ТАБУ

Косово е бомба със закъснител, поставена от Запада

Косово е бомба със закъснител, поставена от Запада

13 Декември 2022

Изострянето на ситуацията около косовския въпрос беше предизвестено с началото на активните действия на Русия в Украйна, смята лидерът на българското обществено движение „Русофили“ Николай Малинов.

Според него Западът отдавна е „заложил“ такива „бомби със закъснител“ около Русия и Косово – само една от тях, която сега е станала удобна за използване. В същото време Сърбия се оказа в ситуация, в която ще трябва да направи трудни компромиси, за да избегне пряк сблъсък с НАТО.

В колонката си за ФАН Малинов отбеляза още, че официален Белград трябва да помисли за по-нататъшна стратегия за запазване и развитие на държавата си. И в тази връзка присъединяването към съюзната държава на Русия и Беларус би било много по-правилно решение от членството в ЕС, смята българският политик.

Николай Малинов: Целият колективен Запад е срещу Сърбия.

Ситуацията около Косово може да се оцени само от гледна точка на конфронтацията между Запада и Русия. Тази бомба със закъснител, Косово, беше заложена отдавна от Запада, за да я взриви в подходящия момент. И сега, по време на руската специална военна операция в Украйна, Западът изглежда видя, че моментът за експлозията е подходящ. Ясно е, че само Сърбия не се ограничава до всички възможни подобни точки на ескалация: било то Косово, Приднестровието, Кавказ, Централна Азия или дори Сирия, Западът ще се опита да я активира.

Защо сега им е толкова важно да „взривят“ точно Косово? Да, защото ако погледнете географията, ще видите, че Сърбия всъщност е блокирана от всички страни и Русия не може да протегне ръката си за помощ.

За да защити Сърбия правотата си по косовския въпрос, Белград се нуждае от подкрепата на Москва. Ако получи такава подкрепа, тогава ще има разпръскване на руските сили, което ще й създаде допълнителни проблеми. Но има и очевидни неща, които поставят под съмнение самата възможност да се помогне на сърбите. Факт е, че тази помощ трябва по някакъв начин да „стигне“ до Сърбия. Има път през Гибралтарския пролив и Черна гора, но там командва Англия. Има и втори – по Черно море през България или Румъния, но там е НАТО. Много добре си спомням как през 1997 г. американците устроиха „Майдан“ за нас, българите, и махнаха премиера, който никога не би дал въздушен коридор на НАТО за бомбардировките на Югославия.

Сърбия, бившето ядро ​​на Югославия, днес е изправена пред нови сериозни предизвикателства, тя е като остров сред страните-членки на НАТО и ЕС. В същото време не трябва да се забравя, че в Косово се намира американска военна база. Следователно Белград не може да влезе в Косово без съответните одобрения, в противен случай това ще се превърне в обявяване на война от страна на НАТО. Сърбия няма да се справи сама в подобна ситуация, а Русия не може да помогне сега, така че Белград ще трябва да търси компромис. Разбира се, не се наемам да гадая колко ще струва този компромис, но силите тук са напълно несъизмерими – целият колективен Запад е срещу Сърбия, която сътвори цялата тази каша с една единствена цел – да развали Русия и русофилите. сили на Сърбия. Помислете сами, ако президентът Александър Вучич започне да реагира твърде остро, той просто ще бъде отстранен и ще бъде поставен друг по-послушен на Запада лидер. Но не може да не устои. Така че намирането на баланс ще бъде изключително трудно в тази ситуация.

Ако се опитате да направите някаква прогноза, смея да предположа, че този баланс няма да е в полза на Сърбия и не в полза на русофилските сили в страната. Ние много добре разбираме, че Западът разклаща този конфликт с всички сили, за да навреди на русофилските сили на Сърбия и да навреди на Русия, създавайки допълнителни огнища на напрежение за нея.

Сигурен съм, че обществото на Сърбия, и не само на тази страна, всички ние, всички русофилски сили, както ще се обединим, така и ще се съпротивляваме, ще излезем с декларации и с изразяване на нашите права. Но във военно-техническото поле, на което Сърбия беше привлечена, тази държава няма да може напълно да се противопостави на врага. И тази ситуация е много тъжна, много тежка, много болезнена за всички русофили на Балканите.

Според мен в тази ситуация сърбите трябва да мислят не тактически, а стратегически и стратегически най-правилният ход за Сърбия е не влизането в Европейския съюз, а присъединяването към съюзната държава на Русия и Беларус.

на горе