михов, д-р Богданов и след мен българските учени ще продължат да работят и да развиват науката за пробиотиците. Ние и в момента продължаваме нашите изпитания с този уникален щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1. Лактера е включена в единствения в областта на медицината проект от общо 9 научни проекта, които бяха реализирани по време на 31-вата Българска национална антарктическа експедиция през 2022-2023 година. По време на плаването си екипажът на първия български кораб, плаващ до Антарктида, НИК 421 „Св. Св. Кирил и Методи“ приемаше Лактера ежедневно, за да се изследва влиянието на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход върху човешкото здраве при тези екстремни условия. Продължителността на плаването бе около 150 дни. Проектът се проведе от Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ съвместно с Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Резултатите от проучването показват, че щамът Lactobacillus bulgaricus DWT1 в Лактера намалява нивата на тревожност и депресия и „бърнаут“ синдром и подобрява физиологичния сън.

– Бъдещето.?!
Улавяйки и изолирайки нови диви, изцяло натурални, щамове на Lactobacillus bulgaricus и други млечнокисели микроорганизми от уникалната природа на България екипът на Лактера цели максимално да доближи модерната биотехнология и наука до природата и да продължи да създава уникални здравословни пробиотични продукти.
Пренасяйки вековните традиции за производство на български йогурт в съвременно биотехнологично производство, ние имаме желание да отговорим на предизвикателството за промяна на културата на хранене и подобряване качеството на живот.

на горе